Naslov: Breg 8, Ljubljana
Splet: www.barra.si
Telefon: 064 199 466
Odprto: vsak dan od 11.30 do 22.30, ob ponedeljkih zaprto
Ljubljana kot prestolnica vedno bolj postaja svetovno mesto.
Pravzaprav je to vedno bolj z vsako novo kulinarično ekspozituro svetovnih kuhinj. Brata Božičnik (na vesti imata restavraciji Sushimama in Tokyo Picnic) sta rekla, da gre v tretje rado, še posebej če je v igri z Japonsko povezana kulinarika.
Nikkei, kot se imenuje kulinarika v restavraciji Barra, je mešanica perujsko-japonske kulinarike.
Vedeti moramo, da ima Peru drugo največjo japonsko populacijo v Južni Ameriki (Brazilci so prvi) in da so japonski kuharski mojstri lepo izkoristili tradicionalne perujske sestavine in s tem ustvarili nekaj novega.
Barra sama ni velik lokal – ima le pet dvosedežnih miz, trije kuharji južnoameriškega porekla pa delujejo na način japonskih – takoj za šankom, kar daje celotni sliki še bolj prijeten občutek.
Začeli smo z njihovimi tapasi – dvema pečenima kapesantama (13 €) v odlični, rahlo pekoči omaki in priželjcem s koruznim pirejem in kreolsko omako (16 €). Koruzni pire je najprej videti kot umešana jajca, vendar je okus zmečkane koruze tako poseben, da najprej nismo vedeli, kaj imamo.
Tudi priželjc je na okus precej podoben pečenim škampom, rahlo pikantna kreolska omaka, da doda piko na i. Slastno!
Ribja juha (4 €) ima za osnovo japonski miso, vendar je vseeno malce močnejša, saj v njej plavajo koščki zelenjave in bele ribe.
Čeprav se nam ni sanjalo, kako bo videti in okusiti, smo naročili tiradito hobotnico (15 €) z zelenim čajem in pasto črnih oliv. Vsega skupaj smo dobili na krožnik eno lovko, narezano po dolgem in posuto s čajem in pikicami črnih oliv.
No, našim sredozemskim okusom je manjkala sočnost, čeprav tega dela okusa v originalu ni, nimajo pa tudi oljčnega olja za dodatek. Ta jed nas je pustila brez nekega vznemirjenja.
Maki suši zvitki so bili odlični.
Polnjeni s škampi in avokadom ter posuti s posušenimi rezinami palamide in tunovo nikkei omako (14 € za 8 kosov). Kot bi mignil, so izhlapeli s pladnja in še bi jih pojedli, če bi jih bilo več. No, zato pa smo naročili še mali sašimi (16 €), ki je bil na najvišji ravni japonskih uspešnic s svojo lahkotno slastnostjo. Pa še sojino omako kot dodatek smo dobili!
Da brez mesa ne gre, so prikazali ob pečenem jagenjčku s pečenim krompirjem, pasto rumenega čilija in koriandrom.
Okusi so se lepo razlezli po brbončicah in tudi to smo hitro pojedli. Brez sladic tudi ne gre, saj sta bili Tres leches (trojno mleko; 6 €) in čokoladna torta z lešnikovim sladoledom; prav tako 6 €) lahkotni in okusni.
Pri vinih skušajo biti dosti široki, vendar prevladujejo naravni vinarji.
Dobra vina je moč dobiti zgolj v oblikah celih buteljk.
Kakorkoli že – Barra je zelo dobra in dobrodošla novost v ljubljanski kulinariki, ki sega čez planke in bo seveda v času turistične sezone nabito polna.
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen