Že nekaj let zapovrstjo dobesedno onemim, ko okušam ta chardonnay kmetije Jakončič.
Še nikoli ni »padel« na ocenjevanjih in vedno sega po najvišjih medaljah.
Ko sem izvedel, da avtor ni Aljoša Jakončič, prvi mož kmetije, ampak njegov mlajši brat, Mitja, sem se odločil, da o vinu napišem nekaj več.
Sama parcela Borgo Scolaris je več kot 40 let del Jakončičevih vinogradov.
Vendar so tam tla drugačna – fliš (mešanica raznih tal), ki je bolj mineralen od vsepovsod prisotne opoke.
Ime je parcela dobila po (verjetno) priimku starih lastnikov Scolarisov in se še vedno tako imenuje.
Gre za 2,5 ha velik vinograd, kjer sta poleg chardonnayja (ki ga je 1,5 ha) še merlot in rebula.
Sam chardonnay je bil zasajen leta 1990 in je bil od začetka pazljivo obravnavan, zato imajo trsi še kar precej let pred seboj.
Naklonijo mu dve trgatvi. Prva je zgodnja, da ohranijo svežino, druga pa pozna, da dobijo zrelost in gostoto sadja.
Vinifikacija je posebna. Po prvem delu fermentacije v sodih iz nerjavnega jekla, vino pretočijo v francoske hrastove sode, od katerih jih je ena tretjina novih, ena tretjina eno leto starih in ena tretjina dve leti starih.

Borgo Scolaris 2020
To traja leto dni in pol, potem pa vina še leto dni zorijo skupaj.
Na ta način potem ustvarijo tri elemente okusa, ki se načeloma ponavljajo vsako leto. Preden gre vino na trg, traja še leto dni.
Vino sicer komunicira z velikimi vini Burgundije, vendar ne more ujeti vzornikov, saj so tla v Brdih drugačna od burgundskih, pa tudi kloni v vinogradu so drugačni. Je pa zato to vino zelo posebno in ga po nekaterih parametrih Burgundija ne dohaja.
Že sam nos prinaša veliko eleganco, saj je vse prav lepo povezano.
Sadnost, izredno lepo vkomponirane vonjave nežnega lesa od sodov, mineralnost in rahla pikantnost, ki se z minutami v kozarcu samo še širi.
Tudi okus je vzor elegance.
Vino se nežno razširi prek brbončic, retronazalno pa dobimo preko nosu v usta bogastvo aromatike in okusov.
Sicer nič ne izstopa, kajti vse je maksimalno elegantno in prefinjeno.
Prav na koncu pa v jezik »pikne« aromatika belega popra, ki poskrbi za dodatni element svežine.
Letno pridelajo pribl. 4000 steklenic tega vina, cena pa je 38,50 €. Vina prodaja Koželj.
Besedilo Tomaž Sršen