Naslov: Ulica sv. Antona 38, Novigrad, Hrvaška
Splet: www.marinarestaurant.eu
Telefon: 00385 99 812
Odprto: vsak dan od 12. do 15. ure in od 19. do 23. ure; ob torkih zaprto

Marina Gaši in Davor Bursić.
Istra je pri naših sosedih prva kulinarična destinacija. In je prav vseeno, ali obiščete nekaj mojstrskih restavracij na »našem«, zahodnem delu ali tiste v reški županiji okrog Reke v Kvarnerskem zalivu.
Marina (imenuje se po lastnici, Marini Gaši) je prav nasproti nove marine v Novigradu in je že vrsto let v samem vrhu nove, eksperimentalne hrvaške morske kulinarike.
Njen mož, Davor Bursić, je eden najboljših hrvaških sommelierev, ki vam bo na mizo znosil odlične redkosti, ki bodo izbrane okuse samo še bolj povezale in vaše brbončice bodo izkusile nove dimenzije harmonije in elegance. Marina tudi vodi hrvaško linijo restavracij JRE, ima Michelinovo priporočilo in tri Gault&Millaujeve kuharske kape.
Marina ni klasična kuharica morskih jedi, saj dela popolnoma drugače.
V osnovi ponuja tudi zelo malo termično obdelanih jedi, njena osnova je čisto morje v obliki najbolj kakovostnih sestavin, pripravljenih na najbolj nore načine. Da bi človek vnaprej izvedel, kaj bo recimo naslednji dan jedel v prvem nadstropju stavbe nasproti vhoda v marino, je nemogoče, kajti Marina sestavi jedilnik šele zjutraj na tržnici.
Konec koncev pa že pozdravi iz kuhinje predstavijo kulinariko – izredno okusno, unikatno in sveže.
Šele potem, ko pride na vrsto prva »jed« – v tem primeru so to na tenko (na špagete) narezani kosi surove sipe z oreščki v omaki morskega fonda, se nam zares razgrne vse bogastvo kulinarike najboljše hrvaške chefinje. Preprosto, polnih okusov in nekih novih in norih dimenzij okusa. Z odličnim vinom, ki ga izbira njen mož, pa je ta poezija še bolj dodelana. Davor prikazuje neverjetne akrobacije kombinacij s številnimi zares redkimi, a odličnimi vini. Tukaj so tudi pridelki upokojenega francoskega kardiologa Olivierja Erzbischofa pod blagovno znamko Domaine Kocquelicot in edinstveno vino iz izoliranega otoka Susak pod imenom Sansego, ki je sestavljeno iz zelo starih sort, kot so liburnija, tojinščina, muškat in ilirija. Enkratne arome in okusi se na tisto, kar sestavi Marina, res prelepo prilegajo.

Rezanci iz surove sipe v omaki morskega fonda z oreščki.
Gof je velika riba iz južnega Jadrana, ki je podobna tuni, vendar je njeno meso lahkotnejše.
Marina je ribo narezala kot karpačo in nanj dala oljčno olje, kumkvat (najbolj kisel agrum), ki pa ga je prej karamelizirala, in na grobo zmleto kavo. Okusi so presegli meje mogočega in nas popeljali v vesolje okusov zunaj Zemlje. Briljantno. Podobno je bilo z naslednjim krožnikom, katerega osnova je bila rižota, kuhana v ribji omaki z ribjimi jetri, črnim koprcem in drobnjakom. Eleganca, ki jo glede na sestavo, nismo pričakovali, se je razlila po ustih in vino (tokrat res sansego) je prefinjeno zakrilo okuse, a jih je kljub temu pustilo dihati pod harmoničnim pregrinjalom.

Surovi gof s karameliziranim kumkvatom in drobljeno kavo.
Ker je gof riba različnih možnosti, smo ga pri naslednjem krožniku dobili pečenega (prva termično obdelana riba večera). Priloga so bila nežno obdelana gorčična semena, ki niso bila preveč pikantna in tempura koprca. Kakšna spoznanja in dosežki – seveda je bil tudi ta krožnik iz poglavja neverjetnih okusov!

Rižota z ribjim fondom, ribjimi jetri, črnim koprcem in drobnjakom.
Naslednji krožnik je bil posvečen sipam. Pa ne navadnim, pač pa malim, t. i. »baby sipam«, ki jih je Marina najprej pokuhala in popekla, potem pa razrezala in položila na mešanico pečenih in olupljenih paprik in paradižnika. Kombinacija rahlo pikantne paprike, paradižnika in sipic z vonjem po žaru je bila spet zmagovalka. Krožnik živahnega videza je v hipu poniknil pred usti, lačnimi dobrot.

Sladoled iz bele čokolade.
In potem sladice, ki so spet naredile prostore v že polnih želodčkih. Mene osebno je sladoled iz bele čokolade čisto pretresel. Dve beli kocki z intenzivnim limonovim vonjem sta v ustih lepo zapokali in ponudili kremast okus limonovega sorbeta z dodatkom hrustljave bele čokolade.
Marina in Davor – najlepša hvala in še pridemo!
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen