Naslov: Cerovlje 6, Cerovlje, Hrvaška
Splet: www.konoba-pizzeria2peron.com/
Telefon: +385 52 684 099
Odprto: od 12 – 23 (sreda in četrtek); ostalo zaprto
Še vedno smo v Istri in še vedno smo v času sezone belih tartufov, vrhunca istrske kulinarike.
Letos jih je precej manj, kvaliteta je slabša, cene pa višje. Ampak vseeno so beli tartufi krona vseh tartufov in zelo lepo jih je jesti, če jih kuharji ne uničujejo z dodatkom tartufovega olja. Ta dodatek pa je največja smrt za jedce, saj se vam bo v tem primeru precej časa spahovalo po tej kemijski brozgi.
Konoba 2. peron je poleg železniške postaje, koder vozijo vlaki od Maribora do Pule, sicer pa ima ta konoba tudi butično predelavo žganih pijač (sedem njih), od katerih zadnje čase prednjači tista iz žajblja, ki jo tudi dodajajo svojim kulinaričnim posebnostim.
Tako Mariela kot Armano Lušetič, ki vodita to prijazno konobo nista gostinca in sta v ta posel prišla zgolj slučajno. Ampak odločitev, da bosta ponujala le stare, originalne in avtohtone jedi, so 2. peron naredile za zelo dobro oštarijo.
Že prvi krožnik, ki je mešanica pozdravov iz kuhinje in predjedi, je bil pravi raj za oči in brbončice: slastni istrski pršut, odlične sirove rezine, perfektna domača salama, nekaj koščkov pečene istrske klobase na pečenem kruhu, rdeča pesa v omaki in malenkosti v obliki pomarančnih želejev so nas zelo razveselili. Znano je, da imajo tartufi zelo radi ne preveč aromatične podlage (pire krompir, jajca na oko, fižolova juha), zato je bila krompirjeva kremna juha s temi gomoljikami pravšnja.
Tudi tukaj fuže delajo doma in jih najprej prelijejo z omako na osnovi parmezana in smetane, tik pred serviranjem pa na to naribajo sveže tartufe. Okus je poln in al-dente kuhane testenine v kombinaciji s svežimi tartufi lepo hrustajo med zobmi.
Tipična jed konobe je v obliki govejih ličnic, dolgo kuhanih v sous-visu v kombinaciji praženega krompirja z orehi (?, !) in polente s dodatkom delčkov hrustajočih koruznih storžev. Okus je bil edinstven, samo jedci morajo pred okušanjem te jedi pozabiti vse okuse, ki jh imajo zapakirane v spominu.
Marcipanova torta z žajbljem in žajbljevo žganico je bila preprosta, a pogumna Pika na i, ki nas je popolnoma zadovoljila.
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen