Naslov: Tomšičeva ulica 12, Ljubljana
Splet: www.kaval-group.si/pen-klub
Telefon: 041 366 249
Odprto: vsak dan od 12. do 22. ure; ob nedeljah zaprto
Obisk legende je vsakič nekaj zelo posebnega.
In ko je legenda Pen klub, je spomin še močnejši in bolj prijeten.
Pred dobrima dvema letoma je skupina Kaval group najela restavracijo nad Društvom slovenskih pisateljev in ga oživila pod taktirko odličnega mladega kuharja Mojmirja Šiftarja. Po našem prvem obisku pred dvema letoma smo bili navdušeni.
Kaj pa zdaj?
Žal v času našega obiska Šiftar ni bil za krmilom, sam meni pa je bil precej podoben tistemu izpred dveh let.
Vsekakor pa bi lahko tako meni kot vinsko karto stiskali na nov papir, ne pa, da smo dobili precej „zguncane“ papirje.
Sama vinska karta je bila zastarela, saj bi lahko vsebovala nove vinske kleti z njihovimi vini; da o tujcih ne govorimo.
Po treh okusnih pozdravih iz kuhinje smo dobili prve prave krožnike.
Vsi smo se odločili za karpačo iz škampov, ki so jim dodali čips iz rakovice, hrustljavimi wakame algami in kapucinkami (zdravilnimi rožami).
Prav vsi smo bili nad jedjo navdušeni in planili smo naprej.
Flambirana račja jetra so prav tako navdušila. Mehko in sladko meso se je lepo povezalo s sladkobnostjo orehov, ki so se v ustih prav lepo združili.
S pravim vinom kot lepo spremljavo (Kobal – zvrst) je ta jed dosegla vrhunec.
Kapesanta (jakobova pokrovača, ki je bila na tanko narezana na lističe) s fermentiranim češnjevim sokom je bila elegantna predjed, ki pa ji je vseeno zmanjkalo telesa, saj ji niti pasta iz kostanja in črnega česna ni dodala prepotrebne polne aromatike.
Bojda so telečja jetrca na pireju ena najbolj popularnih jedi.
Nad vsem tem kraljuje rukola, začinjena z balzamičnim kisom. Jetrca sama so res odlična, saj so tenko narezana in se lepo povežejo s pire krompirjem. Toda rukola z naluknjanimi listi je s svojimi pikantnimi okusi jed popolnoma pokvarila.
Tudi naslednja jed, pečena hobotnica z breskvami je obtičala nekje na pol poti.
Same lovke velikega mehkužca so zaradi svoje trde mehkobe nakazovale poreklo iz zamrzovalnika (kar ni nič narobe), pečene male vinogradniške breskve pa so prej pokvarile kot popravile krožnik.
Ko je Šiftar sestavljal krožnik, je bila pomlad in breskve so bile sočne in zrele, zdaj pa je bila njihova podoba posušena in brez okusa. Malček čilija pa je jed vseeno poživilo.
Sceno je rešila simpatična sladica iz sladoleda iz bučnih semen, čokoladnim moussom in kavno kremo.
Šiftar, malo več akcije in svežih idej bi vam želeli.