Dizzy

  • Stil
    • Dolcevita Lifestyle
    • Golf
    • Novice
  • Kulinarika
    • Kulinarika
    • Ocene gostiln
    • Vinski svetovalec
  • Tema meseca
    • Uvodniki
  • Dogodnik
  • Portal & Revija
    • Avtorji
    • O portalu in reviji
    • Oglaševanje
    • Kontakt
Home » Hiša Fink – Novo mesto

Hiša Fink – Novo mesto. RADOSTI ZA DOBROJEDCE.

Hiša Fink – Novo mesto
Hiša Fink – Novo mesto
Čas branja: 3 min

 

Naslov: Irča vas 13, Novo mesto

Splet: www.hisafink.si

Telefon: 041 601 540

Odprto: vsak dan od 8. do 23. ure; v nedeljo zaprto

 

Dolenjska je v zadnjih nekaj letih postala dežela s številnimi nadstandardnimi kulinaričnimi destinacijami, le prestolnica Novo mesto ni imela nič. Zato ni čudno, če je poslovni del naše ekonomsko najbolj trdne pokrajine hodil na kosila in večerje ven iz mesta.

Do zdaj, ko je vrata pred pol leta odprla Hiša Fink, odlično obnovljena stara hiša na obrobju Novega mesta, bolj natančno – v Irči vasi. 

 

hisa fink

Surovi škampovi repki z emulzijo limone, pomaranče in olivnega olja ter kremo iz inčunov.

 

hisa fink

Polnjeni bučni cvetovi z zelišči s kremo lokalnih sirov in orehi.

 

Ime hiše je logično – saj je iz te hiše doma Damjan Fink, eden izmed najbolj poslovno sposobnih dolenjskih chefov, ki je v letih svojega delovanja kuhal na gradu Otočec, v hiši Franko, v gostilni Na gradu v Ljubljani, pa še kaj bi se našlo. Konec koncev – gostilno Na gradu še vedno vodi on, a jo je pognal v takšne višave, da je imel čas obnoviti staro družinsko hišo in tam narediti odlično gostilno. 

Koncept je zelo dober – od preprostih malic za 5 evrov do izbranih degustacijskih menijev za zmerno ceno (40 evrov). Ker Fink dobro ve, da samo z vrhunskimi meniji v dolenjski prestolnici ne bi mogel preživeti, je ponudbo skombiniral na način, da so gosti pri njih od jutra do večera – ločijo se samo ciljne skupine. 

Čeprav Damjan izhaja iz »kuharske šole« Ane Roš, tukaj strežejo vse, samo, da je dobro in okusno in ne le zelo lokalne jedi. 

Zato nas v bistvu prvi krožnik v obliki surovih škampovih repkov z emulzijo limone, pomaranče in olivnega olja ter kremo iz inčunov niti ni presenetil. Emulzije so bile dovolj nežne, da so repki teh členonožcev lepo prišli do izraza in so se s šampanjcem, ki smo si ga privoščili za začetek (Billecard – Salmon), zelo lepo povezali. 

Jelenov tatar z ocvirki in malo svežega topinamburja je bil naslednji krožnik, oplemenitil pa ga je karijev makron (znamenita francoska sladica v obliki okroglega piškota), ki pa je bil polnjen z jetrno terino, dodatek pa je bil žličnik iz hrena in kisle smetane. Kombinacija okusov je bila vrhunska in tudi malce slajši makron ni zmotil harmonije.

 

Kuharski tris - Tilen Utenkar, le grand chef Damjan Fink in Nejc Marklec.

Kuharski tris – Tilen Utenkar, le grand chef Damjan Fink in Nejc Marklec.

 

Čeprav je bila konkurenca velika, smo za jed večera izbrali na žaru pečena bučna cvetova, polnjena z albuminsko skuto, peno lokalnega kravjega sira, orehi in bučnim oljem. Mehkoba, ki se je prekrasno povezala z eleganco ne preveč agresivnih sirov ob hrustljavosti koščkov orehov, je bila zmagovita. Res je tudi, da ob tem razkošju bučk samih niti ni bilo v ospredju, saj je bila kombinacija tista, ki je zmagovala. Vrhunsko!

Ker je jasno, da si tudi ljudje v Novem mestu zaželijo ribe, je logično, da jih Fink tudi streže, saj ne more biti pač vse avtohtono in nabrano na vrtu. Zato je Damjan pripravil duhovito kombinacijo fileja romba v njegovi lastni omaki s cvetačnim pirejem in špargljem pripravljenem na način tempura na grahovem pireju. Glavni, vendar mikro dodatek je bila hrustljavo ocvrta ribja koža. Jed je bila zelo dobra, samo zazdelo se nam je, da je bilo sestavin na krožniku preveč in je ribo nekam odneslo. 

 

Jelenov tatar s karijevim makronom, polnjenim z jetrno terino.

 

 

Raca v omaki iz pomaranče ter pesni štrukelj s čilijem.

Raca v omaki iz pomaranče ter pesni štrukelj s čilijem.

 

Račje prsi v pomarančni omaki na topinamburjevi kremi s štrukljem iz rdeče pese z dodatkom čilija, ki je bil tako slasten, da smo na prav tako odlične račje prsi kar malo pozabili, so bile prve od glavnih jedi. Ja, tudi poznavalci štrukljev so vedeli povedati, da tako mehkih in slastnih primerkov še niso jedli!

Druga jed je šla bolj v klasično smer – goveji file s kombinacijo skorjice iz krušnih drobtin in parmezana, čips topinamburja s fermentirano lokalno zelenjavo (à la kimchi). Tukaj je bilo vse na mestu in malce bolj pikantna zelenjava po korejsko je bila ravno prav poživljajoči dodatek. 

Sladic nismo zmogli, smo se pa lotili izbora sirov, ki jim je na pot pomagal več kot briljanten port (Dow’s, letnik 1983). To je bila še ena potrditev, da na alkoholizirana vina gostinci (razen Finka in še nekaterih) pri nas preveč pozabljajo, saj z njimi lahko kreirajo edinstvene kombinacije. Poleg skupinskega dela v kuhinji (Damjanu pomagata dva mladca; Tilen Utenkar in Nejc Markelc) in odlične strežne ekipe, ki sloni na verjetno dveh najboljših sommelierjih v Sloveniji; Gregi Krenu in Anžetu Učakarju, se hiši Fink ni treba bati vstopa v svetlo prihodnost, kajti kakovost je njihovo glavno geslo. 

 

Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen

Aug 26, 2021Tomaž Sršen
Za vse jedi smo (brez pijač) plačali po 40 € na osebo.
  • Ambient
  • Vinska ponudba
  • Izvirnost
  • Kakovost jedi
  • Cena/kakovost
5
3 years ago Ocene gostilnHiša Fink – Novo mesto
Tomaž Sršen

Tomaž Sršen, odgovorni urednik – rocker, dolgoletni član in ustanovitelj bendov Martin Krpan in Rdeči baron, glasbeni urednik na RGL (Radio Glas Ljubljane), začetnik pisanja recenzij o slovenskih gostilnah za Nedelo leta 1988, še prej pa tri leta dela s pokojno Šerbi na Kanalu A pri predstavitvah gostiln v sklopu projekta Epikurejske zgodbe (z revijo Jana in Radiem glas Ljubljane). Doslej je po svetu in doma opisal in obiskal okrog 2.000 gostiln. Sommelier in učitelj sommelierstva, WSET 3, diploma za degustatorja vina na ljubljanski Biotehnični fakulteti. Obiskal in osebno izkusil mnoge najbolj znane svetovne kleti (Slovenija, Hrvaška, Italija, Francija, Španija, Portugalska, Nemčija, Avstrija, Južna Afrika, Kalifornija...) in skrbno okusil vsa vina, ki jih je popisal za revijo Dolce Vita.

Blanche Monnier – 1901Avstralija… raj za gurmane in vinoljube
 iščite po portalu 
 Naključne objave 
rimljani
10. del Rimljani; drugič
sommelier
Radosti in zadrege someljejeve žene III.
top 30 orange wines decanter
Naši oranžarji slavijo!
Phở – ena izmed najznamenitejših vietnamskih jedi
Ošterija Debeluh – Brežice
Ošterija Debeluh – Brežice
Catena Zapata
Catena Zapata – <br>Malbec Argentino 2022
Tam, kjer so se zlomili nepremagljivi – Tevtoburški gozd
 kategorije 
  • Aktualna revija (4)
  • Dogodnik (29)
  • Dolce Vita po svetu (55)
  • Dolcevita Lifestyle (17)
  • Golf (13)
  • Kulinarika (94)
  • Music (42)
  • Novice (5)
  • Ocene gostiln (188)
  • Photography (10)
  • Razno (143)
  • Tema meseca (31)
  • Travel (1)
  • Uncategorized (2)
  • Uvodnik (1)
  • Vinski svetovalec (138)
 Naključne objave 
harfa
Restavracija Harfa – Ljubljana
Restavracija Puntulina – Rovinj (Hrvaška)
Modri pinot
Modri pinot – kralj rdečih vin
sneg
Mi smo sneg!
golf
Blejski golfski raj
Smogavc
Gostišče Smogavc – Gorenje pri Zrečah
Mansus
Mansus – Rebula Orange 2018
 Naključne objave 
Gostilna-Tramsek
Gostilna Tramšek – Žerovinci
Restavracija hotel Grad Otočec – Otočec
hotel
Posta Zirm Hotel – Corvara
šavor
Restavracija Šavor – Koper
Šunkarna Kodila (Meet Eat Meat)
Šunkarna Kodila (Meet Eat Meat) – Markišavci
Vina za moj okus: Goričko in vina Gjerkeš
Gostilna-Žeja
Gostilna Žeja – Ozeljan
 naključne objave 
Bella Italia
Bella Italia
devetak
Lokanda Devetak (San Michele del Carso – Vrh Sv. Mihaela; Italija)
tilia
Matjaž Lemut – Tilia
rajh
Gostilna Rajh – Bakovci
armenija
106 let stara Armenka s kalašnikovim (1990)
 KATEGORIJE 
  • Aktualna revija
  • Dogodnik
  • Dolce Vita po svetu
  • Dolcevita Lifestyle
  • Golf
  • Kulinarika
  • Music
  • Novice
  • Ocene gostiln
  • Photography
  • Razno
  • Tema meseca
  • Travel
  • Uncategorized
  • Uvodnik
  • Vinski svetovalec
 Portal za hedoniste in svetovljane! 
2008-2025 © Inštitut Mediapro