Naslov: Kopališko nabrežje 1, Koper
Splet: www.restavracija-savor.si
Telefon: 064 188 88 83
Odprto: vsak dan od 12. do 24. ure
Ali ste že kdaj jedli na koprski plaži?
Jaz tudi ne, dokler nisem našel restavracije Šavor, ki je tik ob njej, travnata plaža pa gleda na Luko Koper.
Šavor je stari istrski izraz za staro jed, ki temelji na mariniranih surovih sardelah ali sardonih, ki počivajo na okisani čebuli in zeliščih.
Prijetna hladna predjed, ki so jo pripravljale tudi naše babice in mame. In bi sploh bilo fino, če bi jo v restavraciji s tem imenom tudi stregli. Pa je ne.
Čeprav ima restavracija tradicionalno ime, je koncipirana precej bolj moderno in takšna je tudi ureditev. Sodobno, dokaj elegantno z množico ostrih (modernih) robov, z majhnimi mizami in stilskimi svetilkami.

Chef Gregor Leskovar
Ponudba je v glavnem morska, ne manjkajo pa tudi nadstandardni kosi govedine in drugega mesa, kar daje vedeti, da tukaj ne bo poceni jedi.
Se pa zatakne takoj na začetku pri vinih.
Nekih zapeljivih steklenic iz ponudbe žal v času našega obiska ni bilo in smo pač posegali po alternativah.
Ampak – to naj bi bila restavracija Slovenske Istre, vendar so istrski vinarji zelo slabo zastopani.

Hladne predjedi
Več je Bricev, ki so dobri, ampak mi smo vendar v Istri!
Po pozdravu iz kuhinje, ki ni bil šavor (lahko bi pa bil), so se na mizi materializirani hladni tris (17,50 €) in hobotnica v solati z balzamičnim in jabolčnim kisom (16,50 €), ki je bila na istem pladnju.
Pri trisu je bil najbolj okusen bakala (po vsej verjetnosti Cerkvenikov), tunin tatar na pomarančni kremi z rukolo je bil korekten, tapenada (pašteta iz oliv), ki je preveč grenila in surovi losos, ki je prišel iz kakšnega plastičnega paketa.
Tudi hobotnica nas ni presunila in je imela enak izvor kot prej omenjeni losos. In seveda – dodelana pa je bila v kuhinji.

Štrigoli s škampi, bučkami in češnjevim paradižnikom.
Pri toplih predjedeh smo posegli po mešanih školjkah v rdeči buzari (17,80 €).
Kapelunge (morske nožnice), dagnje (klapavice) in vongole so bile kar bogato nastavljene na dolgem krožniku, kjer pa je manjkala buzara, ki je ob takšnih priložnostih skorajda glavni element krožnika, ki bi ob mehkem belem kruhu lahko pil omako.

Mešane školjke
Pa ni šlo in tudi kapelunge so bile sumljivo trde.
Štrigoli so tipične istrske domače testenine, ki so bolj podobne fužem in chef Gregor Leskovar jih pripravi v kombinaciji s škampovimi repki, narezanimi bučkami in češnjevimi paradižniki (18,50 €).
Ta jed je bila zelo okusna, testenine ravno prav kuhane in škampovi repki so v kombinaciji z bučkami dodali lepo svežino.
Ker smo hoteli še malce bolj preveriti glavne jedi, smo si dali razdeliti eno porcijo brancinovega fileja s krompirjem in zelenjavo (21,90 €).

File brancina s prilogo.
Fileji so bili ravno prav pečeni, precizno mehki in do tukaj več kot izvrstni.
Je pa žal Gregor vse skupaj preveč posolil, zato je bil zgolj manjši del Fondovega brancina užiten, saj je bilo drugo preslano.
Šavor je čisto solidna morska restavracija, ki pa zaradi filozofije krožnikov ostaja v drugi ligi, pa tudi izvedba bi lahko bila boljša.
Sam prostor in lokacija pa sta odlična!
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen