Dizzy

  • Stil
    • Dolcevita Lifestyle
    • Golf
    • Novice
  • Kulinarika
    • Kulinarika
    • Ocene gostiln
    • Vinski svetovalec
  • Tema meseca
    • Uvodniki
  • Dogodnik
  • Portal & Revija
    • Avtorji
    • O portalu in reviji
    • Oglaševanje
    • Kontakt
Home » Lokanda Devetak (San Michele del Carso – Vrh Sv. Mihaela; Italija)

Lokanda Devetak (San Michele del Carso – Vrh Sv. Mihaela; Italija). Radosti za dobrojedce.

devetak
Čas branja: 2 min

Naslov: Via Brežiči 22, San Michele del Carso / Vrh Sv. Mihaela

Splet: www.devetak.com 

Telefon: 0039 0481 882 488

Odprto: vsak dan od 12. do 15. ure in od 19. do 22.30, ob ponedeljkih in torkih zaprto in sreda in četrtek od 12. do 15. ure.

Lokanda je stari italijanski naziv za gostilno in Devetak goste streže že od leta 1870.

Avguštin Devetak, sedanji lastnik, je četrta generacija, ki pa v delo že dolga leta uvaja peto, svoje štiri hčere. Tradicija jedi je koncentrirana na stare kraške in primorske jedi, ki jih na naši strani skorajda nikjer več ne strežejo. Glavna kuharica je njegova žena Gabriela, ki pa ni Slovenka, ampak prihaja iz italijanske Brescie.

 

Devetak

Avguštin in Gabriela Devetak.

Slovensko govori skoraj boljše kot Ušti (Avguštin po domače) in skozi vsa ta desetletja je Devetak še vedno simbol za dobro in kakovostno domačo hrano.

Vedeti moramo, da Devetakovi pridno in pogumno obdelujejo svoja polja in večina sestavin prihaja od tam. Hči Sara s svojim možem obdeluje vrsto njiv in tisto, kar pridelata, porabijo v kuhinji ali pa to prodajajo gostom. Da ljudje tam lahko kar pogumno praznijo eno od bolj bogato založenih vinskih kleti na tistem koncu, so zraven zgradili še manjši hotel s štirinajstimi sobami. 

Stregel nas je Ušti, kar je dalo celemu projektu dodaten čar. Začeli smo s kombinacijo suhih mesnin, kar je tam klasika.

Brez domačega, v ustih se topečega pršuta s poreklom ni šlo, zraven pa so posadili odličen lardo – belo slano slanino z dotikom rožmarina. Čez prave, mehke in opojno slastne furlanske salame je ni, odličen pa je bil tudi domači zašinek. Ob slastni vitovski iz lokalne kleti Castello di Rubia je šla ta predjed zelo hitro v slast. 

 

Izbrane suhe mesnine.

Izbrane suhe mesnine.

 

Na mizo je prišel žuf, ena pozabljena kulinarična klasika tistih koncev.

Osnova je močnik, ki je v bistvu krema iz zdroba in mleka, pokrov oz. tortica pa je krema iz kozjega mleka. Čisto na vrhu je plast montasia (tolminca). Preprosto, slastno in kar precej nasitno. 

 

Žuf – močnik in tortica iz kozje skute in sirom Jamarjem.

Žuf – močnik in tortica iz kozje skute in sirom Jamarjem.

 

Naslednja jed je bila videti kot njoki z ragujem, pa tako preprosto le ni bilo.

Svaljki, ki jih dela Gabriela po starih receptih, so v bistvu iz paljenega (napihnjenega in potem popečenega) testa in ležijo na slastnem zajčjem raguju, na koncu pa so jed »začinili« s prekajeno skuto. Okus je poln, božanski in navdušujoč, težava pa je v tem, da je to tako dobro, da človek hitro pomlati svojo porcijo in kazalec za sitost se hitro obarva rdeče.

 

Svaljki iz snedenega (paljenega) testa z zajčjim ragujem in okajeno skuto.

Svaljki iz snedenega (paljenega) testa z zajčjim ragujem in okajeno skuto.

 

Kuhano telečje lice in domači krompir v kozici.

Kuhano telečje lice in domači krompir v kozici.

 

Pa se nismo dali. Niti mi niti Gabriela. V Sloveniji je zdaj velikanska moda priprave mesnih jedi v sous-vidu.

Devetakovi pa telečje lice kuhajo po starem v kozici s teranom pet ur, da se meso omehča in ga položijo na zmečkan domač krompir. A je kdo prej govoril, da je sit? Ni bilo videti, ker je ta z lovorjem zelo začinjen del mesa več kot navdušil. No, sladici smo komaj zmogli – čokoladna torta je bila krepka in nasitna, tiramisu pa je več kot dostojno končal zelo prijeten obed. Toplo priporočam! 

 

 

Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen

Apr 28, 2022Tomaž Sršen
Za vse tole (brez vin) smo plačali po 47 € na osebo.
  • Sledljivost materialov
  • Ambient
  • Vinska ponudba
  • Izvirnost
  • Kakovost jedi
  • Cena/kakovost
5
3 years ago Ocene gostilnDevetak, ocene gostiln
Tomaž Sršen

Tomaž Sršen, odgovorni urednik – rocker, dolgoletni član in ustanovitelj bendov Martin Krpan in Rdeči baron, glasbeni urednik na RGL (Radio Glas Ljubljane), začetnik pisanja recenzij o slovenskih gostilnah za Nedelo leta 1988, še prej pa tri leta dela s pokojno Šerbi na Kanalu A pri predstavitvah gostiln v sklopu projekta Epikurejske zgodbe (z revijo Jana in Radiem glas Ljubljane). Doslej je po svetu in doma opisal in obiskal okrog 2.000 gostiln. Sommelier in učitelj sommelierstva, WSET 3, diploma za degustatorja vina na ljubljanski Biotehnični fakulteti. Obiskal in osebno izkusil mnoge najbolj znane svetovne kleti (Slovenija, Hrvaška, Italija, Francija, Španija, Portugalska, Nemčija, Avstrija, Južna Afrika, Kalifornija...) in skrbno okusil vsa vina, ki jih je popisal za revijo Dolce Vita.

MadžarskaRestavracija Arroi – Bled
 iščite po portalu 
 Naključne objave 
Gostilna Termika – Ozeljan
Gostilna Termika – Ozeljan
Ko si zvezdniki kupijo vinsko posest …
Dolce Vita na gorskem golfu pod mogočnimi Dolomiti
Ducal
Restavracija hotel Grad Otočec – Otočec
Vinska klet Aleksandrović
Vinska klet Aleksandrović
alan ford
ALAN FORD
 kategorije 
  • Aktualna revija (4)
  • Dogodnik (29)
  • Dolce Vita po svetu (55)
  • Dolcevita Lifestyle (17)
  • Golf (13)
  • Kulinarika (94)
  • Music (42)
  • Novice (5)
  • Ocene gostiln (183)
  • Photography (10)
  • Razno (143)
  • Tema meseca (31)
  • Travel (1)
  • Uncategorized (2)
  • Uvodnik (1)
  • Vinski svetovalec (133)
 Naključne objave 
Konoba Zijavica – Moščeniška Draga
Konoba Zijavica – Moščeniška Draga
Amfiteatar – Pula/Hrvaška
Amfiteatar – Pula/Hrvaška
Yosihiro Narisawa
Naturalist. Yosihiro Narisawa
Restavracija Badi – Umag
Restavracija Badi – Umag
Fink
Hiša Fink – na obisku pri chefu Damjanu
Ošterija Žogica – Solkan
deep purple
Deep Purple – Whoosh (2020)
 Naključne objave 
Gradonna Mountain Resort – Kals, vzhodna Tirolska, Avstrija (****S)
provansa
Provansa in njenih tisoč obrazov
Kurt-Vonnegut
Kurt Vonnegut
Burgundija
Burgundija
Crème brûlée
Crème brûlée: sreča je v majhnih stvareh
Mansus
Mansus – Rebula Orange 2018
Placito Risano – Črni Kal
Placito Risano – Črni Kal
 naključne objave 
adriatic
Brasserie Adriatic – Rovinj
CURRY … MOJ NAJLJUBŠI
orson-wells
Orson Wells
bevanda
Restaurant hotel Bevanda – Opatija (Hrvaška)
Konoba Buščina – Umag/Hrvaška
Konoba Buščina – Umag/Hrvaška
 KATEGORIJE 
  • Aktualna revija
  • Dogodnik
  • Dolce Vita po svetu
  • Dolcevita Lifestyle
  • Golf
  • Kulinarika
  • Music
  • Novice
  • Ocene gostiln
  • Photography
  • Razno
  • Tema meseca
  • Travel
  • Uncategorized
  • Uvodnik
  • Vinski svetovalec
 Portal za hedoniste in svetovljane! 
2008-2024 © Inštitut Mediapro