Dizzy

  • Stil
    • Dolcevita Lifestyle
    • Golf
    • Novice
  • Kulinarika
    • Kulinarika
    • Ocene gostiln
    • Vinski svetovalec
  • Tema meseca
    • Uvodniki
  • Dogodnik
  • Portal & Revija
    • Avtorji
    • O portalu in reviji
    • Oglaševanje
    • Kontakt
Home » Restavracija Puntulina – Rovinj (Hrvaška)

Restavracija Puntulina – Rovinj (Hrvaška)

Čas branja: 2 min

Nobenega dvoma ni, da Rovinj prvo turistično mesto v Istri naših sosedov, ki pa je bilo letos poleti več kot prijetno prazno. Gneče ni bilo in vse restavracije in konobe so bile odprte. Naši obveščevalci so nam toplo priporočili Puntulino, tretji gostinski obrat družine Pellizer, ki pa je to postal šele leta 2004. Glede na lego – tik ob obali v starem centru slikovitega mesta – je jasno, da je morski živelj na krožnikih tukaj močno zastopan. Puntulina je na gastronomski sceni naših južnih sosedov dokaj visoko pozicionirana – ima Michelinovo priporočilo za dober krožnik. 

 

Odlična sladica – Creme Catalan z lešniki.

Odlična sladica – Creme Catalan z lešniki.

 

Jedli smo na balkonu, od koder je lep razgled na zaliv in dominantni hotel Grand Park. Jasno, začetek je bil surov in morski – brancinov karpačo na rukoli, tunov tatarski biftek in surovi škampi z mladimi breskvami. Res je, da to ni bil nabor nekih presenetljivih krožnikov, vendar so bili vsi okusi na mestu, sestavine pa prvovrstne in sveže. Pljukanci so ene od najbolj popularnih in avtohtonih testenih v Istri in strežejo jih skoraj povsod. Pri Puntulini so jih postregli v paradižnikovi omaki z gamberi. In spet – igranje na zanesljive karte je pokazalo, zakaj je ta krožnik eden izmed njihovih najbolj popularnih. Mehkoba, sladkost, nežni, a vseeno polni okusi so kombinacija tistega, kar lahko brez večjih težav jedo tisti, ki so jim všeč globalni okusi, a vseeno bi jedli nekaj „morskega“. Jasno, tudi otroci tukaj niso izjema. 

 

Večplastna glavna jed.

Večplastna glavna jed.

 

Večplastna hladna predjed.

Večplastna hladna predjed.

 

Da bi okusili čim več različnosti, smo spet posegli po mešanih krožnikih – trisih, ki so bili – kot pove ime – sestavljeni iz treh jedi. Čeprav so bile vse tri jedi okusne, je tokrat zmagal odprt škamp, pečen na žaru in začinjen z navadnim (belim) sezamom in njegovim črnim sorodnikom. Sladkasto oreškast okus, ki ga je nekaj kapljic svežega oljčnega olja veličastno nadgradilo. Okuse Azije je tokrat zastopala t. i. sladko-kisla omaka, s katero so prelili tuno na žaru. Hm – precej originalna finta, ki pa je bila za tiste, ki morda ribjih okusov ne marajo najbolj. Vseeno pa bi – ko smo na morju – radi jedli ribo. Najbolj ribji krožnik je bil na žaru in hitro popečen brancin, ki je zavit s stilu rulade v svojem bistvu skrival prav tako popečenega škampa. Nežni, čisti okusi so zmagali in jed je hitro izginila s krožnika. 

Imajo pa tudi odlične sladice: legendarno italijansko sladico „millefoglie“ – tisoč plasti – so razstavili na dve plasti, a je bila odlična. Krema je bila polna in slastna, lističi hrustljavega listnatega testa pa ravno prav hrustljavi. Še bolj nas je navdušila njihova verzija „Creme Catalan“, katalonske kreme, ki je v bistvu osnova znamenite francoske sladice crème brûlée. Njihova verzija je zelo všečno vsebovala še pražene lešnike na karamelizirani površini kuhane vaniljeve kreme in navdušila. Res, fino. 

 

Pljukanci z gamberi v paradižnikovi omaki.

Pljukanci z gamberi v paradižnikovi omaki.

 

Prijetna notranjost.

Prijetna notranjost.

 

Vinska karta je povprečna, čeprav imajo nekaj lokalnih matadorjev, ki seveda jahajo na malvazijah. 

Malvazija Vivoda St. Euphemija (svetnica na rovinjskem zvoniku) je bila rahlo macerirana, vendar se je več kot odlično podala k jedem. 

Puntulina je zelo korektna restavracija, kjer boste dobili dobre morske jedi z dodatkom odličnih pogledov na morje med obedom. Nadgradnja je minimalna, a množično všečna. 

 

 

Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen

Dec 4, 2020Tomaž Sršen
Za vse skupaj (brez vin) smo plačali po 70 € na osebo.
  • Ambient
  • Vinska ponudba
  • Izvirnost
  • Kakovost jedi
  • Cena/kakovost
4
2 years ago Ocene gostilnhrvaška, kulinarika, ocene gostiln
Tomaž Sršen

Tomaž Sršen, odgovorni urednik – rocker, dolgoletni član in ustanovitelj bendov Martin Krpan in Rdeči baron, glasbeni urednik na RGL (Radio Glas Ljubljane), začetnik pisanja recenzij o slovenskih gostilnah za Nedelo leta 1988, še prej pa tri leta dela s pokojno Šerbi na Kanalu A pri predstavitvah gostiln v sklopu projekta Epikurejske zgodbe (z revijo Jana in Radiem glas Ljubljane). Doslej je po svetu in doma opisal in obiskal okrog 2.000 gostiln. Sommelier in učitelj sommelierstva, WSET 3, diploma za degustatorja vina na ljubljanski Biotehnični fakulteti. Obiskal in osebno izkusil mnoge najbolj znane svetovne kleti (Slovenija, Hrvaška, Italija, Francija, Španija, Portugalska, Nemčija, Avstrija, Južna Afrika, Kalifornija...) in skrbno okusil vsa vina, ki jih je popisal za revijo Dolce Vita.

Portugalske zgodbe z zelenega roba EvropeDario Prinčič – še ena legenda iz Oslavja
 iščite po portalu 
 Naključne objave 
Santomas – Grande Cuvee
Vinska potovanja: kitajski châteauji
Vinska potovanja: kitajski châteauji
Noma vs. Geranium – dvoboj skandinavskih velikanov
Gostišče Trojane – Trojane
vina-kristančič
Pri še enem Kristančiču v Brdih
Hiša Marica – Šmartno
Bora Nera, Vodnjan
 kategorije 
  • Aktualna revija (2)
  • Dogodnik (28)
  • Dolce Vita po svetu (48)
  • Dolcevita Lifestyle (16)
  • Golf (11)
  • Kulinarika (88)
  • Music (37)
  • Novice (5)
  • Ocene gostiln (139)
  • Photography (10)
  • Razno (129)
  • Tema meseca (26)
  • Travel (1)
  • Uncategorized (2)
  • Uvodnik (1)
  • Vinski svetovalec (75)
 Naključne objave 
Fink
Hiša Fink – na obisku pri chefu Damjanu
Piro – merlot Bosc
Vinogradi v okolici Montalcina.PNG
La bella Italia, I. del
Gostilna pri Danilu
Radosti za dobrojedce: Gostilna Pri Danilu – Reteče
Ubežniki
Bon Jovi – Slippery When Wet (1986)
Bon Jovi – Slippery When Wet (1986)
Bordeaux
Bordeaux
 Naključne objave 
Gostilna Tramšek – Žerovinci
Gostilna Tramšek – Žerovinci
konoba-cok
Konoba Čok – Novigrad (Hrvaška)
Restoran Spinnaker – Poreč (Hrvaška)
Banksy
Darinko Ribolica
Darinko Ribolica in Silvan Peršolja iz kleti Brda
ANDY WARHOL, DRŽAVLJAN KANE UMETNOSTNEGA SVETA
bill-norton
Nravstvena policija na plažah
 naključne objave 
svetovno-prvenstvo
Vsa svetovna prvenstva v nogometu
Edi Simčič – Triton
dunaj
Spet v prestolnici
Pri Luci Fantinu v Bulgarijevem Towru v Tokiu
ESCOBAR
Escobar iz Vrhnike
 KATEGORIJE 
  • Aktualna revija
  • Dogodnik
  • Dolce Vita po svetu
  • Dolcevita Lifestyle
  • Golf
  • Kulinarika
  • Music
  • Novice
  • Ocene gostiln
  • Photography
  • Razno
  • Tema meseca
  • Travel
  • Uncategorized
  • Uvodnik
  • Vinski svetovalec
 Portal za hedoniste in svetovljane! 
2008-2021 © Zavod Inštitut Mediapro in Sršen & Sršen d.o.o.