Naslov: Ozeljan 32i, Šempas
Splet: zeja@siol.net
Telefon: 05 30 88 603
Odprto: vsak dan od 12. do 15.30 in od 19. do 22.30, ob nedeljah od 12. do 15.30, ob ponedeljkih, torkih in sredah zaprto
V zadnjih časih so ribje restavracije pri nas zelo redke ptice. Tudi na obali sami jih ni dovolj, tiste, ki so, pa imajo zaradi dragih sestavin tudi zelo drage jedi. Zaradi covida so še tisti najboljši opustili stroge ribje menije in kombinirajo. A ne pri Žeji!
Simpatična gostilna Žeja v vipavski vasi Ozeljan je bila na samem začetku, v devetdesetih letih prva liga za bifteke in podobne jedi, saj je bil oče današnjega lastnika Igorja, Evgen, odličen mesar.
Kljub temu da so morske dobrote 95 odstotkov ponudbe gostilne, Igor še vedno peče suho starane bifteke ali meso izpod peke.
Možakar je ob mizi naštel toliko jedi, da smo se raje prepustili in očitno je bila odločitev prava. Surovi sveži kvarnerski škampi, pokapani zgolj z zelo natančno izbranim olivnim oljem so bili udarec v čelo! Briljantno svežino okusa je pravšnje olje potenciralo do nivoja umamija in kar debelo smo gledali. Barbara in Igor ta mojstra kombinatorike z olivnimi olji, saj imata za vsako jed svoj tekoči zeleno-rumeni trik.
Nežni, a prefinjeni karpačo zobatca (očitno je bila ta riba tisti dan najbolj sveža) z le nekaj koščki granatnega jabolka je še enkrat potrdil nežni pristop kuharice k pravemu olivnemu olju. Odlično!
V olivnem olju pečene jakobove pokrovače (kapesante) so bile briljantne, le pečena zelenjava kot priloga je bila preveč slana.
Tudi naslednja topla jed – torteloni, polnjeni s tolminskim sirom in tartufi na maslu, so s seboj nosili znak termične obdelave. V notranjosti sta bili dve vrsti sira – mladi in starani, katerih okus se je zanimivo prepletal, težava pa je bil starani sir, ki je bil zaradi staranih in pikantnih not precej slan in to se je tudi občutilo.
Za okrepitev okusov tartufa so uporabili tudi tartufovo olje, nakar je na to sestavino občutljivi želodec pisca potem reagiral kar nekaj ur.
Za umirjanje je poskrbel šolsko pripravljen zobatec v pečici s krompirjem, ki smo ga pridno zalivali z olivnim oljem in ga lizali s sveže pečenim kruhom, ki je tako ali tako ena od zvezd stalnic te oštarije.
Od sladic smo si privoščili le enostavni limonov sorbet, ob katerem so nam na mizo prinesli slasten limoncello, s katerim smo dozirali gostoto napitka.
Igor morske dobrote nabavlja pri vrsti dobaviteljev, hodi pa tudi na koprsko in tržaško tržnico; če je le dobra roba. Vinska karta je posvečena Goriškim brdom in Vipavski dolini, ni pa zapisa, kaj imajo. Igor ima vso ponudbo v glavi.
Če imate radi ribe in morske jedi, je Žeja pravi naslov!
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen