Dizzy

  • Stil
    • Dolcevita Lifestyle
    • Golf
    • Novice
  • Kulinarika
    • Kulinarika
    • Ocene gostiln
    • Vinski svetovalec
  • Tema meseca
    • Uvodniki
  • Dogodnik
  • Portal & Revija
    • Avtorji
    • O portalu in reviji
    • Oglaševanje
    • Kontakt
Home » Gostišče Juvan – Domžale

Gostišče Juvan – Domžale. RADOSTI ZA DOBROJEDCE.

Čas branja: 3 min

Naslov: Ljubljanska cesta 124, Domžale

Splet: www.gostiscejuvan.si

Telefon: 01 724 13 11

Odprto: vsak dan od 12. do 22. ure; nedelja od 12. do 18., ponedeljek in torek zaprto

 

Gostišče Juvan je ena izmed večjih domžalskih znamenitosti. Ima dolgoletno tradicijo (od leta 1963 dalje) in izvrstno kuhinjo, ki se NE spreminja.

Res je, prav ste prebrali! V dobi, kjer je modno vsak teden popolnoma spremeniti jedilnik, Juvanovi trdno vztrajajo še pri jedeh, ki sem jih tam še kot mulec zelo rad jedel, ko smo jih s starši včasih obiskali. Prisegajo na odlične lokalne sestavine, stare recepture Mirkove mame in prave okuse vsega, kar pripravijo. Kot se za tako klasično gostilno spodobi, so porcije precej velike, zato je skorajda običaj, da boste kaj odnesli domov. 

V takšni gostilni se takole, pozimi, zelo spodobi naročiti vroče juhe. Mi smo zaplavali z izvrstno gobovo z rezanci in domači žlinkrofi, polnjenimi z mletim mesom in zelišči. Že dolgo nismo jedli tako dobre juhe, ki si je takoj prislužila naziv Župa meseca. Nekaj podobnega je bila tudi gosta gobova (gobe in krompir), kar je še posebej slastno, če dodajo še malce kisle smetane. 

 

 

 Gostišče Juvan

Glavne zvezde (iz leve) – Keka Pogačar, kuhar Rok Šlander in Juvani (Irena, Mirko in Maša)

 

 

Slina nam je v pričakovanju novih dobrot zalivala usta in brbončice so prišle na svoj račun pri toplih predjedeh. Pečeni jurčki na žaru so se združili z gorgonzolo, ki pa je bila premočna, saj so te gobe dokaj nežna stvaritev in od njihovega okusa ni ostalo kaj dosti. Zato pa so bili žlinkrofi (takšni v kot juhi), preliti s slastno sirovo omako, odlični in krožnik smo pomazali do dna. Ta sir je bil pazljivo izbran, saj se je lepo povezal s testom in mesnim polnjenjem.

Kot sem povedal na začetku, smo v to gostilno pred mnogimi leti hodili s starši na nedeljska kosila in zelo rad sem jedel telečji zrezek z jurčki v smetanovi omaki. Spomin okusa in teksture sem imel venomer pred sabo in zdaj sem to lahko tudi v živo podoživel. Receptura oz. okusi se ne glede na moje zdajšnje dojemanje hrane niso spremenili prav nič! Ravno prav sočno in tenko telečje meso, obilo aromatičnih jurčkov in smetana, ki je to zaokrožila! Spet sem za hip postal otrok, ki je užival v nedeljskem kosilu pri Juvanu!

 

 

 Gostišče Juvan

Jurčki na žaru z gorgonzolo in žlinkrofi v sirovi omaki

 

legendarni telečji zrezek z jurčki

Legendarni telečji zrezek z jurčki

 

Pečena telečja krača

Pečena telečja krača

 

 

Ko smo na mizo dobili solato – rdeči radič z jajcem in krompirjem, je sledilo drugo potovanje skozi čas. Juvanovi so eni od redkih, ki določene solate delajo še „po starem“; se pravi, da še topel, kuhan krompir prepojijo s kisom, bučnim oljem in ravno pravšnjo mero česna, ki je sicer v ozadju okusa, ampak ga je ravno prav za dodatek k hrustajoči slastnosti radiča. Vrhunsko!

Pri glavni jedi smo kolebali med kmečko pojedino, ki je pri Juvanu ena izmed najboljših v bližnji in daljni okolici, in pečeno telečjo kračo, ki je tudi njihova posebnost in smo se odločili zanjo. Ker ne strežejo porcijskih mer, je treba naročiti vso kračo, ki pa jo potem nemočni gost lahko vzame domov in osreči družino. Prinesejo jo na velikem pladnju z dvema kepama odličnega praženega krompirja in oparjene zelenjave (cvetača, brokoli, korenje in brstični ohrovt). Te priloge so se ob sočnem mesu prilegle kot „ata na mamo“, malce težav pa smo imeli pri rdečem zelju, ki je bilo odločno presladko. 

Brez sladice ne gre in Mirko nam je prijazno prinesel mini porcijo izvrstne čokoladne torte. Še dobro, da je bila majhna, saj je bila sicer več kot odlična, ampak tudi tako nasitna, da smo komaj vozili domov. 

Kakorkoli že – vedno imam težave, ko me kdo sprašuje za dobro domačo gostilno v Ljubljani ali okolici. Zdaj jih nimam več, kajti veste vsi, da je odgovor eden – Juvan v Domžalah! 

 

 

Besedilo: Tomaž Sršen
Fotografije: Aleš Fevžer

Jan 3, 2022Tomaž Sršen
Za vse jedi smo (brez vin) plačali po 45 € na osebo.
  • Ambient
  • Vinska ponudba
  • Izvirnost
  • Kakovost jedi
  • Cena/kakovost
4
3 years ago Ocene gostilnGostišče Juvan, ocene gostiln
Tomaž Sršen

Tomaž Sršen, odgovorni urednik – rocker, dolgoletni član in ustanovitelj bendov Martin Krpan in Rdeči baron, glasbeni urednik na RGL (Radio Glas Ljubljane), začetnik pisanja recenzij o slovenskih gostilnah za Nedelo leta 1988, še prej pa tri leta dela s pokojno Šerbi na Kanalu A pri predstavitvah gostiln v sklopu projekta Epikurejske zgodbe (z revijo Jana in Radiem glas Ljubljane). Doslej je po svetu in doma opisal in obiskal okrog 2.000 gostiln. Sommelier in učitelj sommelierstva, WSET 3, diploma za degustatorja vina na ljubljanski Biotehnični fakulteti. Obiskal in osebno izkusil mnoge najbolj znane svetovne kleti (Slovenija, Hrvaška, Italija, Francija, Španija, Portugalska, Nemčija, Avstrija, Južna Afrika, Kalifornija...) in skrbno okusil vsa vina, ki jih je popisal za revijo Dolce Vita.

Oteque, najbolj vroča restavracija v Braziliji ta hipTajska restavracija Roza slon – Ljubljana
 iščite po portalu 
 Naključne objave 
Bogdan Makovec – Mansus
Steve Hillage – L (1976)
Steve Hillage – L (1976)
Kurt-Vonnegut
Kurt Vonnegut
Gostilna Šempeter
Gostilna Šempeter – Bistrica ob Sotli
Hilton hotel
Najbližji luksuz
Sven-Elverfel
Sven Elverfeld, nemški kulinarični maestro v Aqui
Trattoria-Il-Calandrino
Trattoria Il Calandrino – Sarmeola pri Padovi (Italija)
 kategorije 
  • Aktualna revija (4)
  • Dogodnik (29)
  • Dolce Vita po svetu (55)
  • Dolcevita Lifestyle (17)
  • Golf (13)
  • Kulinarika (94)
  • Music (42)
  • Novice (5)
  • Ocene gostiln (188)
  • Photography (10)
  • Razno (143)
  • Tema meseca (31)
  • Travel (1)
  • Uncategorized (2)
  • Uvodnik (1)
  • Vinski svetovalec (138)
 Naključne objave 
Ošterija Pr' Noni
Ošterija Pr’ Noni – Ljubljana
Stancija-Meneghetti
Stancija Meneghetti – Bale (Hrvaška)
Umrl je Ken Hensley, eden najbolj znanih klaviaturistov v rock glasbi
Najbogatejsi-glasbeniki
Najbogatejši glasbeniki tega planeta
maxim
Restavracija Maxim – Ljubljana
Gradonna Mountain Resort – Kals, vzhodna Tirolska, Avstrija (****S)
Gostilna Kirn - Stane Kirn
Gostilna Kirn – Jezero
 Naključne objave 
Marco – Pierre White
U2
U2 – Mediolanum Forum; Milano (15. 10. 2018)
Depeche Mode – Violator (1990)
Depeche Mode – Violator (1990)
Gašper Čarman – Evino
Gašper Čarman – Evino
arzak
Arzak + Arzak + Urška
Dveri-Pax
Izza štajerskih dveri
LAVRENČIČ
LAVRENČIČ ESTATE – merlot 2019
 naključne objave 
dular
Vina Dular
CHRISTOPHER LEE
Turner
Umetnik ujet v času: William Turner
Vinarstvo Bizjak - cabernet sauvignon 2009
Vinarstvo Bizjak – cabernet sauvignon 2009
Gašper Čarman - Evino z Decanterjevimi odličji
Gašper z Decanterjevimi odličji
 KATEGORIJE 
  • Aktualna revija
  • Dogodnik
  • Dolce Vita po svetu
  • Dolcevita Lifestyle
  • Golf
  • Kulinarika
  • Music
  • Novice
  • Ocene gostiln
  • Photography
  • Razno
  • Tema meseca
  • Travel
  • Uncategorized
  • Uvodnik
  • Vinski svetovalec
 Portal za hedoniste in svetovljane! 
2008-2025 © Inštitut Mediapro