Oni dan smo na vrtu kleti Svetlik v Kamnjah v Vipavski dolini slavnostno okusili njihovo legendarno vino Maximilian I. Tako kot vsa vina te kleti je tudi to rebula, a zelo posebna. Zorela v sodu iz 350 let starega hrasta!

nad-sod iz 350 let starega hrasta!
Edvard Svetlik, lastnik kleti je namreč od prijatelja izvedel, da se vsako leto naredi nekaj sodov iz gozdov, ki jih je dal zasaditi Ludvik XIV, sončni kralj. Leta 1669 je francoski kralj, z željo, da okrepi svojo mornarico, prosil takratnega premiera Jeana-Baptista Colberta, da razišče, katera vrsta hrasta je najbolj kakovostna za izdelavo ladijskih drogov – in ga nemudoma zasadi. Državni hrastovi gozdovi iz tistega časa še vedno obstajajo, les teh dreves pa ima posebno veljavo tudi med vinarskimi poznavalci. Najbolj cenjeni sodi prihajajo prav iz teh gozdov! Svetlik pravi: »Prišel sem do informacije,da ima francoski proizvajalec sodov Sylvain privilegij, da vsako leto dobi tri hraste iz tega gozda, ki je danes v državni lasti, sečnjo pa odobri francoska nacionalna gozdarska komisija. Izdelovalec sodov Jean-Luc Sylvain je leta 2014 iz teh več kot 350 let starih hrastov izdelal 84 sodov za ekskluzivno kolekcijo, tako imenovano Barrique Collection, Forestry Commission, Sylvain Barrels. Številka tri iz te serije je moj sod, zanj imam certifikat,« je ponosen Svetlik. Vanj je pred dvema letoma shranil najboljšo macerirano rebulo 2018 in jo poimenoval Maximilijan I, ki je leta 1503 ukazal, naj v Augsburg pošljejo tovor rebule kot najboljšega vina iz Vipavske doline.
Vino je zdaj dve leti zorelo v tem sodu in pred kratkim so ga ustekleničili. Povabljenci smo ga okusili in bili navdušeni nad prikazanim – lep, nežen vanilijasto-saden vonj z ravno takšnim začetkom v ustih, na koncu pa še množica zelišč in začimb, ki trajajo in trajajo. Po vseh letih, ko bo to vino tudi na trgu, pa bo samo še boljše in komaj ga čakamo!
Na fotografijah – lastnika kleti Edi in Ivi Svetlik in enolog Matjaž Lemut ter nad – sod!