Naslov: Stari grad 5, Lovran (Hrvaška)
Splet: www.facebook.com/lovran
Telefon: +385 51 294 444
Odprto: vsak dan od 13. do 24. ure; ob ponedeljkih zaprto
Zaradi zelo strme obale na vzhodni istrski obali so ceste zelo ozke in lokali – še predvsem gostinski – imajo zelo malo prostora.
Kljub vsej prostorski stiski in z dovolj trme pa se to tudi najde.
Ganeum je ena izmed najbolj cenjenih restavracij na obali – bolj natančno v Lovranu – tik ob zelo prometni cesti.
Seveda o parkirišču ob lokalu lahko ljudje samo sanjajo, v pogon je treba spustiti improvizacijsko parkiranje v ulicah nad lokalom, vse skupaj pa je pozitivno le s stališča, da Lovran nima urejenih parkirišč in zaradi tega tudi kazni ne pišejo!

Chef Robert Benzia
Ganeum (latinska beseda za uživanje) sta pred tremi leti odprla chef Robert Benzia in sommelier Alen Vukić.
Medtem ko Vukić poskuša rahlo brezuspešno na vinsko karto uvrstiti veliko vinskih alternativcev, je Benzia duhovito skombiniral stare in preproste recepture z novim pogledom. Ljudje so to lepo sprejeli in restavracija lepo deluje.
Pozdrav iz kuhinje je bil košček fokače z mariniranim sardonom, ki je bil tako nežen, da pričakovanega ribjega napada na brbončice sploh ni bilo.
Kruh je lepo popil oljčno olje in vse skupaj je izpadlo zelo sočno. Brancinov karpačo je sicer zelo preprosta jed, vendar ga je za nadstandard treba znati pripraviti. Benzia je skromno dodal dve rezini sveže pomaranče, oljčno olje in izvrstna jed je bila pripravljena. Za prste obliznit’!

Brancinov karpačo s pomarančo.
Če je dokazal, da gre čebulna marinada lepo tudi k bolj dodelanim ribam, se tudi tokrat ni zmotil. Sardele je pripravil v tempuri in kombinacija teh preprostih okusov je bila nadzvočna!
Sveže očiščen škampov rep so položili na svežo skuto s polja pod Učko (najvišjo goro na Kvarnerju) in presenečenje je udarjalo na polno.
Sladkoba škampovega repa se je tako lepo povezala z mazljivo in sladko skuto, da smo spet obmolknili. Briljantno!
Še en popolnoma svež škamp, ki je bil pred sekundami še živ, je svoj konec doživel v omaki, ki je bila mešanica oljčnega olja in mandarine.

Sardelice v tempuri in marinirani čebuli.
Preprosto in magično popolno – ravno prav za en griz, kajti še malo preveč bi lahko bilo – preveč.
Nežno popečeni koščki tune ob limonovi majonezi s popečenimi svežimi bučkami so prikazali odlično sobivanje ribjih in kopenskih sestavin. Slednje je bilo lepo hrustljavo in seveda začinjeno z oljčnim oljem, tuna pa tako mehka, da se je kar topila v ustih.

Škampi v tempuri in pirejem iz krompirja in rukole.
Doma narejeni njoki z divjimi šparglji so bili v ravno pravi meri, saj smo si jih vsi zaželeli več.
Tudi njoke so napolnili s šparglji in skuto in jim dodali skoraj surove škampove repke. Nežna hrustljavost je govorila o svežini sestavin, ki so bili prav vsi po vrsti odlični in ob tenkočutnem kuharju vsi ravno prav pripravljeni.
Še malo daljnovzhodnega dotika.
Trije škampovi repki v tempuri na klasični dalmatinski podlagi. Kuhan krompir in blitva, vendar precizno zmečkano in seveda – prelito z oljčnim oljem, ki ga ponujajo nekih pet različnih vrst.

Škampov repek na skuti z Učke.
Postrežejo tudi sveže pečen kruh, ki je ob namakanju v olja hitro izginjal. Kot glavna jed je bil file brancina z omako iz zelene in njeno korenčkovo sorodnico.
Od sladic smo izbrali edinole zmrzlino s karamelnim prelivom ob lešnikovem sladoledu, ki je dostojno zaključila obed.
Ne glede na skromno zastavljene jedi je Ganeum izvrstna restavracija, ki vam jo toplo priporočam, saj je ravno to vijuganje Roberta Benzia tista prava umetnost!
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen