Naslov: Križ 53, Komenda
Splet: www.gostilna-cubr.com
Telefon: 01 834 11 15
Odprto: vsak dan od 11. do 17. ure, ob nedeljah in ponedeljkih zaprto
Gostilna Čubr obstaja že od leta 1754, in od tega je v lasti družine Potočnik zadnje tri generacije.
Od gostilne z zelo klasično ponudbo je zdaj prešla v zelo originalno podobo, kjer se odlična klasika meša v zelo originalnimi prijemi.
Zadnjih nekaj desetletij je bila Anita Potočnik tista, ki je kreirala vso perfekcijo tamkajšnjih jedi. V zadnjih letih pa štafetno palico od nje vedno bolj suvereno prevzema Luka Potočnik, njen sin.

Mladi mojster Luka Potočnik
Ne moremo mimo sommeliera Mihe Potočnika, ki že vrsto let v svojih rokah drži celotno zgodbo.
Naš obed se je začel v obliki izjemnega tatarskega bifteka. Meso je bilo seveda precizno in lepo ročno nastrgano, na krožniku pa je prevladovala rdeča barva.
Druga najbolj pogosta sestavina je bila rdeča pesa in na vrhu je kraljeval tudi rdeči rumenjak. Sosed, od katerega Potočniki kupujejo jajca, namreč svoje kokoši pita z rdečo peso in zato so rumenjaki – rdeči!
Tudi »lasje« rdeče pese so ocvrti in na ta način jed pridobi veliko okusov in tekstur. Odlično!

Revolucionarni tatarski biftek
Naslednji krožnik je »esihflajš« – narezano kuhano goveje meso, marinirano v kisu, čebuli in bučnem olju.
Gre za poseben del govedine, ki ima bolj eleganten in poln okus. Ravno zaradi elegance mesa in skladnosti okusov dodatkov je tudi ta jed v prvi jakostni ligi.
Doma narejeni njoki z okusom buč so bili odličen nosilec okusov sipic, nad katerimi je kraljeval ocvrti žličnik kremnega sira v sipinih drobtinah, ki je poleg mazavega dodatka pridodal ravno pravšnjo hrustljavost.

„Esihflajš“ po Lukovo
Brez sorbeta – v tem primeru bezgovega, ni šlo in kmalu smo dobili eno veliko klasiko, ki pa je bila spet odlična. Telečjo pečenko s praženim krompirjem, ki jo je zmanjkalo v trenutku.

Bučni njoki s sipami in cvrt žličnik kremnega sira v sipinih drobtinah
Sladice so letele visoko; zelo visoko.
Pavlova je bila majhna, a udarna – ravno prav pečenega sladkega beljaka in fine vaniljeve kreme, čokoladna krogla pa je bila položena na pomarančno kremo s pomarančnim sladoledom in pomarančnim polnjenjem. Izvrstno!

Telečja pečenka
Dejstvo je, da Luka Potočnik že suvereno vodi kuhinjo ob pomoč pikolovske mame, Miha pa še vedno drži lepo svetovanje med jedmi in pijačami.
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen