Dizzy

  • Stil
    • Dolcevita Lifestyle
    • Golf
    • Novice
  • Kulinarika
    • Kulinarika
    • Ocene gostiln
    • Vinski svetovalec
  • Tema meseca
    • Uvodniki
  • Dogodnik
  • Portal & Revija
    • Avtorji
    • O portalu in reviji
    • Oglaševanje
    • Kontakt
Home » Gostilna Francl – Zagrad

Gostilna Francl – Zagrad. RADOSTI ZA DOBROJEDCE.

Čas branja: 2 min

 

Naslov: Zagrad 77, 3000 Celje

Splet: www.gostilnafrancl.si

Telefon: 0820 05969

Odprto: vsak dan od 11. do 22. ure, nedelja in ponedeljek zaprto 

 

Gostilna Francl se je v Dolce Viti predstavila že dvakrat in zdaj je to tretjič.

Več kot sto let stara gostilna blizu Celja (kraj Zagrad je preko Savinje v smeri Laškega) je v zadnjih petnajstih letih na svoj način orala kulinariko okrog Celja s precejšnjim uspehom, saj Slovenci ne gredo zlahka v gostilne, ki niso ravno ob glavnih prometnicah. Pa sta prejšnja lastnika, zakonca Zaveršek, ki sta ta prijetni hram kulinarike zelo dobro spravila iz povprečja, odšla na Kanarske otoke in projekt pod imenom Francl je zdaj poprijel Sebastjan Grobelšek in ga uspešno vodi dalje. 

 

Gostilna Francl

Sebastjan Grobelšek

 

Kulinarika je tako kot prej v glavnem tradicionalna, ki pa ji kuharji dodajajo nove prijeme.

Pa smo šli po poti degustacijskega menija. Po pozdravu iz kuhinje smo zmazali prekajene račje prsi na rdečem zelju s hruško in slivo (super kombinacija; lepa kombinacija dimljenega mesa in sladkih marmelad z zeljem) in skočili v juhe. Gobova je bila klasična, nabita z raznimi gobami in okusna, lepo presenečenje pa je bila zelo dobra in polna goveja juha, v kateri so se namakale rezine štrukljev, katerih osnovna sestavina je bila goveja vranica (namesto vraničnih »knedlov«). Bilo je izvrstno!

 

Gostilna Francl

Prekajene račje prsi

 

Pri naslednjem, toplem krožniku smo se začeli spogledovati s francosko kuhinjo.

Pečena račja jetra so položili na omako črne čokolade in suhega sadja, na to pa so položili tenke ocvrte rezine zelene. Krožnik je bil zunajserijski, saj so lepo očiščena jetra navdušila z ravno prav sladkastim okusom, s katerim se je čokoladna podlaga lepo sestavila, tenke rezine zelene pa so dodale še element hrustljavosti. Za vinsko spremljavo je poskrbel originalni vermut, ki ga prideluje vinarstvo Sanctum. Slastno!

 

Goveja juha z vraničnimi štruklji.

Goveja juha z vraničnimi štruklji.

 

Ker je Francl v glavnem tradicionalna gostilna, pujs ni umanjkal.

No, ni bil katerikoli pujs, saj je ta prihajal in okolice Krškega in je bil torej krškopoljski. Za meso teh živalic je značilno, da je bolj mastno in vsebuje več pozitivnega holesterola kot drugače. Vsak je dobil po dva kosa mesa, ki je bilo precej suho in prepečeno in priprava na tak način je izničila vso slastnost, ki bi jo takšno meso lahko imelo. Pa tudi porcija je bila preveč obilna – vsaj v kombinaciji degustacijskega menija. 

 

Pečena račja jetra na omaki črne čokolade z ocvrto zeleno.

Pečena račja jetra na omaki črne čokolade z ocvrto zeleno.

 

Krškopoljec na pečenem krompirju.

Krškopoljec na pečenem krompirju.

 

Vinska spremljava je bila spodobna, težavo smo videli le v počasnem serviranju vina v kozarce, saj se je zgodilo, da smo jed že pojedli, ko so prinesli vino. 

Sicer pa je Francl zelo prijetna oštarija, kar so ugotovili tudi Michelinovi inšpektorji, ki so jim že dvakrat podelili oznako dobrega krožnika. 

 

Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen

Mar 17, 2022Tomaž Sršen
Za vse tole (brez vin) smo plačali po 40 € na osebo.
  • Sledljivost materialov
  • Ambient
  • Vinska ponudba
  • Izvirnost
  • Kakovost jedi
  • Cena/kakovost
4
1 year ago Ocene gostilnocene gostiln
Tomaž Sršen

Tomaž Sršen, odgovorni urednik – rocker, dolgoletni član in ustanovitelj bendov Martin Krpan in Rdeči baron, glasbeni urednik na RGL (Radio Glas Ljubljane), začetnik pisanja recenzij o slovenskih gostilnah za Nedelo leta 1988, še prej pa tri leta dela s pokojno Šerbi na Kanalu A pri predstavitvah gostiln v sklopu projekta Epikurejske zgodbe (z revijo Jana in Radiem glas Ljubljane). Doslej je po svetu in doma opisal in obiskal okrog 2.000 gostiln. Sommelier in učitelj sommelierstva, WSET 3, diploma za degustatorja vina na ljubljanski Biotehnični fakulteti. Obiskal in osebno izkusil mnoge najbolj znane svetovne kleti (Slovenija, Hrvaška, Italija, Francija, Španija, Portugalska, Nemčija, Avstrija, Južna Afrika, Kalifornija...) in skrbno okusil vsa vina, ki jih je popisal za revijo Dolce Vita.

Ana Roš, Hiša FrankoGostilna Podfarovž – Vipava
 iščite po portalu 
 Naključne objave 
Hotel-Tauernherz-–-Obertaueren
Hotel Tauernherz – Obertaueren (****)
Restavracija Ana in Slon – Ljubljana
Restavracija Ana in Slon – Ljubljana
Kulinarika pod korono
Radosti za dobrojedce: Kulinarika pod korono, III. del
Leonard-Cohen
Leonard Cohen – Songs of Love and Hate (1971)
van-gogh
Vincent van Gogh: »Žalost je večna!«
Mladi talent Kristjan Zule
Mladi talent Kristjan Zule
KULTNA ROJSTNODNEVNA TORTA
 kategorije 
  • Aktualna revija (2)
  • Dogodnik (28)
  • Dolce Vita po svetu (48)
  • Dolcevita Lifestyle (16)
  • Golf (11)
  • Kulinarika (90)
  • Music (37)
  • Novice (5)
  • Ocene gostiln (141)
  • Photography (10)
  • Razno (130)
  • Tema meseca (26)
  • Travel (1)
  • Uncategorized (2)
  • Uvodnik (1)
  • Vinski svetovalec (75)
 Naključne objave 
Domačija-Šajna-–-Šepulje
Domačija Šajna – Šepulje
Eifflov stolp
Kako so (z)gradili Eifflov stolp v Parizu?
vina Angel
Z Angeli in angeli v nebesih
janko kobal
Vina za moj okus: Janko Kobal in njegova pot vinarja
BLAŽIČ
Začetni žvižg, ki je bil veliko več kot to
kava
Kave naše vsakdanje
 Naključne objave 
šampanjci
Francoski mehurčki
Eddie Van Halen – Smrt kitarskega heroja
Ošterija Debeluh – Brežice
Ošterija Debeluh – Brežice
Blanche Monnier
Blanche Monnier – 1901
spanija
Popotniški dnevnik skupine Dolce Vita po pirenejskem polotoku
Davor-Podbevšek
Davor Podbevšek
Vinska klet Aleksandrović
Vinska klet Aleksandrović
 naključne objave 
vovko
Gostilna Vovko – Ratež
david chang
Changnam Style
Brad Pitt with his Rose wine
Brad Pitt s svojim šampanjcem
Hiša Franko – Staro selo pri Kobaridu
devetak
Lokanda Devetak (San Michele del Carso – Vrh Sv. Mihaela; Italija)
 KATEGORIJE 
  • Aktualna revija
  • Dogodnik
  • Dolce Vita po svetu
  • Dolcevita Lifestyle
  • Golf
  • Kulinarika
  • Music
  • Novice
  • Ocene gostiln
  • Photography
  • Razno
  • Tema meseca
  • Travel
  • Uncategorized
  • Uvodnik
  • Vinski svetovalec
 Portal za hedoniste in svetovljane! 
2008-2021 © Zavod Inštitut Mediapro in Sršen & Sršen d.o.o.