Naslov: Peruzzijeva 105, 1000 Ljubljana
Splet: www.gostilnakubus.si
Telefon: 051 653 674
Odprto: vsak dan od 7. do 22. ure; ob nedeljah in praznikih od 7. do 20.
Na mestu, kjer je bila včasih najboljša ribja gostilna v Sloveniji – Vrbinc – je zdaj nekaj popolnoma drugega.
Kubus spada v kategorijo „maličarjev“ in bližnji delavci jim prinašajo velik del prometa.
Da ne bi bili fini, smo jih obiskali in brez nekih velikih pretenzij tudi realno ocenili.
Tisti, ki je sestavljal ponudbo jedi, je to delal po vzoru gostiln izpred dveh in še več desetletij nazaj, vendar ni v tem prav nič slabega, če so jedi dobro pripravljene.
Tudi vinska karta je narejena po vzoru izpred par desetletij, ampak v tem primeru se s tem ne gre pohvaliti.
Na izbiro imajo po pet belih in pet rdečih vin, izbira različnega piva pa je precej bogatejša, kar govori o navadah klientele.
Porcije so ogromne in res bi bilo težko oditi iz gostilne Kubus lačen.
Ker je bilo zunaj že precej hladno, smo pričeli z juhami. Goveja z rezanci (4,50 €) je bila vzorna, kremasta gobova (5, 40 €) pa je znala zaplesati na prvo žogo – v juhi smo vonjali aromo jurčkov, a notri jih ni bilo. Hm….
Rižota z argentinskimi gamberi, bučkami in gobami (14, 90 € – s takšnimi, kot so bile v juhi) je bila presenetljivo okusna.
Riž nje bil ravno prav kuhan, ni bil razkuhan, kar nas je prijetno presenetilo. Težava je bila z gamberi, ki so bili izjemno trdi tako, da smo jih s težavo žvečili.
Prijazen natakar nas je že vnaprej opozoril, da so porcije zelo velike, zato smo se odločili za polovične.
Še dobro, ker je bila polovična porcija rižote velika za normalno odraslo porcijo.
Argentinski roastbeef s pirejem iz rdeče pese (21, 90 €) nam je pustil mešane občutke, oz. okuse – meso je bilo dobro, okus pa so pokvarili s skoraj povsod prisotnimi sladkastimi ameriškimi omakami.
Krompirjevemu pireju so dodali sok rdeče pese za barvo, tako da je bil krožnik videti precej eksotično.
Še ena ameriška jed – spare ribs – pečena svinjska rebrca z domačim krompirjem (16, 90 €) je zadovoljevala okuse.
Predvidevam, da z izrazom »domači krompir« mislijo na dejstvo, da živilo ni iz zamrznjenih zalog, čeprav jedci nismo bili čisto prepričani o tem.
Meso je bilo mehko, fino in slastno, kot priloga pa sta bili v dveh posodah dimljeno-sladki ketchup (menda silno popularen v ZDA, a zelo pogojno užiten) in nežno pikantna omaka, ki se je v k mesu bolje prilegala.
Ker smo bili že precej siti, smo sladice preskočili in se odpravili domov.
Kubus je gostilna, ki korektno zadovoljuje okuse lačnih gostov, ki pridejo na malico in si ob jedi najraje privoščijo pivo in žgane pijače.
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen