Naslov: Ribarska obala 13, Njivice, otok Krk, Hrvaška
Splet: www.rivica.hr
Telefon: + 385 51 846 101
Odprto: vsak dan od 12. do 22. ure; ob ponedeljkih zaprto
Rivica je bila vrsto let in desetletij najboljša in najbolj znana gostilna na največjem jadranskem otoku Krku.
Prvič sem tam jedel pred petnajstimi leti in sem mislil, da sem vstopil v novo vesolje. Ko človek pride v mestece Njivica na obalo zdaj, se zdi, da je vsa obala postala gostilna ali konoba, ki pa ni na Hrvaškem, saj je le redko katera tabla s ponudbo napisana v hrvaškem jeziku.
Čeprav smo na terasi mizo rezervirali dan prej, smo morali pol ure počakati, saj Rivica dela s polno paro in gostov ne manjka.
Res je tudi, da Rivica nikoli ni nadgrajevala klasične kvarnerske kuhinje in lahko rečem, da se po ponudbi ni kaj dosti spremenila v petnajstih letih.
Pozdravov iz kuhinje ni bilo, kar pogumno smo se lotili krožnikov. Solata iz hobotnice je bila pod kritiko – meso mehkužca je bilo pretrdo in nobene sočnosti nismo zasledili. Vse pa se je spremenilo, ko smo dodali oljčno olje in nekaj kapljic kisa. To smo zadovoljno pomazali s tam pečenim še toplim kruhom.
Pri toplih predjedeh je opazen močan italijanski vpliv.
Črna rižota je bila prav povprečna in omlednega okusa. Riž je bil na meji sprejemljivosti, sipinega črnila pa je bilo premalo, saj je bila barva bolj siva kot črna. Tudi začimbe, ki so jih uporabili, niso doprinesle k posebnemu okusu.
Tam narejeni špageti so bili odlični, omaka na bazi škampov (saj smo v Kvarnerju!) pa je tudi navdušila. Lahko celo rečem, da je to bila jed dneva.
Glavna jed je bila seveda v znamenju ribe.
Naročili smo morskega vraga (grdobino) na žaru s prilogo, ki je bila v tem primeru klasična in zelo dobra – blitva s krompirjem!
Za ljubitelje pečenih rib na žaru je zelo pomembno, koliko se čuti žara v ustih. Najboljše je, če je tega čim manj.
Tukaj pa je okus oglja prevladoval in nežno ribo čisto preglasil, čeprav je bila izvrstno pečena – sočnost in hrustljavost sta bili brez pripomb.
Ker so bile pri sladicah same zlate klasike, ki smo jih elegantno preskočili, vinska karta pa je bila več kot spodobna.
Imajo tudi vrsto slovenskih vin, kjer prednjači Gašper iz Evina.
Rivica je sicer čisto spodobna gostilna, ki pa jo je povozil čas in preveč gostov, da je ostala v pretekliku.