Pred tremi meseci smo živeli v drugačnem svetu in se počasi pripravljali na izid prvega slovenskega vodiča z Michelinovimi zvezdicami.
Slavnostni dogodek razkritja teh najbolj merodajnih odličij v gastronomiji na svetu bi moral biti 18. marca na ljubljanskem gradu. Ampak – prišel je virus in dodobra zamešal vse štrene; začenši z odpovedjo dogodka. No, zdaj se je razvedelo, kdo si je priboril zvezdice v torek, 16. junija. Kje naj bi prireditev bila, se še ne ve, vendar bo takrat odgovorjeno na množico vprašanj.
Dejstvo pa je, da bomo lahko te ocene žal morali jemati „z rezervo“, saj je bilo predvsem ekonomsko stanje, plačilne zmožnosti gostov in možnost prihoda tujih petičnih gostov pred corona – izolacijo povsem drugačno, kot je sedaj.
Tega se zavedajo tudi v glavnem štabu vodiča, kjer so se – kolikor so se lahko – prilagodili novi situaciji. Glavni urednik vodiča, Gwendal Poullennec se je odločil, da bodo „informirali restavratersko in turistično industrijo v realnem času (real time)“.
Ker inšpektorji v času izolacije niso mogli potovati, so zbirali informacije od delovanje restavracij, vendar jih niso ocenjevali. Od 3.000 restavracij, kolikor jih je zbranih v njihovih svetovnih vodičih, jih trenutno deluje 35%. Nekateri se žal nikoli več ne bodo pobrali, velika večina pa bo predstavila precej drugačno podobo, kot so jo imeli pred krizo.