Dizzy

  • Stil
    • Dolcevita Lifestyle
    • Golf
    • Novice
  • Kulinarika
    • Kulinarika
    • Ocene gostiln
    • Vinski svetovalec
  • Tema meseca
    • Uvodniki
  • Dogodnik
  • Portal & Revija
    • Avtorji
    • O portalu in reviji
    • Oglaševanje
    • Kontakt
Home » Radosti za dobrojedce: Stara klet Bled – Bled

Radosti za dobrojedce: Stara klet Bled – Bled

Stara klet Bled
Čas branja: 3 min

Bled, kot eden od centrov slovenskega turističnega dogajanja, je že kar nekaj let brez vrhunske kulinarike.

Igor Jagodic, Bine Volčič in Uroš Štefelin kot nekdanji vrhunski trio so šli vsak svojo pot in tudi večni Zoran Stančič iz Topolina se je upokojil. Bled zdaj daje žalostno podobo neke vrste fast foodov, kajti gostje najraje posegajo po tem – takšni gostje pač hodijo v legendarni evropski turistični biser. Genialna promocija Slovenije je pač obtičala tu … Starega blišča ni več, covid pa je zabil še zadnje žeblje v krsto. 

Ampak propad veličin je očitno na pogorišču pustil nekaj semen, ki so vzklila. Prva zgodba se imenuje Stara klet Bled, do katere vas pripeljejo smerokazi že z vrha klanca, ki se spušča proti jezeru. Da je klet res stara, priča letnica 1620, ko je bila hiša zgrajena in je sedaj seveda renovirana. Debeli srednjeveški zidovi imajo veliko tega za povedati in klet, kjer so vinske pokušnje, še posebej. Nad restavracijo s hotelskimi sobami bedi Milodrag Gogić, natakarsko-sommelierski veteran z dolgo kilometrino, prvi chef pa je Luka Zagorc. Osnovna kulinarična ideja te restavracije je zajemanje pristnih slovenskih okusov z veliko žlico avtohtonih sestavin, ki jih Zagorc pripravlja na načine sodobne kulinarike. 

 

Stara klet Bled

Milodrag Gogić in chef Luka Zagorc.

Že sam pozdrav iz kuhinje je bil nadvse simpatičen – v ličnem kozarcu je bil delček mlačne krvavice, prekrit s pirejevo kremo. Lahkotno, s prijetnim slajšim domačim okusom in slastnimi vonjavami je bila to otvoritev v velikem stilu!

Kar dva krožnika hladnih predjedi sta nas vabila v svoje nedrje! Na prvem sta bili dve žličnikom podobni porciji moussa iz mesa in jeter. Na videz težko, a v resnici lahkotno in zelo slastno! Ob zbirki bohinjskih sirov pa je bilo to odlično!

Drugi krožnik pa je bil barvno zelo pisan. V sredini je bil zaviti file dimljenega lososa, v katerem je bila hrenova smetana, nad vsem pa je kraljevala prijetna »pogruntavščina« – pečen rižev čips s sipinim črnilom! Ta mala umetnina je zapeljivo hrustljala, pa tudi mera sipinega črnila je bila pravšnja, da smo lepo občutili tudi morje, in gorčična omaka kot dodatek ni bila preostra.

 

Stara klet Bled

Duhovit pozdrav iz kuhinje – mlačna krvavica s krompirjevo kremo.

 

Hladne predjedi – mousse iz račjega mesa in hrenova krema v lososovem ovoju.

Hladne predjedi – mousse iz račjega mesa in hrenova krema v lososovem ovoju.

 

Stara klet Bled

Hobotnica iz sous-vida in potem popečena v pečici.

 

Svinjska potrebuševina, 72 ur v sous-vidu in na koncu popečena v pečici s sezonsko zelenjavo.

 

Drugače pa je (vsaj ob času našega obiska) Luka Zagorc prikazal neslutene možnosti kuhanja s sous-vidom. Predstavil nam je kar štiri jedi pripravljene na ta način, od katerih so bile nekatere v stratosferi. Telečja lička je na nizki temperaturi kuhal kar 24 ur in jih na koncu samo na hitro popražil. Vse je zalil z omako, ki se je izcedila v enodnevnem kuhanju in dodal belo polento za podlago. Okusov je bilo polno, a nihče ni vozil po poti drugih, meso pa je bilo bajeslovno mehko. 

Presenetila pa je hobotnica, narejena prav tako – se pravi – več kot 12 ur kuhanja v sous-vidu in na koncu popečena. Če ubogi morski stvor ne bi bil v družbi kopenskih mesnih jedi, bi še bolj prišel do izraza, ampak kljub temu ga je kaj hitro zmanjkalo. 

Kot vedno pa je bil glavni zvezdnik pujs – bolj natančno njegova potrebuševna, ki se je 72 ur počasi kuhala na nizkih temperaturah, čisto na koncu pa je to pregrešno mehko meso Luka popražil v ponvi in s tem naredil hrustljavo skorjo, ki je zakrivala slastno maščobo, ki je skoraj ni bilo treba jesti – se pravi – hrustljavi zunanji del nasproti skoraj tekoči slastni maščobi. Jed je prelil s peteršiljevim oljem in omako, ki se je ves ta čas cmarila v sous-vidu in ponvi. 

Pri sladicah so ubrali 120-odstotno slovensko zgodbo – jabolčni štrudelj z vsemi odlikami te jedi, vključno z redkimi, kislimi jabolki, ki to jed naredijo za veliko. In seveda – porcija je bila za dva!

Stara klet Bled je dostojno začela zgodbo nove generacije blejskih gostiln za nove generacije gostov! 

 

 

Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen

Jul 7, 2021Tomaž Sršen
Za štirihodni meni (brez vin) smo plačali po 45 € na osebo.
  • Sledljivost materialov
  • Ambient
  • Vinska ponudba
  • Izvirnost
  • Kakovost jedi
  • Cena/kakovost
4
3 years ago Ocene gostilnocene gostiln
Tomaž Sršen

Tomaž Sršen, odgovorni urednik – rocker, dolgoletni član in ustanovitelj bendov Martin Krpan in Rdeči baron, glasbeni urednik na RGL (Radio Glas Ljubljane), začetnik pisanja recenzij o slovenskih gostilnah za Nedelo leta 1988, še prej pa tri leta dela s pokojno Šerbi na Kanalu A pri predstavitvah gostiln v sklopu projekta Epikurejske zgodbe (z revijo Jana in Radiem glas Ljubljane). Doslej je po svetu in doma opisal in obiskal okrog 2.000 gostiln. Sommelier in učitelj sommelierstva, WSET 3, diploma za degustatorja vina na ljubljanski Biotehnični fakulteti. Obiskal in osebno izkusil mnoge najbolj znane svetovne kleti (Slovenija, Hrvaška, Italija, Francija, Španija, Portugalska, Nemčija, Avstrija, Južna Afrika, Kalifornija...) in skrbno okusil vsa vina, ki jih je popisal za revijo Dolce Vita.

Ko pride Anglež v IstroŠvedski kuhar: Björn Frantzén
 iščite po portalu 
 Naključne objave 
KRETA – ZA LJUBITELJE NARAVE IN DOBRE HRANE
celovska-cesta
Celovška v šestdesetih letih
dosjeji x
Dosjeji X
fuzbal
Od video igric, pikada, gob in konjev, do lačnega povodnega konja, kokoši in sabljanja
Kvarner
Kvarner z okolico
Edvard Munch in njegovi Kriki
Edvard Munch in njegovi Kriki
Algarve
Potovanje na konec sveta!
 kategorije 
  • Aktualna revija (4)
  • Dogodnik (29)
  • Dolce Vita po svetu (55)
  • Dolcevita Lifestyle (17)
  • Golf (13)
  • Kulinarika (94)
  • Music (42)
  • Novice (5)
  • Ocene gostiln (183)
  • Photography (10)
  • Razno (143)
  • Tema meseca (31)
  • Travel (1)
  • Uncategorized (2)
  • Uvodnik (1)
  • Vinski svetovalec (133)
 Naključne objave 
Villa Morgan – Brtonigla/Hrvaška
Villa Morgan – Brtonigla/Hrvaška
Najbogatejsi-glasbeniki
Najbogatejši glasbeniki tega planeta
foodstock
Švedski krotilec ognja (Na prvi izdaji Foodstocka)
Restavracija Vila Rova
Restavracija Vila Rova – Malinska/Krk/Hrvaška
salzburg
Salzburg
Björn Frantzén
Švedski kuhar: Björn Frantzén
Natale Favretto
Natale Favretto – preprosta veličina
 Naključne objave 
Odpisani – serija, ki je preživela razpad Jugoslavije še danes neuničljiva
Vinarstvo Bizjak - cabernet sauvignon 2009
Vinarstvo Bizjak – cabernet sauvignon 2009
Gomoljika
Gomoljika, brezčasni afrodiziak
Influencerji v napadu
Restavracija Maxim – Ljubljana
Castello di Spessa
Casanova in golf v Grajskem parku
Janko Kodila
 naključne objave 
vulkanska-vina
V ognju skovani – vulkanska vina
Vinska degustacija
Slepa vinska degustacija
Hugh Fearnley-Whittingstall, mož beseda.
batič
Enkrat Batič – vedno Batič!
colnar
Vina za moj okus: Colnar
 KATEGORIJE 
  • Aktualna revija
  • Dogodnik
  • Dolce Vita po svetu
  • Dolcevita Lifestyle
  • Golf
  • Kulinarika
  • Music
  • Novice
  • Ocene gostiln
  • Photography
  • Razno
  • Tema meseca
  • Travel
  • Uncategorized
  • Uvodnik
  • Vinski svetovalec
 Portal za hedoniste in svetovljane! 
2008-2024 © Inštitut Mediapro