Čas branja: 9 minV Sloveniji je veliko »poznavalcev vin«, ki recimo poznajo Italijo in Francijo, Španijo, ki jim je predaleč, ignorirajo, za Avstrijo pa nimajo pohvalnih besed. Čeprav so avstrijska vina dobra in v strašnem vzponu predvsem v ZDA. Žal je tako, da ignoranca (pravi pomen besede je: nevednost) v glavnem prevladuje. Pri nas je še vedno edino […]
Čas branja: 4 minTokrat sem »nadomestil« kolega Petra Jazbeca, ki se ponavadi ukvarja z opisi hotelov in visokega turizma. Konec koncev Popeta poznam skoraj trideset let in dobro vem, kaj se nemirnemu nekdanjemu črnogorskemu cariniku plete po glavi. In vedno je to – najboljše! Pope, kot je njegov popularni vzdevek, je fanatik za najboljše, instinktivno najde najboljše, najlepše […]
Čas branja: 7 minNekateri jih imenujejo tudi najuspešnejši ameriški rock band. Konec koncev so v petih desetletjih delovanja prodali več kot 150 milijonov albumov, to pa je številka, ki (predvsem v rocku) še kako šteje. Seveda je v zbirki njihovih del še precej konkurentov, ki bi bili lahko glede prodaje prej v tej rubriki, vendar je Permanent Vacation […]
Čas branja: 2 minŽe nekaj let zapovrstjo dobesedno onemim, ko okušam ta chardonnay kmetije Jakončič. Še nikoli ni »padel« na ocenjevanjih in vedno sega po najvišjih medaljah. Ko sem izvedel, da avtor ni Aljoša Jakončič, prvi mož kmetije, ampak njegov mlajši brat, Mitja, sem se odločil, da o vinu napišem nekaj več. Sama parcela Borgo Scolaris je več […]
Čas branja: 6 minBizarni, črni umetniški strip, ki je dvajset let v Jugoslaviji združeval vse tisto, kar je že razpadlo. Star sem moral biti kakšnih osem let, ko sem mami v Nami težil, naj mu kupi strip. Pobrala je Alana Forda (epizoda »Šuplji zub«) in srečanje s skupino TNT je preraslo v večno ljubezen. Izhajal je mesečno in […]
Čas branja: 4 minVerjetno ni človeka na tem planetu, ki je ne bi poznal. Najbolj eksploatirana umetnina na svetu, ki je neprecenljive vrednosti. Zelo klišejsko in prežvečeno je pisati o ničkolikokrat reproducirani podobi ženske, ki si jo dnevno (v originalu) ogleda 1500 ljudi na uro (!) v pariškem Louvru. Toda ali vsi prepoznajo v njej tisto, kar […]
Čas branja: 3 minObožujem Istro. Preplet čudovitih obmorskih mestec, idiličnih starih vasi po notranjosti, prostranih vinogradov in oljčnih nasadov, odličnih restavracij in konob ter možnosti odkrivanja vedno novih neznanih kotičkov. Sanje za vsakega kulinaričnega navdušenca, ki so oddaljene le kratek skok z avtomobilom. »Poleti se ne hodi, poleti je gneča,« pravijo, »sami turisti – jesen in pomlad, takrat […]
Čas branja: 2 minNaslov: Ribarska obala 13, Njivice, otok Krk, Hrvaška Splet: www.rivica.hr Telefon: + 385 51 846 101 Odprto: vsak dan od 12. do 22. ure; ob ponedeljkih zaprto Rivica je bila vrsto let in desetletij najboljša in najbolj znana gostilna na največjem jadranskem otoku Krku. Prvič sem tam jedel pred petnajstimi leti in sem mislil, […]
Čas branja: 7 minTokrat bom nekaj napisal tudi o tisti manj lepi plati vinogradništva in vinarstva. Ko ni vse tako lepo in romantično pri tem poslanstvu, kot se nam mogoče zdi na prvi pogled, ko uživamo v vinu. Letos so nas naravni pojavi v Sloveniji zelo boleče opomnili, da imajo vinogradniki svoje tovarne na prostem in so zelo […]
Čas branja: 9 minV zreli jeseni smo odšli h Koželju in tam so našo ekipo (Gorazd, Vojko, Nik, Tatjana in jaz) lepo presenetili z v glavnem tujimi vini. Na čelu je bila Burgundija z dvema legendarnima kletema (Louis Jadot in Maison Champy). Iz Avstrije so vina Salomon iz Brd Jakončič, iz Slovenskih Konjic pa Zlati grič. […]
Čas branja: 2 minBarbera sicer ni vipavska avtohtona sorta, čeprav je je tam v Sloveniji največ, res pa je, da so jo tam začeli saditi že po drugi svetovni vojni; bolj natančno leta 1957. Menda zaradi tega, ker je bila Vipavska dolina predvsem okoliš, zapisan belim vinom. In takratna zadružna mentaliteta je sledila politiki – sadimo vse in […]
Čas branja: 3 min Kje raste: Mehika, Kostarika, Nikaragva, Peru, Ekvador Rastlina: pritlikava, raste na nadmorski višini 700 m do 1600 m n.m.v.; donos 4/5, zelo občutljiva na črve, zelo odporna na listno rjo, zrna srednje velikosti; Kakovost: 3/5 Aromatika: uravnotežena, s kremasto teksturo, vonjem po medu, melasi, limoni Križanec med sortama Vzhodni Timor in Villa […]
Čas branja: 3 min Pisati o španskem umetniku Pablu Picassu je nekaj podobnega kot izbrati eno izmed že napisanih kombinacij črk določene abecede. Izbrati umetnino, ki ga je zaznamovala, vsekakor ni težka naloga. Morda Guernica, slavna podoba nesmisla vojne, ali Avignonske gospodične, pet ploskovitih aktov žensk, slika, ki je zamajala temelje vsega, kar je bilo sprejeto in možno. […]
Čas branja: 2 minV tej rubriki po navadi ocenjujemo hotele, tokrat pa smo pogledali najbolj ekskluziven glamping v Sloveniji. Roko na srce – glamping Pikol je veliko boljši od marsikaterega hotela v deželi pod Alpami. Pred dobrim letom dni je na slikovitem in mirnem kraju ob jezercu kraljevala najboljša ribja restavracija v Sloveniji, imenovana Pikol. Kot vsi gostinci […]
Čas branja: 2 minNaslov: Obala Frana Supila 6, Opatija – Volosko Splet: www.plavipodrum.hr Telefon: 0385 51 701 223 Odprto: vsak dan od 12. do 24. ure; nikoli zaprto Plavi podrum je hrvaška gostinska legenda. Seveda to ne bi bil brez enkratne Danijele Kramarić, nesporne idejne vodje te gostilne, ki je bila kar nekajkrat zapored najboljša sommelierka Hrvaške. […]
Čas branja: 2 minNaslov: Savudrija 3, Savudrija (Hrvaška) Splet: www.porto-salvore.com Telefon: 00385 52 759 213 Odprto: vsak dan od 8. do 23. ure; v torkih od 8. do 11. ure in od 17. do 22. ure Vsi vemo, da Istrani govorijo poseben jezik, ki je v bistvu stara italijanščina iz časov, ko je Beneška republika vladala mestom […]