Naslov: Obala Frana Supila 6, Opatija – Volosko
Splet: www.plavipodrum.hr
Telefon: 0385 51 701 223
Odprto: vsak dan od 12. do 24. ure; nikoli zaprto
Plavi podrum je hrvaška gostinska legenda.
Seveda to ne bi bil brez enkratne Danijele Kramarić, nesporne idejne vodje te gostilne, ki je bila kar nekajkrat zapored najboljša sommelierka Hrvaške.
Ker je Volosko neke vrste „predmestje“ Opatije, vemo, da je morje tik pred vrati gostilne in da so sestavine, ki jih dobimo na krožnik, popolnoma sveže.
No, nekaj jedi je tudi ne morskih, ampak večina plava v edinstvenem morju, ki se imenuje Kvarnerski zaliv.
Posebnost Kvarnerja je, da je morje hladnejše in manj slano od preostalega Jadrana, saj je na dnu ogromno izvirov sladke vode. Ena od poglavitnih posledic pa je okus predvsem škampov, ki hodijo po sivem glinastem dnu in njihov okus je zato slajši.
To pa je glavni razlog za popularnost teh hitinjačarjev.
Seveda ima Plavi podrum v svoji ponudbi množico škampov, ki jih pripravljajo na več načinov.
Po izvrstnem pozdravu iz kuhinje (ocvrti brancin s polento na zmečkanem pastinaku in pikantnem oljčnem olju) smo uživali v škampovem karpaču s paradižnikovimi ikrami (poseben postopek izdelave „iker“ iz vseh mogočih sestavin, ki pa imajo enako strukturo kot prave ikre).
Jed je bila enkratna; saj so škampi prikazali svojo lahkotno ekskluzivnost, paradižnikove ikre pa so prikazale hrustljavo in nežno sladkobnost.
Eno od večjih presenečenj je bila črna rižota.
Če jo pogledate na fotografiji, ni videti „črna“, toda spodnji del je prepojen s sipinim črnilom, na vrhu pa je del sipe, ki se ob mešanju sestavin poglobi in obarva ves krožnik na črno. Okus je slasten in prvovrsten!
Ena od osnovnih jedi Plavega podruma je vsekakor tunov hamburger.
Na tam pečeni kruh položijo sezonska zelišča, na vrh pa dodajo tanke rezine surove tune. Drugi burger pa je v tem primeru bil sendvič iz palamide, velike, okusne in na žalost zelo spregledane ribe severnega Jadrana.
Oboje je bilo slastno, ravno prav začinjeno z zelišči in zelo okusno.
Morsko žabo (grdobino) pripravijo tako kot steak Wellington. Se pravi na rahlo popečen in sfiliran rep na koncu v pečici popečejo v kruhu s špinačo, razrežejo in dodajo kremo iz jurčkov in korenja.
To je bil udarec za konec in samo zadovoljno smo predli.
Sladica je bilo njihovo jabolko, ki je hit že celo leto. Osnova so jabolka zlati delišes (golden delicious), ki so polnjena z zmečkanimi jabolki in jabolčno karamelo z jabolčno kremo in jabolčnim sladoledom na drobljencu.
Vse podobe jabolka so se nam razlile po jeziku in hvaležno smo čestitali lastnici.
Vsekakor je prav vsak obisk te restavracije posebno doživetje in ko boste na Kvarnerju, jo le obiščite!