Obožujem Istro.
Preplet čudovitih obmorskih mestec, idiličnih starih vasi po notranjosti, prostranih vinogradov in oljčnih nasadov, odličnih restavracij in konob ter možnosti odkrivanja vedno novih neznanih kotičkov.
Sanje za vsakega kulinaričnega navdušenca, ki so oddaljene le kratek skok z avtomobilom.
»Poleti se ne hodi, poleti je gneča,« pravijo, »sami turisti – jesen in pomlad, takrat se gre!«
Pa se je zgodilo, da me je tudi poleti pot nekajkrat odneslo v Novigrad in da, deloma se strinjam z zgoraj napisanim.
Istrske plaže povečini še vedno ustrezajo nekaterim spominom iz otroštva. Boleče lomljenje po kamnih, skalah in drsečih podlagah, glasni pogovori, ki jih prisilno spremlja polovica prisotnih, žoganje preko ljudi, ponekod cela mala naselja več družin pod krošnjami mogočnih dreves, preoblačenje sredi plaže, sendviči in banane poleg dostikrat praznih plačljivih ležalnikov.
Novigrad počasi vedno bolj spoznavam in vedno bolj mi je všeč.
To turistično, ribiško in pristaniško mestece z okoli 2500 prebivalci ima bogato zgodovino, ki sega celo v rimske čase.
V nasprotju z južneje ležečim večjim in najbolj znanim istrskim bratom Rovinjem, Novigrad ni usmerjen v luksuz.
Ni prestižnih hotelov s petimi zvezdicami, ni svetovnih zvezdnikov in milijonarjev, ni high-end butikov in tudi ni koktajlov za 20 evrov. Me ne moti, ker se vseeno dobi odlične koktajle.
Mojito v Amore Baru je zagotovo eden izmed boljših in lokacija tik ob morju s prijazno postrežbo je kmalu postala stalnica vsakega mojega obiska.
Tudi dopoldanska kava ali popoldanski Aperol Spritz sta dober razlog za postanek. Najlepše ga je obiskati v času sončnega zahoda, za opazovanje romantičnega prelivanja barv na obzorju ter počasnega potapljanja sonca tam nekam daleč v morje.
Vedno se najde kakšno mesto, za tiste najboljše mize v prvi vrsti pa priporočam rezervacijo, sploh med vikendi, ko mestece najbolj zaživi.
Vinski bar lokalne vinske kleti Pervino ima tudi odlično lokacijo ob morju, v pristanišču s pogledom na ribiške ladje, in ponuja cel svoj bogat izbor vin tudi na kozarec. Od penin, seveda obveznih istrskih malvazij in polnih rdečih vin, pa tudi do žganj.
Obvezen je še njihov teranino, odličen liker iz terana, ki ga po navadi kupim tudi za sabo. Njihova vinska klet je nedaleč stran, mogoče se je dogovoriti za obisk in degustacijo na lepo urejenem posestvu.
Za posedanje v bližini morja v poletnem času priporočam še Oleander Bar.
Večina nastanitev v Novigradu je v lasti skupine Aminess – Hotela Laguna in Maestral ter počitniške hišice in kampi.
V sklopu njihovega kampa Sirena se nahaja Oleander. Mirna oaza kot nalašč za kozarec vina ali osvežilni napitek in uživanje v svežem morskem zraku in pogledu na morje. V času kosila deluje še žar, zato smo si privoščili sveže sardelice in grško solato – preprosto in dobro.
Kaj pa kulinarika?
Poznavalci seveda veste. V Novigradu domujeta dve odlični ribji restavraciji, znani po kakovosti ne samo v Istri, temveč daleč naokoli.
Moderna morska restavracija Marina, v kateri Marina Gaši kreira odlične moderne morske jedi, in legendarna družinska restavracija Damir&Ornella, znana po surovih morskih specialitetah.
Poleg odličnih okusov še pravo doživetje, nekatere jedi ob virtuoznem vrtenju ostrih japonskih nožev pripravijo kar pred vami. Odlični ‘fine dining’ restavraciji z večhodnimi meniji zagotovo ne bosta razočarali tudi najbolj zahtevnih gostov.
Kulinarike višjega nivoja so se lotili tudi v skupini Aminess, kjer so v projekt Wine & Gourmet nights vključili enega bolj znanih istrskih kuharjev – Davida Skoka (Konoba Batelina).
Restavracija Half 8, nahaja se nad prej omenjenim Amore Barom in prav tako ponuja fenomenalen razgled na sončni zahod, je poleti postala dom za kulinarične večere.
V avgustu smo obiskali enega od njih, poleg Davida je bil gost večerja naš Igor Jagodic, za vinsko spremljavo pa je poskrbel Moreno Coronica.
Show kitchen ob morju je prava paša za oči, šest vrhunskih hodov in polna restavracija pa napovedujejo nadaljevanje takih večerov tudi v prihodnji poletni sezoni. Do takrat pa se Wine & Gourmet nights prestavi v restavracijo hotela Maestral.
Kam pa na klasiko?
Na kalamare, na ribo?
Novigrad ima ogromno restavracij s klasično ponudbo.
Po nekaj bolj ali manj razočarajočih izkušnjah v t. i. turističnih lokalih, kjer želijo zaračunati čim več za čim manj, so bile Tri Palme prijetno presenečenje.
Družinsko vodena klasična ribja restavracija je malo umaknjena od mestnega vrveža v mirnem predelu z zelo prijetnim ambientom.
V ponudbi imajo sveže morske dobrote, bakalar je bil odličen, prav tako tatar iz kozic, rakovica in druge hladne predjedi.
Orada na žaru, škampi na žaru, lignji in školjke, vse je bilo zelo okusno pripravljeno in ponovni obisk zagotovo sledi.
Najnovejša letošnja pridobitev je japonska restavracija Nomu z modernim ‘beach lido’ konceptom.
Japonske specialitete ob morju, velika vinska karta, ki ponuja vsa vina in šampanjce tudi na kozarec, prostrani lounge del in ležalniki s strežbo na plaži nakazujejo, da se Novigrad kulinarično in tudi storitveno razvija naprej.
Zanimivo bo spremljati ta razvoj, kako bodo to sprejeli trenutni gostje in kaj bodo prinesle prihodnje sezone.