Naslov: Savudrija 3, Savudrija (Hrvaška)
Splet: www.porto-salvore.com
Telefon: 00385 52 759 213
Odprto: vsak dan od 8. do 23. ure; v torkih od 8. do 11. ure in od 17. do 22. ure
Vsi vemo, da Istrani govorijo poseben jezik, ki je v bistvu stara italijanščina iz časov, ko je Beneška republika vladala mestom in vasem ob Jadranskem morju.
Veliko imen je ostalo, kot na primer Salvore, ki je včasih pomenil Savudrijo.
In družina Janko, ki že 21 let deluje v gostilni Porto Salvore in jo vodi se več kot dosledno drži tega izročila.
Da ne bi kdo mislil, da je Savudrija kakšno večje mesto na najbolj severni točki naših južnih sosedov. Gre za majhen kraj, ki ima vsega 243 prebivalcev in je poznan predvsem po dveh bližnjih luksuznih hotelih – Kempinski in Petram.

Mešan krožnik hladnih predjedi
Na pozno kosilo smo odšli v Porto Salvore, zelo spoštovano ribjo restavracijo, ki slovi predvsem po svežih školjkah.
Na naše presenečenje nas je sprejela in postregla izjemno prijazna in pridna natakarica, ki, tako kot njene kolegice, prihaja s Filipinov. Na Hrvaškem je že dve leti in jezik odlično obvlada, če ji ne gre, pa si pomaga z angleščino.
Sveži solatni krožniki so ustrezali naši ideji o lahkotnosti in svežini v obupno vročem dnevu.
Prijazen je bil pa tudi krožnik mešanih hladnih morskih predjedi
Tam narejen bakala (odličen), solata iz hobotnice (fino), tunov tatar (izvrsten), inčuni (zelo fino) in ribja pašteta (ne tako zelo fino).

Špageti z vongolami
Pri toplih jedeh smo posegli po testeninah.
Špageti s tartufi so bili zelo solidni, vendar tiste polnosti, ki smo je vajeni pri belih tartufih, ni bilo.
Vsekakor pa jedi niso zabelili s smetano, kar sicer kuharji ponavadi naredijo. Črni tartufi, ki jih včasih sploh niso konzumirali, so zdaj velik hit, ki gostincem prinese precej dobička.

Špageti s tartufi
Špageti z vongolami naj bi bili najbolj udarna jed s školjkami, vendar so bili podpovprečni.
V omaki je prevladovala sol s pomočjo peteršilja, kakšne maslenosti, začinjene z mesom teh kakovostnih školjk, pa ni bilo.

Morska žaba na žaru z zelenjavo
Zaželeli smo si grdobino (morsko žabo) na gradeli in spet smo bili malce razočarani, saj je bila ta izjemna riba prepečena in na nekaterih delih celo zoglenela.
Boljše bi bilo, če bi si jo veleli prinesti narejeno v pečici s krompirjem. Biftek v omaki je bil zelo dober, ravno prav srednje pečen in je tudi tako hitro izginil s krožnika.