Naslov: Grajska cesta 10, Dobrovo
Splet: www.divina-restavracija.si
Telefon: 070 820 603
Odprto: vsak dan od 11. do 22. ure, ob nedeljah od 11. do 16. ure, ob ponedeljkih in torkih zaprto
Je prekaljen kuhar, a ni poznan. Primož Bajt, prva kuhalnica restavracije Divina (ital.: Božanska), ki dve leti domuje v gradu Dobrovo sredi vinorodnih Goriških brd, je dobro zastavil.
S svojo ženo, natakarico Julijo, vodi ta prestižni lokal, ki je pred več kot dvajsetimi leti videl precej bolj odlične čase.
Glede na »grajsko« poreklo, centralno lokacijo in delno lastništvo občine bi to konec koncev moral biti ves čas prvi kulinarični naslov. Pa žal ni bilo tako, kajti najemniki so prihajali in odhajali, ampak zdaj je videti, da bosta Primož in Julija tam tudi ostala.

Primož Bajt
Vinska karta je najbolj povezana s Kletjo Brda. Imajo pa tudi številna druga vina iz okoliških vinogradov.
Prvi hod je bil hladne narave, sestavljen pa je bil iz krško-poljskega pujsa in tune.
Nenavadna kombinacija, ni kaj, vendar v tej podobi je bila tudi dokaj skladna, za kar so poskrbele pisane in užitne pomladanske rožice. Neke vrste bela slanina – lardo s hladno tuno, obdana s hrustljavim crumblom je bila sicer atraktiven uvod v kulinariko, a po našem okusu je bila preveč slana in premalo sočna. Glede na selekcijo okusnih kruhov bi na mizi lahko vedno bila steklenička oljčnega olja.

Krškopoljec s tuno.

Špageti s pršutom in zelenjavo.
Naslednji krožnik je bil italijansko orientiran – špageti s kuhanim pršutom in zelenjavo. »Huh,« smo prhnili čez rame, ampak vseeno smo se pustili presenetiti.
Čeprav podoba ni zapeljevala, je bil okus odličen. Prav lepe skladne note pršuta (vsi smo se bali, da bo sušen in preveč slan) so se lepo zlile z omako in svežo, hrustljavo zelenjavo v novo dimenzijo okusa. Lepo presenečenje!
Ker smo se odločili za 4-hodni meni, smo ekspresno prispeli do glavne jedi, ki je bila lepo nadgrajena klasika. Tagliatta lepo zorjene pruske govedine na pečenih krompirjevih rezinah, ki so bile umetelno prekrite z omako iz šalotke, umanjkal pa ni niti balzamični kis.

Pruska govedina v omaki s šalotko.

Mousse iz bele čokolade s pomarančnim sladoledom in naribano belo in črno čokolado.
Okus je bil bogat, sladkast in zmerno hrustljav, za kar je poskrbelo lepo pečeno meso, ki pa je bilo v svoji sredini še omamno mehko.
Kot po navadi smo zaključili s sladico, ki je temeljila na doma narejenem pomarančnem sladoledu, ki ga je Primož prekril z belo in črno čokolado, ki jo je naribal na krožnik, osnova pa je bila zelo slasten mousse iz bele čokolade.
Obisk gostilne Divina priporočam. Jedi so sicer preproste, a so narejene z veliko mero dobrega okusa in so res – okusne!
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen