Dizzy

  • Stil
    • Dolcevita Lifestyle
    • Golf
    • Novice
  • Kulinarika
    • Kulinarika
    • Ocene gostiln
    • Vinski svetovalec
  • Tema meseca
    • Uvodniki
  • Dogodnik
  • Portal & Revija
    • Avtorji
    • O portalu in reviji
    • Oglaševanje
    • Kontakt
Home » Laurent – Perrier Grand Siecle No. 26

Laurent – Perrier Grand Siecle No. 26

Laurent - Perrier Grand Siecle No. 26
Čas branja: 2 min

Gre za najbolj prestižno peneče vino te šampanjske kleti. Njihova filozofija je, da popolna, idealna letina ne obstaja.

 

Zato v šampanjcih Grand Siecle združijo tri izjemne letnike in se s tem skušajo približati popolnemu letniku, ki ga v zgolj eni letini ne bi ulovili.

 

V 26 izvedbi so tako uporabili rezerve vin letnikov 2012 (65%), 2008 (25%) in 2007 (10%). Z osmih Grand Cru leg je v tem šampanjcu 58 odstotkov chardonnaya in 42 odstotkov modrega pinota. Na kvasovkah je Grand Siecle zorel deset let, ima pa 6 g/l sladkorja. Jancis Robinson MW mu je na dvajset točkovni lestvici prisodila 19.5 točk. James Suckling MW pa celo popolnost, saj mu je prisodil 100 točk. Hkrati je ta šampanjec razglasil za najboljše vino na svetu v letu 2023. Pa poglejmo, kako sem jaz doživel ta šampanjski čudež narave in spretnost ljudi.

 

Laurent - Perrier Grand Siecle No. 26

 

Grand Siecle 26 je zlatorumene barve s pričakovanimi izjemno finimi ter obstojnimi mehurčki. Vonjamo maslo, sveže pečeno bageto, brioše, citruse, dimne note. V ustih je vino dobesedno napeto, vibrirajoče. Premore izjemno fineso, eleganco, fokus. Gre za brezhibno pridelavo, ki ji ni kaj očitati. Dotik v ustni votlini je božanski, tekočina dobesedno boža dlesni. Ta šampanjec v stilu hiše igra na prefinjenost, nežnost, čutnost. Ob tem premore tudi dobršno mero polnosti, kompleksnosti, širine. Kljub vsemu pa sta eleganca in finesa v prvem planu. Ni kaj, čudovit, izjemen šampanjec, ki te ne pusti hladnega. Zdaj pa še tisto veliko vprašanje… Ali gre res za perfekcijo, ali je res vreden 100 točk po Sucklingu? Za mene osebno ne. Še enkrat, čudovit šampanjec, ki je brezhibno pridelan, ki je na vseh področjih in v vseh fazah izjemen. Ni pa popoln, tako, kot je na eni strani v vseh fazah izjemen, mu vsaj za moj okus do popolnosti v vseh fazah malo zmanjka. Nabije 99,9 odstotkov vseh šampanjcev, ni pa popoln. Sam mu bi prisodil 96 – 97 točk. Sem srkal že kar nekaj letniških cuvee petard ali letniških blanc de blancsev, ki so za moj okus leteli višje, pa jim nisem prisodil 100 točk.

 

Ob Grande Siecle 26 sem brezmejno užival, nisem se pa dotaknil nebes, kot se mi je to že zgodilo s kakšnim drugim vinom. Kljub vsemu gre za zares velik kaliber iz Šampanje, ki je vsekakor vreden svojega slovesa in cene. In ravno zato bom sigurno nabavil še kakšno steklenico, ker sem začutil izjemen nastavek za zorenje in obogatitev arhivske zbirke. So me pa te ocene spodbudile, da v bližnji prihodnosti napišem nekaj na to temo. O ocenah najvidnejših svetovnih vinskih kritikov in mednarodnih ocenjevanjih. Seveda bo tudi v tem primeru šlo povsem za moje osebno mnenje, za katerega že sedaj vem, da bo zopet marsikoga razburilo.

 

Grande Siecle lahko kupite na www.belmond.si.

 

Besedilo in fotografije: Gorazd Selič

Jul 23, 2024Gorazd Selič
11 months ago Vinski svetovalecGrand Siecle, Laurent - Perrier, šampanjec, vino
Gorazd Selič

Gorazd Selič – edini vinski strokovnjak v Sloveniji, ki ni bil v nobeni vinsko-poznavalski šoli, a ima izreden dar za prepoznavanje odličnih vin, ki jih še lepše opiše. Največ teh opisov najdete na njegovi FB strani, v Dolce Viti pa vsak mesec piše rubriko Vina za moj okus, kjer velikokrat dobesedno odkrije kakšno prihajajočo slovensko vinsko zvezdo. Je strasten kolesar in ljubi joto.

Batič – Pinela selekcija 2020Konoba Stari podrum - Momjan/Hrvaška
 iščite po portalu 
 Naključne objave 
A3
Restavracija A3 – grad Rajhenburg
Pommery – Vranken
Pommery – Vranken
Vinski svetovalec : za Koželj d.o.o. in izven
Vinski svetovalec
koncerti - frank zappa
Najbolj odmevni in nepozabni koncerti v ljubljanski hali Tivoli
Ko si zvezdniki kupijo vinsko posest …
Edvard Munch in njegovi Kriki
Edvard Munch in njegovi Kriki
 kategorije 
  • Aktualna revija (4)
  • Dogodnik (29)
  • Dolce Vita po svetu (55)
  • Dolcevita Lifestyle (17)
  • Golf (13)
  • Kulinarika (94)
  • Music (42)
  • Novice (5)
  • Ocene gostiln (188)
  • Photography (10)
  • Razno (143)
  • Tema meseca (31)
  • Travel (1)
  • Uncategorized (2)
  • Uvodnik (1)
  • Vinski svetovalec (138)
 Naključne objave 
Vinski svetovalec
Hotel L’Albereta – Erbusco (*****)
sutor
Pri čevljarju
benetke
Benetke
Vinska degustacija
Slepa vinska degustacija
cannoli
DOLCE*
kolesa
Z električnimi kolesi po Brdih
 Naključne objave 
Prekmurje – Najlepši skriti zaklad Slovenije
Fink
Hiša Fink – na obisku pri chefu Damjanu
Najbolj karizmatična osebnost v slovenski gastronomiji: “Pope”
nepozabne skladbe
Nepozabne legendarne skladbe, 1. del
Guy Fawkes in njegovi nasledniki
matrica
MATRIX (Matrica)
Laurent – Perrier Blanc de Blancs Brut Nature
Laurent – Perrier Blanc de Blancs Brut Nature
 naključne objave 
Kuhamo po receptih vrhunskih chefov: edini preživeli
Nategi, ki so skoraj postali kult-ni
Pen klub – Ljubljana
Pen klub – Ljubljana
Yosihiro Narisawa
Naturalist. Yosihiro Narisawa
slovenski-sportniki
Slovenski športniki v svetu … ali zgodba z dvema različnima koncema
 KATEGORIJE 
  • Aktualna revija
  • Dogodnik
  • Dolce Vita po svetu
  • Dolcevita Lifestyle
  • Golf
  • Kulinarika
  • Music
  • Novice
  • Ocene gostiln
  • Photography
  • Razno
  • Tema meseca
  • Travel
  • Uncategorized
  • Uvodnik
  • Vinski svetovalec
 Portal za hedoniste in svetovljane! 
2008-2025 © Inštitut Mediapro