Blanc de Blancs, oz. belo iz belega, oz. 100 odstotni chardonnay, ki je zorel osem let na kvasovkah, po degožiranju pa mu niso dodali sladkorja, oz. Brut Nature.
Svetlejše zlatorumene barve, s finimi mehurčki, ki pa jih ni obilo. V nosu prevladujejo citrusi, vonjamo tudi fine note mineralnosti, sveže pečeno bageto… V ustih povsem neposreden, z zelo visokimi kislinami. Saj to smo tudi pričakovali, mar ne?
Ker ta šampanjec je povsem brez šminke v obliki dodanega sladkorja in ne more absolutno nič skriti.
Vsako najmanjšo pomanjkljivost bi izurjeni občutili, pa vendar je vse tako, kot mora biti. Vse je na svojem mestu, brez olepšav, od prve sekunde drvimo na polno. Čeprav nisem velik ljubitelj morja in poležavanja na plaži, pa me vsak požirek asocira ravno na to sceno. Kako ležim v osamljenem zalivu, morje je povsem mirno, šajba, nato pa nekje v daljavi povsem neslišno zagledam gliser, kako reže to popolnoma mirno morsko gladino. In ta gliser lahko primerjam s tem šampanjcem. Ker je oster kot Gillette, ker reže kot laser, ampak reže nežno, neslišno, elegantno, prefinjeno. Da bi bila scena še bolj kičasta, bi na tej plaži imel še škampe in ostrige.
Res je neverjetno, da ob tako brutalno visokih kislinah in nič dodanega sladkorja, dobimo tako izjemno prefinjenost in eleganco… ali pa ravno zaradi tega.
Sočno, sveže, pitno, pa vendar z obilo patine, šarma, rustikalnosti in prečudovitim božanjem ustne votline, predvsem zgornjih dlesni. Za tiste s kilometrino in izkušnjami, ostali bodo le zmedeno begali s pogledi, ker niti približno ne bodo vedeli, kaj jih je zadelo in od kje je priletelo. Jaz pa zelo dobro vem, kaj in kako me je zadelo in ker želim, da me še zadene, si grem natočit nov kozarec. Ker prija, tako močno prija, ko te kaj takšnega zadene.
Šampanjec lahko kupite pri www.belmond.si
Besedilo in fotografije: Gorazd Selič