Naslov: Cesta izgnancev 3, Brestanica
Splet: www.restavracija-a3.si
Telefon: 051 822 989
Odprto: od srede do sobote od 12. do 22. ure; ob nedeljah od 12. do 18. ure, ponedeljek in torek zaprto
Vsi ptiči na strehah že pojejo, da je Posavje v zadnjih letih glede kulinarike in vinarstva doživelo izreden razcvet.
Ko so pred leti prenovili in v uporabo predali markantni grad Rajhenburg nad Brestanico, je manjkala le še pika na i – restavracija v grajskih prostorih. In lani se je podjetje Akval, ki domuje v bližnji Blanci, uspelo domeniti, da poskrbijo za odlično vsebino.
Tako je prišlo do tega, da je nastala restavracija A3 Atri(j), ki jo vodijo trije močni posamezniki in je že ena najbolj vplivnih v okolišu.
Njihova kulinarika je domiselna, precizna in na poti do odličij.
Brez pozdravov iz kuhinje ni šlo, prvi krožniki pa so lepo presenetili. Ker se trudijo pripravljati čim bolj sveže jedi, katerih sestavine dobijo v okolici, smo posegli po tatarju sulca (15 €) s postrvjimi ikrami, narezanimi rdečimi redkvicami za pikantnost. Sledili so ješprenjeva krema in omaka iz zelišč in pinjenca ter na koncu še ajdov čips za hrustljavost.
Okus je presenetil s svojo zrelostjo in polnostjo, predvsem pa so se v ustih čutile prav vse sestavine.
Na drugi strani smo okušali jed z imenom Premium postrv (14 €). Osnova je bila marinirana dimljena postrv, pesni mousse s hrenom, hrustljavi koromač in postrvje ikre, ajdov hrustavec in krema domačega jabolčnega soka.
Tudi tukaj je Matjaž Hribar lepo sestavil množico zelo različnih elementov, da so izpovedali harmonično celoto.
Pokusili smo tudi obe juhi (vsaka po 7 €), ki sta bili takrat v ponudbi. Kremna ribja juha s topinamburjem, ki je več kot navdušila, in travniška juha s travniškimi dišavnicami, labneh vršički in pečenim sezamom. Elegantna in lahkotna stvaritev!
Peneča orzota; namesto riža je uporabil oves (16 €) naj bi bila eden izmed vrhuncev, vendar Hribarju ni najbolje uspela. Kot vrhunski dodatek je uporabil mavrahe, tako ali tako ene izmed najbolj okusnih gob, ki jih je napolnil z zeliščno skuto. Žal je bila skuta preveč sveža in ob tem prekisla in ta element je sicer lepo zastavljeno jed (dodatek žafrana, morda presuhe penine in rumenjaka) spravil v stanje pogojne užitnosti.
Okoliški gozdovi so polni divjih pujsov in nič čudnega ni, če to mesovje pogosto pripravlja tudi Hribar.
Njegova verzija je počasi pečen hrbet v družbi z divjačinsko redukcijo in manjšim kosom klasične gorenjske prate (iz delčkov raznih mesnin in kruha, ki jo spečejo v pečici; 25 €) in gobovega čatnija (angleška vrsta marmelade, ki ni vedno sladka) v kombinaciji z jagodičevjem. Morda malo preveč okusov, vendar vseeno zelo fino.
Jed, imenovana šparglji (20 €) se ne sestoji samo iz špargljev, ki so legirani (zgoščeni s pomočjo tako kisle kot sladke smetane) ob spremstvu čičerikinega pireja, porove omake in zeliščnega olja. Je sicer dobro zastavljena jed, ki pa ji zmanjka pika na i – se pravi element, ki bi jed zaokrožil.
Kakorkoli že – A3 je zelo dobra restavracija, ki glede na kratek čas obratovanja kaže lepo kakovost in s tem svetlo prihodnost.
Na tem prelepem gradu in z odličnimi razgledi bo kmalu bleščeče sijala.
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen