Dizzy

  • Stil
    • Dolcevita Lifestyle
    • Golf
    • Novice
  • Kulinarika
    • Kulinarika
    • Ocene gostiln
    • Vinski svetovalec
  • Tema meseca
    • Uvodniki
  • Dogodnik
  • Portal & Revija
    • Avtorji
    • O portalu in reviji
    • Oglaševanje
    • Kontakt
Home » Restavracija A3 – grad Rajhenburg

Restavracija A3 – grad Rajhenburg. Radosti za dobrojedce.

A3
Čas branja: 3 min

Naslov: Cesta izgnancev 3, Brestanica

Splet: www.restavracija-a3.si

Telefon: 051 822 989

Odprto: od srede do sobote od 12. do 22. ure; ob nedeljah od 12. do 18. ure, ponedeljek in torek zaprto

 

Vsi ptiči na strehah že pojejo, da je Posavje v zadnjih letih glede kulinarike in vinarstva doživelo izreden razcvet.

Ko so pred leti prenovili in v uporabo predali markantni grad Rajhenburg nad Brestanico, je manjkala le še pika na i – restavracija v grajskih prostorih. In lani se je podjetje Akval, ki domuje v bližnji Blanci, uspelo domeniti, da poskrbijo za odlično vsebino.

 

A3

Zmagovalna ekipa restavracije: Damjan Wallner – vodja restavracije, Barbara Sitar – vodja grajskega gostoljubja, in Matjaž Hribar – prva kuhalnica.

Tako je prišlo do tega, da je nastala restavracija A3 Atri(j), ki jo vodijo trije močni posamezniki in je že ena najbolj vplivnih v okolišu.

Njihova kulinarika je domiselna, precizna in na poti do odličij.

Brez pozdravov iz kuhinje ni šlo, prvi krožniki pa so lepo presenetili. Ker se trudijo pripravljati čim bolj sveže jedi, katerih sestavine dobijo v okolici, smo posegli po tatarju sulca (15 €) s postrvjimi ikrami, narezanimi rdečimi redkvicami za pikantnost. Sledili so ješprenjeva krema in omaka iz zelišč in pinjenca ter na koncu še ajdov čips za hrustljavost.

 

A3

Tatar sulca

Okus je presenetil s svojo zrelostjo in polnostjo, predvsem pa so se v ustih čutile prav vse sestavine.

Na drugi strani smo okušali jed z imenom Premium postrv (14 €). Osnova je bila marinirana dimljena postrv, pesni mousse s hrenom, hrustljavi koromač in postrvje ikre, ajdov hrustavec in krema domačega jabolčnega soka.

 

Kremna ribja juha s topinamburjem.

Kremna ribja juha s topinamburjem.

Tudi tukaj je Matjaž Hribar lepo sestavil množico zelo različnih elementov, da so izpovedali harmonično celoto. 

Pokusili smo tudi obe juhi (vsaka po 7 €), ki sta bili takrat v ponudbi. Kremna ribja juha s topinamburjem, ki je več kot navdušila, in travniška juha s travniškimi dišavnicami, labneh vršički in pečenim sezamom. Elegantna in lahkotna stvaritev! 

 

Peneča orzota s polnjenimi mavrahi.

Peneča orzota s polnjenimi mavrahi.

 

Peneča orzota; namesto riža je uporabil oves (16 €) naj bi bila eden izmed vrhuncev, vendar Hribarju ni najbolje uspela. Kot vrhunski dodatek je uporabil mavrahe, tako ali tako ene izmed najbolj okusnih gob, ki jih je napolnil z zeliščno skuto. Žal je bila skuta preveč sveža in ob tem prekisla in ta element je sicer lepo zastavljeno jed (dodatek žafrana, morda presuhe penine in rumenjaka) spravil v stanje pogojne užitnosti. 

Okoliški gozdovi so polni divjih pujsov in nič čudnega ni, če to mesovje pogosto pripravlja tudi Hribar.

Njegova verzija je počasi pečen hrbet v družbi z divjačinsko redukcijo in manjšim kosom klasične gorenjske prate (iz delčkov raznih mesnin in kruha, ki jo spečejo v pečici; 25 €) in gobovega čatnija (angleška vrsta marmelade, ki ni vedno sladka) v kombinaciji z jagodičevjem. Morda malo preveč okusov, vendar vseeno zelo fino. 

 

Hrbet divjega pujsa s prato.

Hrbet divjega pujsa s prato.

 

Jed, imenovana šparglji (20 €) se ne sestoji samo iz špargljev, ki so legirani (zgoščeni s pomočjo tako kisle kot sladke smetane) ob spremstvu čičerikinega pireja, porove omake in zeliščnega olja. Je sicer dobro zastavljena jed, ki pa ji zmanjka pika na i – se pravi element, ki bi jed zaokrožil. 

 

Legirani šparglji s pirejem čičerike.

Legirani šparglji s pirejem čičerike.

Kakorkoli že – A3 je zelo dobra restavracija, ki glede na kratek čas obratovanja kaže lepo kakovost in s tem svetlo prihodnost.

Na tem prelepem gradu in z odličnimi razgledi bo kmalu bleščeče sijala.

 

Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen

May 31, 2023Tomaž Sršen
  • Sledljivost materialov
  • Ambient
  • Vinska ponudba
  • Izvirnost
  • Kakovost jedi
  • Cena/kakovost
4
3 months ago Ocene gostilnocene gostiln
Tomaž Sršen

Tomaž Sršen, odgovorni urednik – rocker, dolgoletni član in ustanovitelj bendov Martin Krpan in Rdeči baron, glasbeni urednik na RGL (Radio Glas Ljubljane), začetnik pisanja recenzij o slovenskih gostilnah za Nedelo leta 1988, še prej pa tri leta dela s pokojno Šerbi na Kanalu A pri predstavitvah gostiln v sklopu projekta Epikurejske zgodbe (z revijo Jana in Radiem glas Ljubljane). Doslej je po svetu in doma opisal in obiskal okrog 2.000 gostiln. Sommelier in učitelj sommelierstva, WSET 3, diploma za degustatorja vina na ljubljanski Biotehnični fakulteti. Obiskal in osebno izkusil mnoge najbolj znane svetovne kleti (Slovenija, Hrvaška, Italija, Francija, Španija, Portugalska, Nemčija, Avstrija, Južna Afrika, Kalifornija...) in skrbno okusil vsa vina, ki jih je popisal za revijo Dolce Vita.

V slovenski vinski kleti Flat Rock WineryMladi talent Kristjan Zule
 iščite po portalu 
 Naključne objave 
Mladi talent Kristjan Zule
Mladi talent Kristjan Zule
12-opic
12 opic (Twelve Monkeys; 2015–2018)
bill-norton
Nravstvena policija na plažah
regut
Sukensko polje
Začetni žvižg, ki je bil veliko več kot to
Parador: luksuzni hoteli v gradovih in samostanih
Konoba Zijavica – Moščeniška Draga
Konoba Zijavica – Moščeniška Draga
 kategorije 
  • Aktualna revija (2)
  • Dogodnik (29)
  • Dolce Vita po svetu (53)
  • Dolcevita Lifestyle (16)
  • Golf (13)
  • Kulinarika (92)
  • Music (40)
  • Novice (5)
  • Ocene gostiln (151)
  • Photography (10)
  • Razno (136)
  • Tema meseca (30)
  • Travel (1)
  • Uncategorized (2)
  • Uvodnik (1)
  • Vinski svetovalec (81)
 Naključne objave 
rajh
Gostilna Rajh – Bakovci
Restavracija Behar – Ljubljana
Restavracija Behar – Ljubljana
vovko
Gostilna Vovko – Ratež
piemont
Oda Piemontu
Hotel Hermitage Restaurant & Beauty (*****)
Pop's Place
40. najboljša picerija v Evropi
slovenski-sportniki
Slovenski športniki v svetu … ali zgodba z dvema različnima koncema
 Naključne objave 
ferdinand
Kralj Ferdinand
Zlatan-Plenković
Vinogradi s pogledom na morje
Vasilij Blohin
Vasilij Blohin, eden največjih morilcev v zgodovini
Loisium
Loisium Wine & Spa Resort Süd-Steiermark ****
evino
Vinski svetovalec : za Evino d.o.o. in izven
ESCOBAR
Escobar iz Vrhnike
V Istri – veliko novega!
 naključne objave 
lastnika kleti Edi in Ivi Svetlik in enolog Matjaž Lemut
Maximilian I. je že v steklenicah
Quadri
Quadri – Beneški prestiž
Časovna potovanja
Časovna potovanja
devetak
Lokanda Devetak (San Michele del Carso – Vrh Sv. Mihaela; Italija)
cubo
Restavracija Cubo – Ljubljana
 KATEGORIJE 
  • Aktualna revija
  • Dogodnik
  • Dolce Vita po svetu
  • Dolcevita Lifestyle
  • Golf
  • Kulinarika
  • Music
  • Novice
  • Ocene gostiln
  • Photography
  • Razno
  • Tema meseca
  • Travel
  • Uncategorized
  • Uvodnik
  • Vinski svetovalec
 Portal za hedoniste in svetovljane! 
2008-2021 © Zavod Inštitut Mediapro in Sršen & Sršen d.o.o.