Planet je spet enkrat zaokrožil okrog sonca in v začetku novega leta je bila na vrsti nova degustacija.
Na vrsti so bile vaje za nosove in brbončice pri dobrem starem Koželju, ki vedno bolj uspešno izpolnjuje svojo ponudbo.
Je pa bilo v času, napovedanem za pokušino nekaj v zraku: bolezni, operacije, sneg na cestah, izpiti….
Ta sva po dolgem čas skupaj ocenjevala vina z Bojanom Kobalom, sedaj zelo uspešnim in priznanim vinarjem iz Haloz, ki se je najbolj proslavil v Ptujski kleti, po odhodu pa je pričel odlično samostojno kariero, kjer s svojimi vini navdušuje tako Slovenijo, Evropo in ZDA.
Erzetič
Kmetija Erzetič iz Višnjevika, najviše ležeče vasi v Brdih, je ena najbolj znanih. Ko je pred petimi leti Aleksij Erzetič kmetijo prepustil svojemu najstarejšemu sinu Andreju, je veliko briških vinarjev s strahom pričakovalo, kaj se bo zgodilo. Proti pričakovanjem pa je Andrej pričel nizati uspeh za uspehom in zdaj mu vsi samo še ploskajo. Že tako dobra vina je še samo izboljšal in vpeljal nove linije, kot je na primer Orbis, ki so več kot odlične.
Erzetič – rebula eko 2021; ocena: 85 točk; cena: 12, 08 €
Tipična poskočna sveža rebula, ki zadovolji tako nos kot usta. Lepa skladnost s še lepšim pookusom.
Temperatura: 8 – 12
Steklenica: pokonci, postrani
prodaja: www.kozelj.si
Erzetič – rebula Amfora 2018; ocena: 90 točk; cena: 40, 26 €
Erzetiči določena vina tudi hranijo v gruzijskih amforah (kvevrih), vendar šele po prvi fermentaciji, ki jo opravijo v lesenih sodih. Ta primerek je odličen, ki uspeva obdržati sortnost nasproti lepemu lesu. Ima okroglost in svežino z dolgim pookusom. Odlično vino!
Temperatura: 8 – 12
Steklenica: pokonci, postrani
prodaja: www.kozelj.si
Erzetič – chardonnay Orbis 2018; ocena: 88 točk; cena: 39, 53 €
Linija Orbis je pri Erzetičih zadnji hit, ki bo ljubitelje odličnih vin navduševal še vsaj deset let.Gre za najboljše pridelke iz izbranih vinogradov, ki jih Andrej stara v hrastovih, akacijevih in murvinih sodih. Ta raznolikost daje vinu enkratne arome in okuse, ki ga vodijo v dolgo življenje; še vsaj 10 do 15 let!
Temperatura: 9 – 14
Steklenica: pokonci, postrani, leže
prodaja: www.koželj.si
Erzetič – sauvignon Orbis 2018; ocena: 86 točk; cena: 39, 53 €
Tako kot ostala vina iz linije Orbis je tudi ta sauvignon ekološko pridelan in podvržen prefinjenem tretmaju v različnih lesenih sodih. Ker je vino še relativno „mlado“ , lesne note prevladujejo , vendar nakazujejo dolgo in prestižno življenje.
Temperatura: 8 – 13
Steklenica : pokonci, postrani
Prodaja: www.kozelj.si
Erzetič – črna rebula 2018; ocena: 89 točk; cena: 18, 79 €
Stari slovenski izraz za črno rebulo je pok’lca, Furlani pa tej redki sorti, ki jo pri nas gojijo samo Erzetiči, pravijo schioppetino. Prihaja iz relativno mladih vinogradov (6 let)in zdaj šele nakazuje svojo veličino. Bogato, polno, dokaj tanično, toda lepo poskočno vino, ki veliko obljublja!
Temperatura: 12 – 16
Steklenica : pokonci, postrani, leže
Prodaja: www.kozelj.si
Steyer
Danilo Steyer je trdno v sedlu in vsako leto preseneča z vedno boljšimi vini. Je kralj dišečih tramincev, sorte, ki ji je posvetil svoje življenje in je dominantna v njegovi kleti. Tudi ostale, predvsem aromatične sorte so njegov teritorij in je tudi odličen izvoznik.
Steyer – sauvignon 2019; ocena: 84 točk; cena: 10, 60 €
Lep in zelo aromatičen sauvignon z močnim vonjem po bezgu in zmečkanih paradižnikovih listih. Usta sledijo vonjavam, vendar ne skozi celo pot. Ima lep pookus in pivca skoraj popolnoma zadovolji.
Temperatura: 8 – 10
Steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: www.kozelj.si
Steyer – dišeči traminec 2018 polsuho; ocena: 87 točk; cena: 12 €
Paradni konj vinarstva Steyer, ki vedno navduši. Za še boljšo predstavo je v vinu pustil malce več ostanka sladkorja, kar pripomore k odlični prodaji. Bogata tipika sorte in lepa sadnost očarata.
Temperatura: 8 – 12
Steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: www.kozelj.si
Steyer – Steyer Mark sauvignon Exclusive 2018; ocena: 89 točk; cena: 21, 50 €
Steyer Mark linija je v kleti Steyer višje rangirana in v glavnem starana v lesu. Ta res lepi sauvignon ima vonj po zrelih agrumih in je močno aromatičen. Pookus je dolg.
Temperatura: 10 – 14
Steklenica: pokonci, postrani, leže
Prodaja: www.kozelj.si
Steyer – Steyer Mark cuvee belo 2017; ocena: 90 točk; cena: 21, 50 €
Na jeziku je Steyer Mark prijeten in eleganten. Po okusu suh, polnega okusa, z aromo cvetja, vanilije in tobaka. To polnost ublaži dostojna raven kislosti. Vino ima dolgotrajno obstojnost na nebu, kar je zanesljiv znak skrbno strukturirane mešanice dišečega traminca, chardonnaya in sivega pinota.
Temperatura: 10 – 14
Steklenica: pokonci, postrani, leže
Prodaja: www.kozelj.si
Steyer – Steyer Mark cuvee rdeče 2017; ocena: 88 točk; cena: 19, 30 €
Gre za eno redkih štajerskih rdeči zvrsti, kjer sta združena modri pinot in zweigelt. Vonj je čist in saden, v ustih pa je vino fino in malce tenko. Pookus je slasten.
Temperatura: 12 – 16
Steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: www.kozelj.si
Vinarija Čitluk
Najbolj znana vinarija iz Bosne in Hercegovine obsega 300 ha vinogradov iz kamnite Hercegovine. Ustanovljena je bila leta 1958 in tekom teh let se je proslavila s sortami, tipičnimi za to območje. Lani pa so dali na trg še vrhunsko linijo vin pod imenom Teuta, kar je ime za staro ilirsko princeso, ki je sicer iz ozemlja današnje Albanije napadala in ropala rimske galeje.
Vinarija Čitluk – Teuta žilavka selekcija 2021; ocena: 87 točk; cena: 15 €
Najbolj tipično belo vino Hercegovine, ki je poznano po svoji mineralnosti. Vonj zrelega sadja breskve, banane, ananasa, jabolka, sledijo arome suhega sadja; fige, marelice, datlji, potem pa vonjave mandljev, vanilije, medu. Okus je odličen, kompleksen, a izredno harmoničen. Alkohol ji daje moč, kisline svežino, majhna količina nesladkanega sladkorja sladkobo, suhi izvleček pa bogatost.
Temperatura: 6 – 10
Steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: www.kozelj.si
Vinarija Čitluk – Teuta Trnjak 2019; ocena: 85 točk; cena: 16, 50 €
Tipično rdeče vino Hercegovine: začimbne arome so v prvem udaru – nageljnove žbice, vanilija in cimet, nato zrele arome ribeza, malin, češenj in slivove marmelade. Z vrtenjem kozarca se pojavijo zeliščne note in spet obilica začimb.
Temperatura: 12 – 16
steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: www.kozelj.si
Vinarija Čitluk – Teuta plavac mali 2018; ocena: 87 točk; cena: 17, 20 €
Plavac mali je sicer tipična sorta južne Dalmacije, vendar taste tudi v Hercegovini.Izrazita dolgotrajna in zelo kompleksna aroma, ki oddaja značilne sortne arome sadja; slive, fige in mandlji, sredozemska zelišča in začimbe.
Temperatura: 10 – 14
steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: www.kozelj.si
Vinarija Čitluk – blatina 2018; ocena: 87 točk; cena: 17, 20 €
Zelo znana, ampak neupravičeno prezrta rdeča sorta južne Dalmacije. Na začetku je bogato z začimbnimi notami in čokoladnimi aromami, ki jim sledi eksplozija sadnosti suhih sliv, češenj in gozdnih sadežev.
Temperatura: 13 – 17
steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: www.kozelj.si
Vinarija Čitluk – vranac 2015; ocena: 87 točk; cena: 17, 20 €
Rdeča sorta, ki si jo delijo Črna gora, Makedonija in Hercegovina. Obilo pikantnih in dimljenih not, zelo bogatega okusa, izredne gostote, slastno in pitno. Pookus je odličen, slasten, dolgotrajen, pikanten in pekoč.
Temperatura: 13 – 17
steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: www.kozelj.si
Medot
Priimek Simčič je eden najbolj pogostih v Brdih. Toda ta družina se je skoraj ekskluzivno posvetila peninam, čeprav so se pri mirnih vinih posvetili tudi rebuli. Ustanovitelj posestva je bil Metod Simčič (imenovan Medot) in pokojni Zvonimir Simčič, stari oče zdajšnjega lastnika Simona Simčiča je bil eden glavnih ljudi pri vinogradništvu v Brdih sploh.
Medot –rebula Journey 2021; ocena: 87 točk; cena: 13, 30 €
Ker je ta rebula zorela v velikih hrastovih sodih ima poleg prelepe svežine še veliko „okroglih“ elementov, ki vino naredijo še bolj prijazno. To je harmonično in elegantno vino.
Temperatura: 8 – 11
steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: www.kozelj.si
Medot – rebula Golden Epoque 2020; ocena: 81/91 točk; cena: 29 €
Nad – rebula, ki sledi vsem najnovejšim standardom. Bogastvo sortnih arom, ki so tudi posledice maceracije je navdušujoče, vendar je zaenkrat prekrito z lesom dobrih barrique sodov. Telo je elegantno in pookus je dolg. Vino za prihodnje desetletje!
Temperatura: 8 – 12
steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: www.drinx.si
Albiana
Posestvo sta leta 1936 ustanovila Albin in Ana Žaren, Jernej Žaren pa je tisti, ki je novo klet poimenoval po njima – Albiana. Prej so uspešno pridelovali cviček, ki pa je zdaj le del njihove bogate ponudbe. Začetek kleti je označil tudi prihod mladega enologa Mihe Ritonje, ki je novim sortam dal poseben znak drugačne kvalitete.
Albiana – zeleni silvanec 2019; ocena: 86 točk; cena: 8, 56 €
Pri nas precej redko sajena nemška sorta, ki pa lahko prijetno navduši s svojo lepo in bogato svežino. Vonj po mokrem kamnu in poletni nevihti nas zapelje v vinograd, kasneje pa se razvijejo nežne zaznave belega cvetja, citrusov in belega popra. Morda bil bil leto ali dva mlajši primerek še boljši.
Temperatura: 8 – 12
steklenica: pokonci
Prodaja: www.kozelj.si
Albiana – chardonnay 2018; ocena: 83 točk; cena: 11, 22 €
Ta svetovna bela vinska sorta uspešno raste tudi na Dolenjskem in daje dobre rezultate. Močne arome po jabolkih in melonah potrjujejo sortnost, vendar je vino malce utrujeno – mlajši primerki bi bili boljši.
Temperatura: 8 – 12
Steklenica: pokonci
Prodaja: www.kozelj.si
Santomas
Ludvik Nazarij Glavina je leta 1997 dobil nazaj podržavljene vinograde in se posvetil vinu. Že od vsega začetka mu je pomagal francoski enolog Claude Gros, s katerim sta dakazala, da je refošk lahko izjemno vino ob pravem pristopu. Določila sta odlične lege in najboljša vina hranila v novih francoskih sodih. To mu je prineslo tudi odlične ocene pri najbolj prestižnih tujih ocenjevalcih (Parker). Zdaj je prvi vinar najbolj „leteči enolog v Sloveniji“, Uroš Bolčina, vina pa so zares izjemno dobra.
Santomas – malvazija 2021; ocena: 83 točk; cena: 11, 40 €
Korektna malvazija in nič več kot to. Šolski primerek te sorte, katere namen ni navdušiti, ampak spodobno zadovoljiti.
Temperatura: 6 – 10
Steklenica: pokonci
Prodaja: www.kozelj.si
Santomas – syrah 2019; ocena: 86 točk; cena: 14, 30 €
Syrah se je is doline reke Rhone v Franciji razširil po vsem svet. Pri nas daje najboljše rezultate v slovenski Istri. Ta primerek ima lepo vonje po robidah in črnemu ribezu, v ustih pa je mogočen, a premlad.
Temperatura: 12 – 18
Steklenica: postrani, leže
Prodaja: www.kozelj.si
Santomas – refošk Antonius 2015; ocena: 91 točk; cena: 27, 75 €
Najstarejše lege refoška te posesti dajejo izjemna vina, ki dokazujejo, da le refošk svetovna špica šele po daljšem staranju. To vino je sveženj mineralov, zelišč in sadja. Vino polnega telesa; dobra harmonija med alkoholom, kislino in zrelimi tanini. Veliko sadnih arom, ki se v ustih pomešajo z balzamičnimi notami. Pridih po praženih mandljih in mokki.
Temperatura: 12 – 18
Steklenica: pokonci, postrani, leže,
Prodaja: www.kozelj.si
Santomas – Grand Cuvee Certeze 2015; ocena: 92 točk; cena: 40 €
Izbrani refošk iz najboljše lege kleti Santomas. Je odlična kombinacija polnosti in harmonije zrelih taninov in sadnosti. Še vedno izjemno svež, svilnat in žameten okus mokke in čokolade se čudovito prepleta z robidnicami, slivami in okusom po pečenem mesu. To ni več vino, je hrana za dušo.
Temperatura: 12 – 18
Steklenica: pokonci, postrani, leže,
Prodaja: www.kozelj.si
Santomas – cabernet sauvignon Antonius 2014; ocena: 93 točk; cena: 28, 65 €
Izbrani cabernet sauvignon iz najboljše lege kleti Santomas. Zdaj je pravi čas za pitje te mojstrovine, ki navdušuje o dolgem in počez.Prelepi čisti vonji po gozdnih sadežih, črnem popru in zeliščih. V ustih je vino magično skladno in harmonično. Pookus traja dlje od minute!
Temperatura: 12 – 18
Steklenica: pokonci, postrani, leže
Prodaja: www.kozelj.si
Marques de Murrieta
To je ena najstarejših večjih vinskih kleti v Rioji in Španiji nasploh, ki je bil ustanovljena leta 1852. Vse od začetka so postavljali nove mejnike v vinogradništvu in vinarstvu, sedaj pa jih je kupila družina Cebrian – Saggariga iz Galicije. Zanimivo je, da je to edina klet iz „gornje“ Rioje (Rioja Alta), ki je v prvi ligi te dežele.
Marques de Murrieta – reserva 2016; ocena: 88 točk; cena: 23, 50 €
Odlično rdeče vino, ki je sestavljeno iz sort: tempranillo, garnacha in graciano. Skladne vonjave po slivah in črnem ribezu. Okus je okrogel, a še vedno s polno svežino in dolgim pookusom.
Temperatura: 12 – 18
steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: www.kozelj.si
Marques de Murrieta – gran reserva 2015 limited selection; ocena: 91 točk; cena: 64, 66 €
Osnova tega vina je izbor najboljšega grozdja iz najboljših in zelo starih vinogradov (okrog 90 let). Bogatim sadnim notam se pridružujejo tericarne balzamične note, ki vino dvigujejo v novo kvalitetno raven. Pookus traja več kot dve minuti!
Temperatura: 12 – 18
steklenica: pokonci, postrani, leže
Prodaja: www.kozelj.si
Marques de Murrieta – Cappelania reserva 2017; ocena: 92 točk; cena: 53, 30 €
Čeprav je Rioja domovina odličnih španskih rdečih vin, tudi bela niso od muh. Viura je avtohtona bela sorta, ki navdušuje. Vino je lepe slamnate barve, na nosu izstopajo zrele arome belega sadja, jabolka, hruška, kanček masla ter rahli toni citrusov, koromača in dimljenih arom.
Temperatura: 8 – 14
steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: www.kozelj.si
Marques de Murrieta – rose 2019; ocena: 87 točk; cena: 34, 36 €
Rose iz prve lige! Osnova je tempranillo, samo vino pa je prelepo elegantno, sveže in zelo poskočno z dolgim pookusom in bogato večplastnostjo.
Temperatura: 6 – 10
steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: www.kozelj.si
Plantaže 13. jul
Ta črnogorska vinska klet je legendarna. V začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja je bila ena največjih v Evropi, danes pa je svojevrstni fenomen s svojimi 2.300 ha in 33 milijoni napolnjenih steklenic. Največ polnijo sorto vranac, sledi pa še krstač, ki je tudi avtohtona črnogorska rdeča sorta. Zaradi posebnega podnebja tam uspevajo pretežno rdeče sorte, ki so razvrščene v štiri kakovostne razrede.
Plantaže 13. jul – merlot Stari podrum, limited edition 2018; ocena: 86 točk; cena: 65, 10 €
Zelo redko vino, katerega trte so bile vzgojene na 1 ha velikem zemljišču na Čemovskem polju. Je odraz najboljših lastnosti sonca in terroirja. Značilno za južna vina pusti vtis polnosti, zeliščnosti, sočnosti ter mehkih, žametnih taninov.
Temperatura: 14 – 18
steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: www.kozelj.si
Plantaže 13. jul – vranac 2015; ocena: 83 točk; cena: 5 €
Ta 100% rdeča črnogorska sorta ima poleg ostalih odlik (čisti vonji, slasten okus in lepa svežina)še eno, ki jo Slovenci ljubimo – zelo, zelo primerno ceno!
Temperatura: 10 – 14
Steklenica: pokonci, postrani
prodaja. www.kozelj.si
Plantaže 13. jul – vranac barrique 2013; ocena: 87 točk; cena: 20, 10 €
Ko mojstri vina takšno sadno bombo, kot je vranac, starajo najprej v sodih iz francoskega hrasta (barrique), potem pa še v steklenicah, po desetih letih dobijo mogočno sadnost z dodatkim terciarnih arom, ki bo živela še nekaj let.
Temperatura: 14 – 18
Steklenica: pokonci, postrani
prodaja. www.kozelj.si
Za izven
Kobal
Bojan Kobal je eden najbolj proslavljenih slovenskih enologov in zaenkrat edini, ki je po uspešni poti v veliki kleti (Ptujska klet), začel samostojno kariero, s katero je presegel tisto, ki jo je imel v podjetju. Deluje v Halozah in za svetovni trg polni razna vina – od čistih in vrhunskih sauvignonov peko pet-natov in naravnih vin, ki jih v rekordnih količinah prodaja v ZDA.
Kobal – šipon 2022; ocena: 86 točk; cena: 10 €
Prelepa sortna čistost, tako na nosu kot v ustih, ki izžareva sadnost in svežino. Vino je odlično pitno in steklenica izgine v trenutku.
Temperatura: 8 – 12
Steklenica: pokonci, postrani
prodaja: www.kobalwines.si
Kobal – sauvignon 2022; ocena: 90 točk; cena: 10 €
Verjetno najboljši slovenski sauvignon, ki svoje vzore ne išče v Evropi, ampak na Novi Zelandiji. Strahotno dober vonj po bezgu, zmečkanih paradižnikovih listih in sveže pokošeni travi. V ustih je neverjetno svež in je lepo piten. Sveža mojstrovina!
Temperatura: 8 – 14
Steklenica: pokonci, postrani, leže
prodaja: www.kobalwines.si
Kobal – sivi pinot 2022; ocena: 86 točk; cena: 10 €
Prelepi sivi pinot iz Štajerske ima bogat kompleksen vonj, ki se razvije v temu primeren okus. Bogastvo svežega sadja in zelišč dominira, telo je bogato in dolgo, pookus pa traja in traja.
Temperatura: 8 – 14
Steklenica: pokonci, postrani, leže
prodaja: www.kobalwines.si
Kobal –peneči muškat; ocena: 83 točk; cena: 12 €
Rumeni muškat je sicer sorta, ki skoraj pogojuje višje sladkorje, ki ji dejansko pašejo. Tudi ta primerek ni izjema in kot vsa Kobalova vina je perfektno čist. Če pa vsebuje še bogate in precizne mehurčke, pa zmaguje!
Temperatura: 6 – 10
Steklenica: pokonci, postrani
prodaja: www.kobalwines.si
Kobal –Cru Bernhard; ocena: 87 točk; cena: 10 €
Pri tem vinu je Bojan Kobal prikazal svoje mojstrstvo, saj je predstavil vrhunsko penino. Vonj po sadju in bogatih zorilnih aromah ga vzdiguje do viškov peničarstva. Okus je zapeljiv, mehurčki so drobni in lepo vznemirjajo brbončice.
Temperatura: 6 – 10
Steklenica: pokonci, postrani
prodaja: www.kobalwines.si
Besedilo: Tomaž Sršen