Naslov: Most, Momjan
Splet: www.staripodrum.info
Telefon: +385 52 779 162
Odprto: od 12 – 22; ob sredah zaprto
Nekatere istrske konobe so kultne in Stari podrum tik za mejnim prehodom je natančno to.
Gre za otroka kuharice Mire Zrnić, ki je od pobega iz bližnje gostilne ustanovila tole prijetno konobo, ki je tekom let zrasla v spoštovanja vredno gostilno. Ker je gostilna prerasla vse okvire, ji sedaj pomagajo vse tri hčere, v strežbi pa je najbolj aktivna Ingrid.

Ingrid in Mira Zrnić.
Od vsega začetka je bila ponudba enaka in novitet skorajda ni. Tartufi so njihovo najmočnejše orožje, ki jih res umetelno kuhajo z jedmi, potem pa so tukaj odlične mesnine; predvsem biftki, spečeni na domačem živem žaru.
Pozdravi iz kuhinje so že petnajst let enaki (popečeni kruhki s tartufovo – sirovim namazom) in tudi drugega nismo pričakovali.

Popečeni kruhki.
Podobno je bilo s prvim hladnim krožnikom mešanih poslastic – pršut in razne zelenjave popečene na žaru s parmezanom – zelo okusno in osvežujoče! Že smo bili pri testeninah – domači ravioli, polnjeni s tartufi v omaki iz špargljev (tudi to oceno smo delali pred dvema mesecema) in popečene slanine. Izvrstna ideja, vendar je bila cela jed odločno preslana. Zato pa so pljukanci v nežni tartufovi omaki več kot zadovoljili kriterije, saj so bile testenine lepo kuhane na zob, gmoljik pa se je ravno prav čutilo.

Pljukanci s tartufi.

Dnevna ponudba tartufov.
Kot vsi vemo, pri Starem podrumu ne smemo izpustiti govedine na žaru, ki je imela tokrat glavno vlogo. Z dodatkom pečene zelenjave je bilo meso odlično in rano prav sočno, piko na i pa je naredil spodoben tiramisu.

Goveja tagliatta na žaru s pečeno zelenjavo.
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen