Naslov: Kodrova 8, Ljubljana
Splet: www.facebook.com/pri.stricku/
Telefon: 01 541 61 71
Odprto: vsak dan od 7. do 17. ure, ob sobotah in nedeljah zaprto
Vedno, ko me kakšen prijatelj iz tujine vpraša, kje v Ljubljani lahko dobi dobro domačo in tipično slovensko hrano, imam težave.
Ker takšne dobre gostilne ni. Oziroma je, samo jaz se na žalost nikoli ne spomnim na Strička. Zdaj pa sem si to ime napisal v program, ga prekopiral na ključek in si ga vsadil v glavo. Da bo »za prmej« držalo. Res.
Sama gostilna je »skrita« med bloki in trgovskim centrom BTC, tako da opazna ni. Obratovati so začeli v štiridesetih letih prejšnjega stoletja, ko sta Milan in Minka Marincelj odprla to gostilno, ki je polno zaživela v petdesetih letih.
Takrat, ko so na bližnjih poljih začeli graditi Javna skladišča, predhodnike današnjega BTC. Od vsega začetka je bila njihova kulinarika preprosta, »kmečka« in namenjena preprostim ljudem. Od nekdaj pa so znali ohraniti dobre dobavitelje sestavin in to velja tudi danes.
Sicer pa vam bo meni pisan na roke s kredo na črno tablo pred vhodom jasno povedal, kaj tisti dan ponujajo in jedi se ne spreminjajo kaj preveč.
Goveja juha z rezanci je začinjena z zelo okusnim in vseh dišavnic polnim vraničnim cmokom in tudi »gresov knedl« ne manjka. Odlična je tudi pisana in vseh okusov polna goveja juha, ki je že kar neke vrste arheološki ostanek, saj takšnih skorajda ne dobite več.
V prvem tednu, ko je regrat pogledal na plano, so ga med prvimi dobili pri Stričku, kjer ga pripravijo tako, kot se za to zelo okusno in zdravo solato najbolj spodobi. Z vročim kuhanim krompirjem in vročimi ocvirki.
Okusi so bili briljantni!
Čeprav se zima poslavlja, bo na jedilnem listu pri Stričku ostala še nekaj časa. Izvrstna in res ročno delana pečenica ob žgancih in kislem zelju je bila zmagovalka – no, morda so bili žganci vseeno premalo preliti z ocvirki.
Zato pa so bile polnjene telečje prsi spet odličen pogled v preteklost, ko so takšne in podobne jedi kraljevale na mizah slovenskih gostiln. Fina omaka, dober pražen krompir in slastno meso so nas očarali.
Porcije, ki jih ponujajo v obliki sladic (štruklji in razni štrudlji), so velikanske, ampak zelo dobre. Mi smo si razdelili sladek sirov štrukelj, ki je bil popolnoma prekrit s praženimi drobtinami in cimetom. Bil je odličen!
To je gostilna, ki jo zelo toplo priporočam vsem, ki veste, kaj so dobri tradicionalni slovenski okusi.
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen