Kadar govorimo o Kanadi, se spomnimo na lose, kanadski hokej, indijansko poletje in seveda na Niagaro.
Območje Niagare je posebna niša s specifično mikroklimo, ki omogoča 180 do 190 dni na leto brez zmrzali. Niagarski polotok leži med dvema velikima jezeroma Ontario in Erie. Podnebje in sestava tal na tem območju omogočata uspevanje zanimivih tradicionalnih in ameriških vinskih sort ter nekaterih kanadskih hibridov.
Podnebje je v poletnem času pravzaprav sredozemsko, temperature se dvignejo tudi do +34 ºC, v zimskem času pa strahovito kanadsko s pogostimi temperaturami do –25 ºC in še manj.
V takih razmerah je mogoče na Niagarskem polotoku zelo enostavno pridelovati ledena vina.
Danes je Kanada po količini druga največja proizvajalka ledenih vin na svetu. Primat so jim prevzeli Kitajci, kjer v vinski kleti Changyu Winery, v sodelovanju s kanadsko vinsko kletjo Aurora, od leta 2006 na več kot 5.000 hektarjih v Château Changyu v dolini Golden Icewine. Imenovani tudi Vzhodni Ontario, proizvajajo polovico svetovne proizvodnje ledenih vin za nenasitni azijski trg.
Če se odločite za obisk kanadskih vinskih kleti na Niagarskem polotoku, predstavlja Toronto dobro izhodišče.
Kljub temu da je večina vinskih kleti na območju Niagarskega polotoka ali tudi kar ob reki Niagari, je nekaj zanimivih tudi na območju Vaughama vzhodno od Toronta.
Na kanadskem zahodu, na območju Vancouvra ob hladnem vplivu aljaških morskih tokov pa prav tako kot v ameriškem Washingtonu in Oregonu uspevajo odlični modri pinoti in zanimiva bela vina.
Najboljši kanadski merloti in chardonnayji pa prihajajo z območja doline Okanagan v Novi Angliji.
Večina kanadskih vinskih na tem območju je vseeno zelo mladih. Njihove korenine sežejo v devetdeseta leta, vendar so kljub temu zelo obetavne in se hitro uvrščajo v svetovne vinarske trende.
Vsekakor pa obiskovalca pričakajo dobro organizirana logistika in propagandni materiali vinskih cest in samih kleti. Obiski so zelo zaželeni. V večini kleti ne boste plačali pokušine, v tistih, ki slovijo za najboljše, pa boste odšteli tudi 2 kanadska dolarja na vzorec.
Iz Oakvilla smo se odpravili skozi puste gozdnate ravnine proti Niagarskem polotoku, kjer se v slikoviti soteski preko Niagarskih slapov preliva Ontarijsko jezero v Eriejsko jezero.
Precej položna in mivkasta nabrežja Ontarijskega jezera se na južnem delu začenjajo vzpenjati proti hribovitemu južnemu gričevju.
Flat Rock Winery se nahaja na območju Thirty Mile Creeka v Beamsville Benchu na dolomitno-lapornih tleh, izoblikovanih že v ledeni dobi.
Ostanki te dobe so velika kanadska jezera. Sprejemnica vinske kleti spominja na mostiščarje in ob tem morda doda slovenski barjanski pridih.
Težko bi ob zvenečem imenu pomislil na slovensko vinsko klet na bregovih Niagare. Ustanovil jo je Ed Mandronich starejši v letu 2005. Ed ali Edi je sin slovenskih priseljencev po poreklu iz Bovca, rojen v Kanadi.
Diplomiral je na slikarstvu 1992 na Mc Master University v Hamiltonu v Ontariu, potem pa še 1996 na področju MBA marketinga na isti univerzi. Njegov oče je skušal ustanoviti lastno vinsko klet že v letu 1954, vendar mu to ni uspelo. Do ustanovitve lastne vinske kleti je bil Ed Mandronich starejši direktor prodaje v veliki vinski kleti Inniskillin, pri največjem proizvajalcu kanadskih ledenih vin.
Flat Rock Winery je uspešno nasledil njegov sin Ed Mandronich mlajši, poln energije in vizije, kam z vini in v katero smer peljati razvoj svoje dejavnosti.
Svojo strast do vina pripisuje poletju v Franciji, kjer se je prvič srečal z velikimi vini. Z veseljem nam je pripovedoval, da vsako leto za mesec dni obišče Bovec in se ob tem po malem uči slovenščine. Zaveda se svojih korenin in si želi, da bi to zavednost prenesel tudi na svoje otroke.
Njegov smisel za humor se sooča s senzibilnostjo pri pridelavi vina.
Ed verjame, da ima terroir njegovih vinogradov izjemen potencial za pridelavo nekaterih najboljših vin. V dveurni predstavitvi svojih vin mi je ob tem razložil svojo vizijo prihodnosti vsake sorte. Trdno je prepričan, da so modri pinot, chardonnay in rizling idealno grozdje za vinograde Flat Rocka.
Z uporabo lastnega ekološko pridelanega grozdja in najnaprednejših tehnik pridelave vina Ed in njegova ekipa delajo pri pridelavi vin, ki odražajo tla in podnebje, od koder izvirajo.
Zelo je ponosen na svojo ekipo, ki deluje pod vodstvom svetovalca Davida Shepparda, vinarja leta 2021 v Ontariu. Pod njegovim vodstvom kreativno deluje mlada, vendar zelo izkušena vinarka Allison Findlay, ki dodaja velikim vinom Flat Rocka še svoj lastni pečat.
Kljub vprašanju, zakaj začenjamo z rdečimi, smo z njimi nadaljevali tudi naprej.
Modri pinot Gravity 2019,
ali težnost, je rezerva, ponos hiše, rubinasto rdeči odtenki, v cvetici rdeče jagodičje, na telesu okusi kalifornijskih modrih pinotov, rabarbara, brusnice in rdeče češnje.
Estate Pinot 2020
je sveže s kompleksno cvetico brusnic in češenj dobro teksturo in daljšim pookusom z zaokroženo, čvrsto taninsko strukturo, kar ponuja bogat okus in eleganco.
Estate modri pinot
je sadno usmerjeno vino s kuliso začimb in mehkih, a očitnih taninov. Popolnoma starana v sodih in narejena na popolnoma enak način kot Gravity. Mešanica je sestavljena iz izbranih serij modrega pinota, ki ponuja sadno usmerjene rdeče in bolj okroglo, mehkejše nebo.
Rusty Shed Reserve Chardonnay
je v celoti fermentiran v sodih, staran tri leta na drožeh. Odstotek malolaktične fermentacije je ob tem odvisen od zrelosti grozdja. Na okusu kompleksna kombinacija melone, okusi zrelih jabolk, citrusov in pikantnih hrastovih not, kremastega občutka v ustih in uravnotežene kisline. Skupaj ustvarjajo vznemirljiv ekstraktno poln chardonnay z elegantnim pookusom izjemne vrednosti.
Sledila je penina rosé
na osnovi renskega rizlinga, dišečega traminca in chardonnayja. Zaradi prisotnega sladkorja je dopadljiva predvsem za ljubiteljice tovrstnih penin. Rosé je bil naslednji s prej manjkajočo svežino in okusi nedozorelih vrtnih jagod in češenj.
Za zaključek degustacije pa še Chardonnay Flat Rock,
kompleksno vino fermentirano v sodu z okusi zrelih jabolk, citrusov in hrastovih taninov, zorjeno tri leta v francoskem hrastu, polno in ekstraktno z elegantnim pookusom.
Zelo impresivna vina, ki jih pred obiskom zagotovo nisem pričakoval.
Najbolj prepričljiv pa je bil brez dvoma renski rizling Nadjaʼs Vineyard 2019. Višja lega tega vinograda mu omogočajo višjo kislino, ki temu vinu daje, ob njegovi izjemno elegantni mineralnosti in impresivni kombinaciji z raznimi okusi citrusov, izjemen in podaljšan pookus.
Verjetno eden izmed najboljših renskih rizlingov, kar jih poznam. Lahko se kosa z najboljšimi v Porenju. Njegov okus ostaja in si ga ob pokušanju drugih vin zlahka povrnem.