Naslov: Šetalište 25. travnja 2, Moščeniška Draga
Splet: www.konoba-zijavica.com
Telefon: +385 51 737 243
Odprto: od četrtka do nedelje od 12.30 do 22.30, druge dni zaprto
Vzhodne obale Istre skoraj ne poznamo, saj gravitiramo na zahodni del, ki nam je blizu.
Vzhodni del s Kvarnerskim zalivom vred pa nam je malo od rok, čeprav je samo vožnja od Postojne proti Opatiji tista ovinkasto zoprna. Ampak Opatija je turistični center že stoletja, okoliški kraji kot Moščeniška Draga, pa so prestižni sateliti.
Rak rana tega kraja so parkirišča, ki so polna že v predsezoni, zato si niti ne upam predstavljati, kako je sredi poletja.
Ampak, ko smo avto pustili nekje v hribih in se sprehodili do obale, smo doživeli odrešitev.

Chef Stiven in njegova žena, slaščičarka Tea Vunić.
Naš cilj – konoba Zijavica – je prvi v vrsti lokalov tik ob plaži in ima jedilnico preko poti na plažo, v neke vrste zimskem vrtu.
Iz sicer zelo solidne ribje restavracije, ki jo je vodila mama sedanjega chefa in lastnika, Stivena Vunića, je zrasla odlična ribja restavracija, ki se je komaj začela vzpenjati.
Stiven je zelo prijazen možak, zelo podoben ameriškemu igralcu Simonu Bakerju, zvezdniku serije Mentalist, kar mu daje še dodatno prepoznavnost.

Pogled iz restavracije.
Imajo zelo dobro vinsko karto, ki vključuje precej slovenskih matadorjev in jih znajo prilagajati jedem.
Nudijo tudi precej odličnih avtohtonih hrvaških vin; recimo zelo redki škrlet vinske kleti Miklaužić iz Moslavine.
Ob izvrstnih sveže pečenih grenkih kruhih so sledili pozdravi iz kuhinje v dveh delih: paštetka iz sardin v panirani hrustljavi kroglici in namaz iz plavih rib.

Pogumni pozdravi iz kuhinje.
Potem pa se je začelo.
Ceviche (ekvadorska jed s svežimi ribami, zelenjavo in citrusi) z gaspačem je bil enkraten; ravno prav pikanten, svež, hrustljav na račun zelenjave in crumbla na dnu. Fino.
Sledil je zavitek (iz oparjene blitve), ki je v sebi skrival narezane koščke svežega tuna, posutega z mešanico hrena in vasabija in je bila na presenečenje vseh prisotnih zmerno pikantna.

Oparjeni listi blitve, polnjeni s koščki tuna ob tunovi omaki.
Za dodatno ublažitev in mehkobo je poskrbela filigransko skomponirana tunova omaka z dodatkom nežno fermentiranega kozjega sira s kmetije Kumparička, ki jo v Istri vodi Ljubljančan Aleš Winkler.
Prišla je še ena ocvrta krogla, tokrat polnjena s svežim bakalarjem in zavita v drobtine panko, ki je ležala v omaki iz mletih oliv in kaper ter svežega paradižnika. Super kombinacija!

Jastog s sipo in peno iz jastogove omake in pečeno papriko.
Brez jastogov v tem morju, ki je zelo bogato, ne gre.
Zato so ga del uporabili pri jedi, kjer so nekaj koščkov jastogovega repa zmešali s sipinimi delčki in odlično, dišečo zmečkano »marmelado« iz popečene rdeče paprike, ki je bila nadgrajena z jastogovo omako.
Vsekakor krožnik obeda, pa smo bili komaj na polovici!
Pri takšnih obedih brez rižot ne gre, ampak Stiven je namesto riža uporabil oves, dodal sipino črnilo s koščki sip in neke vrste pesto iz rukole, kar je bila svojevrstna atrakcija.

Orzota v sipini omaki in pestom iz rukole.
Mehka, hrustljava, sočna in okusov polna jed. Tudi to smo polizali s krožnikov!
Glavna jed je bil oparjen file brancina z nežno pečenim in fermentiranim zeljem.
Da cela jed ne bi preveč zašla v kimči vode, pa so modro dodali še lepo smetanovo omako. Slastno!
Ker smo se sladic že rahlo otepali, smo dobili majhne krožničke svežih jagod na skutni kremi.
Obisk konobe Zijavica vam zelo toplo priporočam!
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen