Naslov: Na trgu 32, Mozirje
Splet: www.lesnika.eu
Telefon: 05 916 64 77
Odprto: vsak dan od 12. do 22. ure, ob nedeljah od 12. do 17. ure; ob ponedeljkih zaprto
Lahko bi rekli, da je Lesnika vzletela kot feniks in je sedaj ena izmed najbolj vidnih gastronomskih kotičkov v tej regiji.
Res pa je, da jim gre očitno Teden restavracij najbolj na roko, saj na spletni strani opazimo v glavnem to. Ko smo jih hoteli obiskati pred nekaj meseci, so bili kar nenapovedano zaprti – zaradi utrujenosti po Tednu restavracij.
Če je to res takšen hit za vse gostince, ki očitno komaj čakajo na ta teden, priporočam, naj se gredo Teden restavracij kar celo leto!
Ne vem sicer, kako preživijo s polovičnimi cenami in drugorazrednimi sestavinami, ampak gostov to očitno ne moti. Glavno, da je poceni! Konec koncev pa bi tudi mi lahko obiskovali gostilne samo v tednu restavracij, saj bi s tem nižali stroške. Ampak – butlji – ven hodimo skozi vse leto!
Glavni chef je Ervin Podbregar, ki je s svojo avtohtono in moderno kulinariko osvojil srca Mozirjanov in okoličanov.
Jedi so bistro zamišljene in dobro pripravljene, to pa je tisto, kar šteje!
Goveji karpačo z gosjimi jetri in črnimi orehi (13,7 eur) je bil močna predjed, začinjena s svežimi sezonskimi zelišči. V ustih je kombinacija lepo zapela in jed je hitri izginila s krožnika.
Poznamo škampe v buzari (13,1 eur; v morski omaki, ki temelji na česnu, vinu, oljčnem olju in drobtinah), ki so zimzelena jed dobrih domačih dalmatinskih gostiln. Nismo pa še jedli potočnih rakov v tej izvedbi s polento.
Če še ne veste, je ulov potočnih rakov pri nas prepovedan, zato se tisti, ki jih ponujajo, znajdejo in jih uvažajo iz Bosne, Bolgarije ali Turčije. To je naredil tudi Podbregar in ugotovili smo, da ti raki v tej izvedbi niso prav nič drugačni od njihovih morskih sorodnikov. Jed je bila solidna in nič več kot to.
Glavni test domačnosti slovenskih gostiln je goveja juha (4,8 eur) in naš specialist ji je takoj dal zeleno luč!
Nevaren je bil še topel domači kruh, ki je hitro hlapel s krožnika, kar nas je hitro vodilo k prenapolnjenosti!
Ne glede na naše izborne okuse še vedno trdimo, da je pujs kralj živali in naš izbor v Lesniki je bil ravno to.
Odojkova krača s krompirjem in repo (19,6 eur) je bila ravno prav spečena z lepo hrustljavo kožico in dehtečim mesom, ki se je lepo naslanjalo na ne preveč prekuhano repo in slasten krompir. Odlično!
Sirovi štruklji z jurčkovo omako in črno trobento (16,9 eur) so bili precej zagonetna jed. Štruklji so bili odlični, jurčkova omaka pa pogojno užitna zaradi grenkobe, ki so jo dodale tudi zmečkane črne trobente, redke gobe naših gozdov.
Pri sladicah je zmagal predvsem creme brulee s karamelo in žajbljem (6,8 eur), pa tudi tam narejeni sladoled je bil odličen.
Lesnika je zelo dobra gostilna, ki trmasto brani svojo usmeritev. Pohvaliti pa gre tudi zelo dobro vinsko karto, in prav vsa vina, ki jih ponujajo, točijo tudi na kozarec.
Tudi Batičevega Marlona!
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen