Med kratkim obiskom na kvarnerski obali nam je bilo zelo hitro jasno, da hrvaški zasebni sektor odlično deluje!
Časi velikanskih socialističnih hotelov so definitivno minili in naši južni sosedje se lahko ponosno pohvalijo z dejstvom, da vsako leto ob Jadranskem morju odprejo nekaj zelo lepih manjših, luksuznih in dizajnersko dodelanih hotelov.
Hotel Navis ni samo enkraten in lep – avstrijska revija Geo Saison je hotel pred tremi leti uvrstila med deset najlepših obmorskih dizajn hotelov v Evropi! Ne samo, da sta lastnika Kruno in Andrea Kapetanović s svojim delom in izdelkom bogato zaintrigirala domačo javnost – zdaj je hotel skorajda vedno razprodan. No, nekaj prostora se bo verjetno vedno našlo, toda 44 luksuzno in unikatno opremljenih sob je res nekaj posebnega.
Pa pojdimo po vrsti.
Prihod in namestitev
Hotel leži ob obalni cesti med Opatijo in R(ij)eko. Pravzaprav se s ceste skorajda ne vidi, saj dejansko leži pod njo in le zgornje parkirišče in sprejemni portal, ki se spušča v spodnja nadstropja, namiguje, da tam nekaj je. Lepše se vidi z nasprotne smeri (iz R(ij)eke), kjer ga vozniki lahko opazijo že s strani nasprotne obale nad srfarskim klubom. Oblikovni studio enega najboljših hrvaških arhitektov Turato (vodi ga Idis Turato) je idejo zakoncev Kapetanovič umestil ob strmo pečino direktno nad morjem; na lokaciji, kjer je pred desetletji kraljevala najbolj razvpita diskoteka Kvarnerja – Milde Sorte. To pomeni, da je hotel tik ob morju, da gosti s terase gledajo na Cres in Krk, ter le nekaj metrov spusta po stopnicah človeka pripelje na prijetno plažo.
Prihod v recepcijo je takšen, kot se za petzvezdični hotel spodobi – prisrčna prijaznost receptorja in nevidna roka portirja bo v hipu odnesla ali odpeljala vaše stvari v sobo. Sobe so vse unikatne in se razlikujejo glede dizajna, pohištva in notranje opreme. Po drugi strani pa imajo vse bogato udobje, o čemer lahko sanja vsak, ki mu pogled na morje veliko pomeni. Ena glavnih prednosti tega hotela je, da sob, ki ne bi gledale na morje – preprosto nimajo. To je posledica lokacije, ki je tako vtkana v kamnito obalo, da sob, ki ne bi gledale na morje, preprosto niso mogli narediti – se pravi, da je hotel relativno ozek in ima prostora zgolj za eno skupin sob – tistih, ki gledajo izključno na morje in otoke. Da bi bilo doživetje gosta še bolj intenzivno, je stena, ki gleda na morje, izključno steklena in vse skupaj je eno veliko okno. Tudi balkon je širok in na vsakem sta po dva udobna ležalnika, da se gostom ni treba vedno spuščati do bazenov ali do morja.
Kopalnica in sanitarni prostori so izborno urejeni, pa tudi ležišča na postelji so prva liga. Tukaj vas hrbet prav gotovo ne bo bolel! Nabor televizijskih programov je velik, brezžična povezava pa je močna in hitra.
Bazeni, plaža in wellness
Kot sem napisal že v uvodnem delu besedila, ima ta hotel peščeno plažo tik pod restavracijo in teraso, ki pa ni velika in ni mišljena kot klasična plaža za ležanje. Vaše ležalke so na terasi ob bazenih, plaža pa je mišljena zgolj in samo kot prostor, kjer sezujete sandale in plavate po čistem temnomodrem morju. Po nekaj metrih hoda po leseni terasi pridete do slanega bazena, ki je sestavljen iz dveh delov – polovica je zunanja, polovica pa je notri in glede na to, da je voda ogrevana, je bazen odprt vse leto, tudi pozimi! Je pa res, da je majhen in več kot pet ljudi naenkrat notri „na komot“ ne more biti. Znotraj sta še turška parna kotel in finska savna, ki sem ju videl kot edino pomanjkljivost, saj goli ljudje v savne ne morejo, ker je zraven veliko tistih, ki so v kopalkah. Ali pa – konec koncev – zakaj pa ne? Na željo obiskovalca vas z masažnimi mojstrovinami oskrbijo vrhunski profesionalci, ki vas bodo lepo sprostili in zmasirali.
Kulinarika
Novi glavni chef Navisa je mladi Tino Sinodžić, rojeni Kvarnerčan, ki je prej deloval v najbolj ekskluzivnih restavracijah tega okoliša in zadnjih nekaj let delal pri prvem kuharju Navisa, Nenadu Posvacu. Kruno Kapetanovič je kot izkušeni hotelir in gostinec postavil še novega šefa strežbe, ki bi v Franciji nosil naziv maitre de, pri nas pa bi bil vodja strežbe in gostoljubj. To je mladi Denis Herceg, ki je z Navisom že od vsega začetka, izkušnje pa je nabiral tudi drugje. Z njim je Seveda je 90 % jedi zares svežih in iz morja, pripravi pa jih na najbolj znane in tudi drugačne načine, kar izbirčnega gosta vedno preseneti. Z novim vetrom v kuhinji je navis razprl jadra in ne pluje samo po Kavrneju in Jadranu, pač pa po vsem Sredozemlju. Ena največjih poslastic je rižota (carnerolli; seveda) z legendarnim staranim paškim sirom in verjetno najboljšim pršutom na svetu (če izvzamemo Špance), ki prihaja iz Italije in se imenuje culatello do zibello. V okolici Mantove proti reki Pad ga pridelujejo zgolj 12 proizvajalcev, ima pa zelo poseben, enkraten okus. Vinska karta pokriva skoraj ves planet, vendar prednjačijo najboljši hrvaški vinarji, z Vladom Krauthakerjem na čelu. Vidi se, da je tisti, ki se je sestavljal vinsko karto, predan Franciji, in sicer predvsem Burgundiji. Takšnih steklenic zvezdniških Francozov za takšne cene, razen kje v Franciji, še nisem videl. Za takšno vino kar pripravite za začetek kakšnih 300 € po steklenici.
Podobno je z zajtrki. Če boste imeli srečo, vas bodo poleg steklenice dobre hrvaške penine zjutraj v obedovalnici čakale kamenice (ostrige) iz Stona, kar vam bo takoj zjutraj naredilo dan še lepši. Poleg izbornega hladnega bifeja vam bodo ponudili vrsto svežih in samo za vas pripravljenih toplih porcij raznih dobrot, ki jih v navadnih hotelih žal ne boste mogli jesti.
Splošni vtis
Hotel Navis je pravi mali biser, kjer tako lastnika kot tudi vsi zaposleni odlično obvladajo svoje delo in bodo za gostovo ugodje naredili vse, kar je v njihovi moči. Prihodnje leto bodo pod hotelom tik ob morju naredili še majhno marino za posebne goste, ki bi radi spali v hotelu ali morda samo jedli v njihovi restavraciji.
Cene dvoposteljnih sob variirajo od sezone do vrste sobe/suite in so od 180 € do 450 € na noč. V ceno v vključen tudi zajtrk in večina zgoraj opisanih ugodnosti. Cene degustacijskih menijev (brez vin) variirajo med 95 € (7 hodov) in 55 € za 4 hode; oboje brez vin.
Besedilo: Peter Jazbec