Restavracija Porporela – Novigrad/Hrvaška
Ulica Zidine 14, Novigrad/Hrvaška
Smo v Novemgradu, eni najbolj priljubljenih slovenskih poletnih turističnih točk pri naših južnih sosedih.
V samem starem delu mesta je ogromno gostiln, konob in restavracij, tistih s presežki pa je bore malo. In ko je bogati švicarski arhitekt kupil lokacijo na obali (tik ob znamenitem Damirju in Ornelli), je zgradil simpatičen hotel Mare Blu, ki ni prevelik, pa tudi majhen ni.
Tudi ideja same restavracije, imenovane Porporella (Valobran, po bližnjem čuvaju sidrišča in plaže), ki jo vodi na Hrvaškem že 25 let proslavljeni chef Stefano Cosattini nima namena biti špica, čeprav takšnih restavracij v Novemgradu manjka. Švicarski lastniki so si zamislili kuharijo nadpovprečne kvalitete z zmernimi cenami, ki naj bi vabila več gostov kot klasike z ocvrtimi kalamari.
Ker so odprti komaj mesec dni, je prisotnih še nekaj začetniških napak, ki pa jih vodja restavracije hipno odpravlja.
Po lepi penini seveda pride na vrsto pozdrav iz kuhinje – dve focacci in spodoben tunov namaz, ki mu hipno sledi prvi krožnik – na žaru pečena lovka hobotnice.
Zelo lepo in harmonično, nepretenciozno in okusno!
Seveda Italijani ne morejo brez rižot, toda primerek s šparglji in tartufi je bil strel v prazno. Riž je bil kuhan tako, kot je treba (al dente), toda okusi obeh glavnih dodatkov so se prav grdo stepli. Ali samo šparglji ali samo tartufi – O.K., toda oboje je bilo mimo.
Pri glavni jedi je Stefano dokazal, da mu ribe bolj ležijo kot meso.
Biftek je bil prepečen, zeleni krompir kot priloga pa prav simpatičen. Popolnoma odveč pa je bila rezina v pečini sušenega pršuta, ki morda kakšne goste zbega z videzom, pri okusu pa jedi prav nič ne doda.
Sladice so klasične, a simpatične.
Ker pa cene niso previsoke (za tole smo plačali po 70 € na osebo z vini vred), vam obisk tega hotela priporočam.
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen