Kaj bi drugega človek pričakoval od nastanitve v hotelu sredi enega izmed najbolj mondenih smučarskih središč kot – veliki nadstandard? In če je to še zapakirano v ovitek, na katerem piše Relais & Chateaux, je stvar potem samo še bolj resna in izpiljena. In petična.
Lokacija tega hotela je tik ob vznožju ene izmed najbolj smrtonosnih in dominantno fotogeničnih gora v svetovnem alpinizmu – Matterhornu. Med osvajanjem njenega vrha in poskusov plezanja po zelo težkih in ekstremnih smereh je v prejšnjem stoletju, ko alpinisti še niso bili tako opremljeni kot danes, umrlo več kot 500 plezalcev, še enkrat več kot na Mount Everestu. Ne glede na vse pa privlačnost te ošpičene gore še vedno vsako leto privabi več kot 500 plezalcev, ki zdaj ne padajo tako množično v globino kot včasih. In res, ko se človek zbudi in odpre vrata na teraso, se mu ta čarobna gora kar zasmeji izza oblakov, ki jih veter hitro preganja po nebu.
Res, lokacija je izjemna, saj je samo mestece Cervinia, nad katerim je v diskretnem gozdičku skrit hotel, del gigantskega smučarskega kompleksa, ki se razprostira med italijansko Cervinio in Monte Rosso, od tam naprej pa se raztegne še v švicarski Zermatt. Na stotine kilometrov smučišč pozimi navdušuje smučarje, poleti pa sezone ni konec, saj je Cervinia neke vrste planota, kjer pohodniki uživajo v svojem raju.
Ta hotel je v zasebni lasti družine Neyroz, ki so leta 1975 ta hotel tudi zgradili. Pred tem je družina vodila manjši hotel v dolini, prav v kraju Cervinia (po francosko Breuil), potem pa so svojo priložnost zaslutili na samotni lokaciji, nad vsemi in postavili Hermitage.
Sprejem in nastanitev – 5
Parkirišče je ravno prav veliko za goste vseh 40 sob in takoj, ko parkirate, se bo ob avtu pojavil urejen fant z vozičkom za prtljago. Diskretno ga bo odpeljal do vaše sobe in medtem, ko boste hitro in brez zastojev opravili predajo dokumentov in ključev v recepciji, bo prtljaga že v vaši sobi. Dizajn je retrogradno fascinanten, kombinacija lesa, kamna, raznih tepihov in tapiserij je dih jemajoča. Ne glede na množico materialov je vse pod nadzorom in že samo opazovanje sobe vas bo spravilo v dobro voljo. Kopalnica je prostorna in marmorna, a vseeno ravno prav topla, da je hladnost tega kamna ne razčloveči. Ko gost odpre vrata na teraso, se lahko sprehodi nadstropje nižje, kjer gosti tako poleti kot pozimi pijejo čaj ali druge pijače pod ogrevalniki in uživajo v čistem sončnem zahodu ob Matterhornu. Res, lepo.
Druge podrobnosti, kot so wi-fi, TV-programi in gretje/hlajenje sobe, so tako dodelane, da težav absolutno ni.
Kulinarika in vino – 5
Čeprav restavracija tega hotela sicer nima ene ali več Michelinovih zvezdic, je ponudba nedvomno blizu tega nivoja. Corrado Neyroz, izvršni direktor in lastnik hotela, je šolan gostinec in že od malih nog živi v hotelih, ki so jih zgradili njegovi starši. Zato predobro ve, kako se tem rečem streže in ima prav vse pod kontrolo. Vsak večer vas bo v jedilnici sprejel on, še vedno aktivna starša pa še vedno delujeta po jedilnici – oče kontrolira pogrinjke, mama pa krasi mize z rožami. Vsak večer se usedeta za njuno „hišno mizo“ in na ta način kontrolirata kuhinjo in strežbo. Če kdo misli, da je življenje lastnika hotela lahkotno in lagodno, ta družina prikaže, da ni tako. Ampak – zato so uspešni. Ko smo prišli v jedilnico, smo najprej dobili kozarec šampanjca – Moët & Chandon Imperial – in ob kramljanju z Corradom so natakarji že pripravljali majhne domače prigrizke – sire in mesnine z bližnjih kmetij, sveže pečen domač kruh in podobno.
Kuhinja je nizkokalorična in jedi so precizno pripravljene, sommelieri pa neslišno lebdijo med mizami in znajo zares priporočiti izbrana vina. Ko so izvedeli, da se v prihodnjih nekaj dneh nameravamo dobiti s Sršenovimi (družino našega odgovornega urednika v Burgundiji), nam je takoj svetoval nekaj obiskov manj znanih, a odličnih kleti v tamkajšnjih vaseh.
Wellness in spa – 5
Kot se za takšne hotele spodobi, so kapacitete za „dobro počutje“ v kletnih prostorih, a skozi okna v dokaj velikem rahlo starinskem, a odlično ohranjenem bazenu je moč gledati v naravo oz. na smučišča. Voda je sicer lepo ogreta (na 28 ºC), vendar ni termalna, saj v Cervinii in okolici termalnih vrelcev pač ni. Lepi in prostorni savni sta dve – turška kopel in finska savna, ki sta res dizajnersko vzorni. Ampak – kot vedno v Italiji – gole obiskovalce tam gledajo kot Marsovce, saj moški še mogoče, ženske pa nikoli in res nikoli ne bodo odložile kopalk. Po mojem bi si prej pustile odsekati glavo.
Zato pa je zraven bogato založena telovadnica z množico pripomočkov za trening, v zadnjih letih pa so precej okrepili ekipo za masaže in lepotičenje, ki skoraj ves dan neprenehoma dela. Jasno, premožne dame hočejo biti lepe in medtem, ko možje in otroci smučajo, so gospe večinoma v „obdelavi“, da zvečer pri večerji lahko blestijo. Neyrozovi so modro ugotovili težnje nežnega spola in se povpraševanju tako prilagodili, da so v ime hotela vstali še tisti Beauty.
Ostalo – 5
Zajtrki so nebeški – od kotička lokalnih dobrot okoliških pridelovalcev, do ostrig in šampanjca, do odličnih kolačkov, lososov, šunk s hrenom in seveda kotičkom za tiste, ki mesa ne jedo in se raje posvečajo kosmičem in podobnim – tega je na voljo za celo mizo, mleko je navadno, je tisto od bližnjega kmeta, pa tudi sojino in riževo ne manjkata. Sadje je od vsepovsod, tako da je prav vseeno, v katerem letnem času boste tam – ker je na voljo pač vse, kar ta planet ponuja.
Osebje je več kot prijazno in prav vse, česar se boste domislili, je uresničljivo. Jah, Relais & Chateaux, pač.
Cene so različne. Zdajle, pozimi preko božiča je cena dvoposteljne sobe z zajtrkom 630 € na noč, poleti pa skoraj dvesto evrov manj.
Besedilo: Janez Jež