Wachau, ena izmed najbolj znanih avstrijskih vinskih regij, vsakič znova prevzame.
Zahodno od Dunaja v dolini reke Donave je Wachau ena od osmih regij v največji avstrijski vinorodni deželi Spodnja Avstrija med mestoma Melk in Krems.
Samo ena ura vožnje loči dunajski mestni vrvež do slikovite doline, ki je od leta 2000 uvrščena na Unescov seznam kulturne dediščine.
Obisk starega mestnega jedra v Kremsu, ruševin gradu Dürnstein nad istoimensko vasjo ali znamenitih samostanov Melk in Gottweig naj bo obvezen del programa.

Ruševine in pod njimi vas Dürnstein
Številni se odločijo za raziskovanje doline Wachau s kolesi, saj je 33 kilometrov dolga pot ob vinogradih, sadovnjakih in vaseh po obeh bregovih Donave prava paša za oči.
Wachauske sladke marelice so svetovno znana specialiteta in nakup raznoraznih produktov, od marmelad do sokov, je mogoč na vsakem koraku.
Cvetoča drevesa marelic so zagotovo eden izmed lepših razlogov za obisk v aprilu, sveže slaščice, predvsem marelični cmoki pa poleti prepričajo vsakega sladokusca. Najbolj zagreti lahko zorenje marelic spremljate kar preko spletne kamere.

Wachau
Zdaj pa h glavni znamenitosti v Wachau – vinu!
Bogata aromatična vina so Wachau s pomočjo kultnih vinarjev, kot so Emmerich Knoll, Franz Hirtzberger, FX Pichler postavila na svetovni vinski zemljevid.
Za večjo preglednost, kontrolo in standardizacijo je v osemdesetih letih Združenje za zaščito območja Vinea Wachau uveljavilo naslednjo kvalifikacijo vin:
»Steinfeder« so lahka sveža vina z do 11 % alkohola, »Federspiel« so vina z 11,5–12,5 % alkoholne stopnje, kraljeva kategorija so vina z oznako »Smaragd«, ki vsebujejo več kot 12,5 %.
Dodatno so tu še leta 2020 posodobljene oznake porekla (DAC).
Trgatev je izključno ročna, vpliv zorenja vina v lesu je lahko v teh krajih le minimalen, ker je poudarek predvsem na bogatih sortnih značilnostih.
Osnovna in najširša kategorija »Gebietsweine« dovoljuje pridelavo različnih grozdnih sort iz regije, možne so tudi zvrsti.
Oznaka na etiketi je Wachau DAC.
Sledijo »Ortsweine«, kar pomeni že določeno območje in omeji dovoljene sorte. Oznako najvišje kategorije »Riedenweine«, kar pomeni posamezna lega oz. vinograd, imajo lahko vina izključno iz sort renski rizling ali zeleni veltlinec.
Kot zanimivost naj omenim, da so se vse kleti te regije odločile za proizvodnjo vin vseh kategorij.

Emmerich Knoll
Prvi vikend v maju poteka vsakoletni dogodek »Wachauer Weinfrühling«, ki je po mojem mnenju odlična priložnost za spoznavanje raznolikosti vin, saj svoja vrata odprejo vse vinske kleti združenja Vinea Wachau.
Vstopnica stane 30 evrov in velja za oba dneva, zato je priporočljivo tudi prespati. Nastanitvene kapacitete se zaradi priljubljenosti dogodka hitro napolnijo. Sploh pri vinarjih v najbolj priljubljenih vaseh so sobe rezervirane že leta vnaprej!
Ker je v tem času javni prevoz z avtobusom in vlakom po dolini za udeležence brezplačen, se splača prenočiti v večjih krajih Melk in Krems.
Kdor se želi v celoti izogniti vožnji z avtom, se lahko odpravi v Wachau z vlakom z Dunaja. V tem primeru je sicer nakup vin za domov malo otežen, dobi se pa razlog za ponovni obisk!

Simpatično urejeno dvorišče je pripravljeno na goste
Poleg lokalnih vinarjev se vsakič predstavi še gostujoča regija, ki je bila letos meni pisana na kožo – Šampanja.
Prejšnje leto so bili zraven tokaji z Madžarskega.
Dobro si je ogledati zemljevid sodelujočih kleti in se na potek obiskov pripraviti vnaprej. Kdor ima dovolj energije za udeležbo na večernem zabavnem programu, naj svoj degustacijski dan zaključi v Spitzu, kjer poteka v soboto tradicionalni »Steinfeder Nacht«.
Levi breg od Melka do Kremsa je sicer vinsko veliko bolj zanimiv, so pa na desnem prav tako vinske kleti, ki so sicer manj poznane, a posledično cenovno ugodnejše.
Naj vas cene vin ne presenetijo, saj Wachau ni poceni, sploh vina z oznako smaragd.
Vina s posebnih leg kategorije smaragd se gibljejo med 15 in 30 evri, wachauski težkokategorniki kot npr. Knoll, FX Pichler in Hirtzberger pa svoje najboljše lege prodajajo tudi po ceni 60 evrov in več na buteljčno steklenico.

Med kolesarji pri Tegenseerhof
Moj predlog je začetek v kraju Unterloiben pri Emmerichu Knollu, kjer družina Knoll predstavi svojo bogato ponudbo vin.
Poleg imajo vedno sveže štručke najbolj znane wachauske pekarne Schmidl – »Wachauer Laberl«.
Splača se pozanimati, kdaj je ogled kleti in posebna degustacija, ki jo nekajkrat dnevno vodi kar legendarni Emmerich Knoll starejši.
V neposredni bližini sta še sloviti Atzinger in eden izmed mojih najljubših Tegernseerhof.
Kljub temu da kleti FX Pichler in Pichler-Krutzler nista več člana združenja Vinea Wachau, se splača sprehoditi mimo; lansko leto so tam odprli svoja vrata!

Nikolaihof
Na poti do Dürnsteina je še Domäne Wachau, do naslednjih vasi pa se je treba zapeljati.
Priporočam postanek v kleti Rudi Pichler, poleg odličnih vin imajo tudi teraso z razgledom na strme terasaste vinograde.
Enako velja za pred kratkim prenovljeno posestvo FJ Gritsch v kraju Spitz, kjer je tudi svetovno znana vinska klet Franz Hirtzberger.
Pa še skok čez Donavo, kjer je v kraju Mautern Nikolaihof – posestvo s kar 2000-letno zgodovino, poleg nekaterih gruzinskih kleti najstarejša vinska klet na svetu.
Družina Saahs, ki ima posestvo v lasti od leta 1894, je ena od začetnikov biodinamične pridelave vin, vsa njihova vina so v skladu s pravili združenja Demeter.
Temelj kulinarične ponudbe so predvsem »Heuriger«, ki so podobne našim osmicam in jih je po celotni regiji na pretek.
Za lažjo odločitev, katero obiskati, priporočam obisk spletnega vodnika Falstaff, ki ima vsako leto aktualizirane ocene in opise.
Na ribe se gre v Heinzle in uživa v pogledu na Donavo, restavracija Loibnerhof družine Knoll pa ponuja klasične avstrijske jedi v prelepem ambientu.
Za ljubitelje visoke kulinarike je še posebej dobro poskrbljeno, saj se v dolini Wachau nahaja znamenita in zelo priljubljena restavracija Landhaus Bacher (18,5 točke Gault Millau).
Besedilo in fotografije: Marina Oblak