Dom Perignon, ki ga imajo za očeta šampanjcev, si v času svojega delovanja v Hautenvillski opatiji pred dobrimi 300 leti niti približno ni mogel predstavljati, kakšen uspeh bodo doživeli šampanjci, ki mu jih pripisujejo (pa jih žal ni »izumil«).
Si je pa še manj lahko predstavljal, kaj se bo iz formata vin s peno zgodilo tristo let pozneje. Skoraj ni države na svetu, ki ne bi vsaj nekaterih svojih vin poskusila delati po tako imenovani tradicionalni oziroma šampanjski oziroma klasični metodi.
Ko pa so Italijani v okrožju Valdobiadenne (dežela Veneto) začeli proizvajati peneča se vina v velikih sodih iz nerjavnega jekla po metodi charmat, je nastal prosecco, ki je po prodaji prehitel šampanjce. Slednjih po svetu na leto prodajo okrog 330 milijonov, proseccov pa še sto milijonov več!
In zdaj je prišlo do kolapsa sistemov. V velikem pohlepu, ki je zajel Italijane, ki so dobesedno trte sadili čisto povsod, tudi v najbolj strmih pobočjih, so vina postala vedno bolj povprečna in brez duše. Svoje so dodali tudi določeni tehnični pripravki, da pridelajo še več in si še bolj napolnijo že tako polne denarnice. Ampak tudi odjemalci imajo svoja merila in zgodba o uspehu je malce zastala.
Po drugi strani pa so Francozi – ne glede na vsaj 10-krat večji iztržek – ta poraz nelagodno spremljali.
In zdaj smo priča perfidnemu francoskemu protiudarcu – šampanjcev skoraj ni! V času, ko bi ta vina lahko prodajali za med, jih je na trgu zelo malo!
Pravega odgovora ni, verjetno pa ga pozna gospod Bernard Arnault, lastnik podjetja LVMH, kar vam verjetno ne pove dosti, če pa prevedem to v besede, pa je to: Louis Vuitton, Moet & Chandon, Hennesey. Zdaj vam je stvar verjetno bolj jasna, in človek, ki ima pod svojim okriljem še blagovne znamke Don Perignon, Krug, Ruinart, Veuve Clicquot, Cheval Blanc, modno hišo Dior, draguljarno Tiffany in še in še. Je tretji najbogatejši človek na svetu s 190 milijardami dolarjev pod palcem.
Ker je zelo vpliven, v Šampanji pa sploh, so šampanjarji letos večino svoji tekočih zakladov kar zadržali. Ja, prav ste prebrali – letos so trgovci, ki jih prodajajo, skoraj brez. Poskusite recimo v podjetju Merit, d. o. o., ki distribuira izdelke koncerna LVMH, dobiti nekaj kartonov Dom Perignona ali recimo Kruga. Ne boste jih dobili, ker jih imajo samo še po nekaj steklenic! Podobno je drugje – Mabat skorajda nima več Taittingerja, Koželj pa še zelo malo Roedererjevega Cristala.
Ampak nekateri, ki so vina naročali poleti, jih še imajo. Kot recimo Jerovškov Tropez, d. o. o., ki zastopa Billecard-Salmon, Palmer in Drappier. Tudi Evino lahko svoje favorite prešteje na prste. Njihov najdražji je Salon, ki je do zdaj stal 600 evrov. Nova pošiljka, ki naj bi jo dobili še letos, pa steklenico tega šampanjca ceni na 1100 evrov, kar je še enkrat več.
Zato je tudi Bernard Arnault glavni osumljenec za ta pojav. Prihodnje leto seveda šampanjci bodo, vendar bodo občutno držaji.
Zato je letos šampanjcev, ki bi jih dali na naše brbončice, relativno malo. Rekordno je bilo leta 2018, ko smo jih okusili kar 52, letos pa kar dvajset manj.
Šampanjski svetovalec
Ko sta se leta 1818 poročila Nicolas François Billecart in Elisabeth Salmon, je nastala ta prestižna šampanjska hiša, ki domuje v kraju Mareuil-sur-Aÿ. Že sedem generacij je ta hiša neodvisna in ni – tako kot večina – podlegla mamljivim ponudbam multinacionalk. Njihovi šampanjci sicer niso tako razvpiti kot nekateri drugi, ampak so vedno med najboljšimi; če ne celo najboljši.
Billecart-Salmon – Cuvee Nicolas Francois 2002; 97 točk; cena: 158, 60 €
Navdušujoče! Ekstremno kompleksno telo, ki izraža vse – od mineralnosti, preko sadja, začimb in sveže pečenega kruha. V ustih je pravo razodetje: izjemna svežina z vsemi opisanimi vonjavami in medenim zaključkom z dotikom maline.
Temperatura: 12 – 14
Steklenica: pokonci, postrani, leže
Prodaja:teja.kastelic-merhar@tropez.si
Billecard–Salmon – Brut Reserve NV; ocena: 89 točk; cena: 34, 09 €
Bogato, prefinjene kruhaste arome, drobni mehurčki & dooolg pookus. Razkošno!
Temperatura: 10 – 12
Steklenica: pokonci, postrani, leže
Prodaja: teja.kastelic-merhar@tropez.si
Billecard-Salmon – rose brut NV; ocena: 92 točk; cena: 54, 77 €
Ta čudež z mehurčki začne popolnoma skromno, potem pa zraste v vseh pogledih – vonj, nos in okus s pookusom in postane nepremagljiv. Veličastno!
Temperatura: 10 – 12
Steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: teja.kastelic-merhar@tropez.si
Billecart-Salmon – blanc des blancs 2007; ocena: 91 točk; cena: 56,73 €
Vrhunska mojstrovina ene najbolj legendarnih šampanjskih hiš, ki je še vedno v družinski lasti. Magičen, kompleksen vonj in dolg božanski okus. Dim, ingver, sveže pečen kruh in še in še.
Temperatura: 12 – 15
Steklenica: pokonci, postrani, leže
Prodaja: teja.kastelic-merhar@tropez.si
Ena najbolj legendarnih šampanjskih kleti, ki je prvo polnitev izvedla že daljnega leta 1776, imenuje pa se po svojem ustanovitelju. Še vedno so v družinski lasti in letno prodajo okrog 3,5 milijona steklenic. So tako močni, da so lastniki mnogih kleti v Bordeauxu, Provansi in na Portugalskem (v Portu). Njihov najbolj znameniti šampanjec je legendarni Cristal.
Louis Roederer – Brut Premiere NV; ocena: 90 točk; cena: 49, 05 €
Zelo bogate zorilne arome in nežni drobni mehurčki ta šampanjec delajo velikega!
Temperatura: 10 – 11
Steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: www.kozelj.si
Louis Roederer – rose 2014; ocena: 91 točk; cena: 59, 04 €
Prelepa in elegantna krušna sadnost se zliva čez brbončice in zahteva nov kozarec. Šampanjec, ki ga moraš imeti rad!
Temperatura: 10 – 14
Steklenica: pokonci, postrani, leže
Prodaja: www.kozelj.si
Odlična šampanjska hiša, ki je bila ustanovljena leta 1770 v vasici Le Mesnil-sur-Oger in velja za peto najstarejšo v pokrajini. Njihovi bruti so svetovno znani, vsakih nekaj let pa (če je letina zares perfektna) napolnijo tudi šampanjec z imenom Salom, ki velja za enega najboljših in najdražjih v Šampanji. Pred leti je klet kupila šampanjska družba Laurent-Perrier iz bližnje vasi.
Delamotte – brut NV; ocena: 88 točk; cena: 39, 90 €
Odličen sveži šampanjec, katerega glavna moč je dolga in visoka svežina. Ima dolg pookus.
Temperatura: 8 – 10
Steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: www.evino.si
Delamotte – blanc des blancs 2012; ocena: 90 točk; cena: 84, 90 €
Izjemno lep in kompleksen šampanjec, ki je obenem mehak in slasten ter zelo sočno dolg.
Temperatura: 10 – 12
Steklenica: pokonci, postrani, leže
Prodaja: www.evino.si
V bistvu gre za edino uspešno „zadružno klet“ v Šampanji, ki je bila ustanovljena leta 1947. Pod dobrim vodstvom in odličnimi enologi so kaj kmalu prišli do 200 ha lastnih vinogradov in zaradi primernih cen vin so postali velike zvezde. Odlika njihovih vin je lepa zrelost, saj jih starajo do dve do 4 leta dlje kot ostali. Leta 2015 jih je kupila ameriška vinska multinacionalka Constelation.
Champagne Palmer – Brut reserve; ocena: 91 točk; cena: 26, 23 €
Mehurčki vrhunske elegance in harmonije. Prelepe zorilne arome v kombinaciji s kostanjevim medom omamijo in navdušijo z dolgim pookusom.
Temperatura: 12 – 14
Steklenica: pokonci, postrani, leže
Prodaja: teja.kastelic-merhar@tropez.si
Champagne Palmer – Blanc des Blancs; ocena: 90 točk; cena: 39,65 €
Besedo bogato tukaj lahko večkrat uporabimo – sočnost, svežina, zorilne arome, začimbe, zelišča in dolg pookus.
Temperatura: 12 – 14
Steklenica: pokonci, postrani, leže
Prodaja: teja.kastelic-merhar@tropez.si
Champagne Palmer – rose reserve; ocena: 90 €; cena: 34, 16 €
Eden od tistih šarmerjev, ki rabi čas, da se pripravi, da vas bo zadovoljil. Večplastne zorilne arome, ingver, dim, karamela…
Temperatura: 10 – 12
Steklenica: pokonci, postrani, leže
Prodaja: teja.kastelic-merhar@tropez.si
Klet je leta 1812 ustanovil bivši sodar Alphonse Pierlot z vinarjem Eugenom Laurentom in njegovo ženo. Ker je Alphonse kmalu umrl, je podjetje pripadlo Laurentu. Po njegovi smrti pa je njegova žena Mathilde Emilie Perrier kasneje prevzela klet, ki je tudi danes v ženskih rokah rodbine. S pametnim gospodarjenjem je Laurent-Perrier zdaj tretja največja klet v Šampanji, takoj za Moet&Chandon in Veuve Clicquot.
Laurent-Perrier – brut NV; ocena: 89 točk; cena: 38, 56 €
Prelepa začetna čista sadnost, ki se lepo spreminja v sveže opečene kruhke in traja. In še kar traja.
Kulinarika: jelenov file z brusnicami, tournedos Rossini, račka z redčim zeljem in mlinci
Temperatura: 10 – 14
Steklenica: pokonci, postrani, leže
Prodaja: www.belmond.si
Laurent-Perrier – rose NV; ocena: 91 točk; cena: 65 €
Oblika te steklenice je iz časa francoskega kralja Henrika IV, in to je bil leta 1968 prvi rose iz Šampanje sploh. Nežno sadno z adekvatnimi zorilnimi aromami in dotikom ingverja in karamele.
Temperatura: 10 – 14
Steklenica: pokonci, postrani, leže
Prodaja: www.belmond.si

Družina Drappier
Hiša domuje v mestu Riems in je nastala leta 1808. So družinsko podjetje, ki letno napolni in proda cca. 1, 8 milijona steklenic. So (zaenkrat) edina šampanjska hiša, ki svoj Blanc de Noirs (beli šampanjec, pridelan iz modrega pinota) pridelujejo brez dodasnega žvepla, kajti že pred desetleji so ugotovili, da je Michel Drappier alergičen na šampanjce, ki vsebujejo žveplo.
Drappier – Carte d’Or; ocena: 88 točk; cena: 23, 79 €
Zelo sadno (jaboko, kutina. Limona), in k tem aromam se počasi odpirajo bogate zorine note. Okus je skladen in lep. Fino!
Temperatura: 10 – 12
Steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: teja.kastelic-merhar@tropez.si
Drappier – Brut Nature zero dosage; ocena: 88 točk; cena: 27, 45 €
Lepa kombinacija sadnosti in zorilnih šampanjskih arom, velika pitkost in prijetno telo.
temperatura: 10 – 12
steklenica: pokonci, postrani
prodaja: teja.kastelic-merhar@tropez.si
Drappier – rose de saignee NV; ocena: 90 točk; cena: 26, 86 €
Prijetno sadno – zorilna kombinacija vonjev na nosu, v ustih sicer fino, vendar je vseeno malce neskladja.
Kulinarika: jedi z lososom, surovo tuno, hobotnica izpod peke
temperatura: 8 – 10
Steklenica: pokonci, postrani
prodaja: teja.kastelic-merhar@tropez.si
Drappier – blanc de blancs ; ocena: 91 točk; cena: 28, 06 €
Na nosu je vino zelo bogato in večplastno. Mehurčki so drobni, fini in neskončni. Okus je fenomenalen, večplasten, fin, svež in zelo dolg.
Temperatura: 10- 12
Steklenica: pokonci, postrani
prodaja: teja.kastelic-merhar@tropez.si
Drappier – Grand Sendree 2010; ocena: 92 točk; cena: 52, 46 €
Odličen cuvee, verjetno najboljši šampanjec te kleti. Vonj in okus sta polna zorilnih arom, kis o ravno na robu in se še razvijajo. Svežina je prelepa, pookus pa neskončno dolg. Da o milijardi drobnih mehurčkov ne govorimo.
Temperatura: 10 – 14
Steklenica. Pokonci, postrani, leže
prodaja: teja.kastelic-merhar@tropez.si
Ta šampanjska hiša je še vedno v rokah družine, ki jo je leta 1853 tudi ustanovila. Angleški ministrski predsednik Winston Chruchill je bil eden od največjih oboževalcev njihovih šampanjcev in zato ni čudno, da se njihov prestižni šampanjec imenuje Winston Churchill. Domujejo v mestu Epernay na svetovno znani ulici Avenue de Champagne.
Pol Roger – brut reserve; ocena: 89 točk; cena: 46, 90 €
Zelo všečen primerek iz ene najboljših hiš. Omamne vonjave po sveže pečenem kruhu, ingverju, ki imajo tudi bogate zorilne arome. V ustih mu malce zmanjka svežine.
temperatura: 8 – 12
steklenica: pokonci, postrani
prodaja: www.evino.si
Pol Roger – Rose 2015; ocena: 92 točk; cena: 79, 90 €
Iz prijetnih sadnih vonjev se spusti v svet zorilnih arom po sveže pečenem kruhu.
Temperatura: 10 – 12
Steklenica: pokonci, postrani, leže
Prodaja: www.evino.si
Šampanjska klet iz mesteca Ay, ki jo je leta 1850 ustanovil kolumbijski ambasador v Franciji, Edmond de Ayala, ki je bil totalno obseden s šampanjci. Letniški šampanjci so odlični, ne-letniški pa cenovno zelo prijazni. Pred nekaj leti je to hišo kupila sosednja hiša Bollinger.
Ayala – Brut Majeur NV; ocena: 88 točk; cena: 33, 90 €
Kulinarika: predvsem odličen aperitiv, za surove ostrige in ribji carpaccio
Temperatura: 8 – 10
Steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: www.merit.si
Ayala – rose majeur NV; ocena: 90 točk; cena: 40, 95 €
Bogato zorilno. Sadno in krušno. Dolgo in slastno.
Temperatura: 10 – 12
Steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: www.kozelj.si
Ayala – blanc de blancs 2014; ocena: 92 točk; cena: 53, 10 €
Šolski primer šampanjske suhosti, okusa in vonja bogate avtolize kvasovk, ki pa z vsako višjo stopinjo dobesedno „ubija“. Mehurčki so mikronski, a vztrajni, pookus gre v neskončnost.
Temperatura: 10 – 14
Steklemica: pokonci, postrani, leže
Prodaja: www.kozelj.si
Ayala – 2007; ocena: 93 točk; cena: 53, 10 €
Zares perfekten šampanjec, ki ima vse, kar morajo imeti veliki – prekrasne in sočne zorilne arome, vonj po karameli in ingverju, dolgi pookus po plemenitem lesu in medu. Vau!
Temperatura: 10 – 14
Steklemica: pokonci, postrani, leže
Prodaja: www.kozelj.si
Serge Mathieu je lastnik majhne (za francoske pojme) posesti v velikosti 12,1 ha na jugu Šampanje, v okrožju Côte de Bars. Leta 1760 je družina Mathieu kupila prve vinograde in od takrat naprej v vasi Avery-Lingey pridelujejo vina. Gre za butično klet, katere glavna pridelava sloni na modrem pinotu. Leta 1970 so pričeli vina polniti v steklenice.
Serge Matthieu – blanc de noir NV; ocena: 88 točk; cena: 35, 90 €
Belo na črno – bi bil dobesedni prevod šampanjca, ki je sicer bele barve, narejen pa je bil iz modrega pinota brez stika s kožico. Oster, rezek gastronomski šampanjec, kjer dominira svežina z zametkom zorilnih arom.
Temperatura: 10 – 12
Steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: www.evino.si
Serge Matthieu – brut select; ocena: 89 točk; cena: 44, 90 €
Lepo povezani eleganca in harmonija, ki za seboj pustijo vznemirjene brbončice.
Temperatura: 9 – 11
Steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: www.evino.si
Tale zgodba je precej drugačna od ostalih. Bankirska družina Rothschild je najbolj bogata in močna na svetu. Do leta 2000 so imeli vse, toda veje družine in baroni so bili sprti. Okrog leta 2005 pa so se člani rodbin sestali in sklenili premirje. Predvsem dva iz vinskih logov (oba iz Bordeauxa, Mouton Rothschild in Lafitte Rotschild) sta bila najbolj zainteresirana za sodelovanje. Dogovorili so se, da ustanovijo klet v Šampanji, kajti le ta košček sestavljanke prestiža jim je še manjkal. Ker so imeli dovolj denarja, so „kupili“ odličnega enologa Frédérica Mairessa, ki je prej zelo uspešno delal v kleti Ruinart.
Champagne Barons de Rothschild – Blanc de Blancs brut; ocena: 90 točk; cena: 60, 51 €
Tukaj je prva beseda vseh opisov – mogočnost z dodatkom harmonije. Zelo dodelan, večplasten vonj, kjer se mešajo arome prefinjenih začimb, sadežev in bogatih zorilnih arom. V ustih se ta spektakularna vožnja nadaljuje in traja v nedogled.
Temperatura: 10 – 14
Steklenica: pokonci, postrani, leže
Prodaja: www.belmond.si
Champagne Barons de Rothschild – brut; ocena: 89 točk; cena: 42, 94 €
Odličen šampanjec za tiste, ki vstopate v svet šampanjcev. Ima vse, kar dober šampanjec mora imeti – lepe vonjave, lepo svežino, dolg pookus in odličen, večplasten okus.
Temperatura: 10 – 12
Steklenica: pokonci, postrani
prodaja: www.belmond.si
Združene kleti Šampanje
Moet & Chandon – Imperial NV; ocena: 88 točk; cena: 39, 42 €
Lepa in elegantna svežina, ki pa je na pookus kar preveč rezka. Gastronomski šampanjec.
Temperatura: 8 – 10
Steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: www.merit.si
Charles Heidseck – Brut Reserve NV; ocena: 90 €; cena: 58, 90 €
Šolska tipika odličnega ne-letniškega šampanjca, ki je ena od novosti na slovenskem šampanjskem trgu. Bogato, harmonično & slastno.
temperatura: 8 – 12
steklenica: pokonci, postrani
prodaja: www.evino.si
G.H. Martel & Co. – Brut; ocena: 89 €; cena: 26, 01 €
Zorilne arome , ki jih dobimo na nosu, so na robu z oksidacijo, vendar pa se čez čas umirijo in nam predstavijo lahkoten in fin šampanjec, ki ga človek lahko veliko popije.
temperatura: 8 – 12
steklenica: pokonci, postrani
prodaja: www.kozelj.si
Bruno Paillard –Premiere brut NV; ocena: 89 točk; cena: 41, 66 €
Velika sadnost z aromatiko limonove trave navdušuje. To vino je zelo všečno, dolgo in iskreno.
Temperatura: 10 – 12
Steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: www.belmond.si
Ruinart – rose brut NV; ocena: 88 točk; cena: 62, 77 €
Popolnost večplastnosti, sadja in zorilnih arom, iz katerih se izvijejo krušne note.
Temperatura: 10 – 14
Steklenica: pokonci, postrani, leže
Prodaja: www.merit.si
Philiponat – Royal Reserve brut NV; ocena: 88 točk; cena: 49, 70 €
Zelo saden šampanjec, kar govori v prid večji vsebnosti pinot menuirja. V ustih je lep in eleganten, mehurčki so majhni in vztrajni.
Temperatura: 10 – 14
Steklenica: pokonci, postrani, leže
Prodaja: www.belmond.si
Pertois–Moriset – extra brut 2014; ocena: 90 točk; cena: 44 €
Presenečenje iz majhne kleti na celi črti! Ima vse, kar imajo veliki + dolgi pookus in množico majhnih, in vztrajnih mehurčkov.
Temperatura: 10 – 12
Steklenica: pokonci, postrani
Prodaja: www.polek.eu
Besedilo: Tomaž Sršen