Dizzy

  • Stil
    • Dolcevita Lifestyle
    • Golf
    • Novice
  • Kulinarika
    • Kulinarika
    • Ocene gostiln
    • Vinski svetovalec
  • Tema meseca
    • Uvodniki
  • Dogodnik
  • Portal & Revija
    • Avtorji
    • O portalu in reviji
    • Oglaševanje
    • Kontakt
Home » Radosti za dobrojedce: Gostilna Pri Danilu – Reteče

Radosti za dobrojedce: Gostilna Pri Danilu – Reteče

Gostilna pri Danilu
Čas branja: 3 min

Gostilna pri Danilu je ena izmed po krivici prezrtih gostiln ob Michelinovem ocenjevanju.

Konec koncev sem jo tudi jaz pred pol leta ob mojih »prerokbah«, kdo naj bi zvezdice dobil, nekako pozabil uvrstiti na seznam možnih dobitnikov. Sicer so dobili »krožnik«, vendar bi glede na tole predstavo morali dobiti tudi kaj več. 

Pri Danilu je stara gostilna, ki korenine vleče iz začetka šestdesetih let prejšnjega stoletja, zdaj pa jo vodi že tretja generacija, ki jo pooseblja Nina Čarman. Proslavila jo je njena mama Vesna, ki je bila pred leti kar nekajkrat izbrana za najboljšo kuharico v Sloveniji in njeni kulinarični izumi so pred dvema desetletjema leteli tako visoko, kot zdaj leti s tistimi, ki jih ustvarja Ana Roš. Ampak leta tečejo za vse enako in pred dobrimi tremi leti je Vesna razglasila odhod v pokoj. Posel je prevzela Nina, izdatno pa ji pomaga brat Gašper, ki je lastnik ene izmed najbolj ekskluzivnih vinskih trgovin pri nas, Evino. Jasno, da je vsa njegova ponudba tudi v gostilni, ki je tako postala tudi vinska trgovina. Prvi kuhar je postal Boris Bergant, vendar se Nina vedno bolj aktivno in kreativno z njim druži ob štedilniku in njihova kulinarika se je usmerila v precej samosvojo in dobro pot. 

 

Gostilna pri Danilu

Fois gras na črni čokoladi z belo čokolado in jabolčnim »kompotom« – šus v glavo!

 

Gostilna pri Danilu

Pujs iberico (najboljši pujsi na svetu) v omaki iz rdeče paprike s pečeno špansko zeleno papriko (pimiento del padron).

 

Po duhovitih pozdravih iz kuhinje (sirove čipke z bučnimi semeni – sirove lizike, takosi z divjimi zelišči v siru maskarpone z bližnje kmetije in pašteta iz dimljene postrvi), ki jim je sledil kozarček odlične bučne juhe z bučnim ocvrtkom. 

Ker se Danilo zna obrniti tudi v smer klasične francoske kulinarike, smo predse dobili pašteto iz gosjih jeter na tenki podlagi hrustljave črne čokolade, zraven pa so bile še pikice bele čokolade in kockice jabolk iz kompota, ki so jed genialno osvežile. To je bilo res čarobno, saj so se zelo posebni okusi kar zapeljali čez brbončice, čokolada je lepo hrustljala in vino, ki se najbolje na svetu prilega k tej jedi (sladki Sauternes iz juga Bordeauxa), je vse skupaj še začinilo z lepimi rahlo pikantnimi notami. To so te večne nezmotljive kombinacije, ki vedno navdušijo. Noro!

Sledila je grahova juha iz pasiranega graha z meto in griziko (pečeno testo, prelito z grahovo kremo), ki je bila duhovito postrežena kar v vinskem kozarcu (saj smo v domu dobrih vin, kajne!) in je lepo peljala našo zgodbo dalje in navduševala tako brbončice kot njihove lastnike. 

V vlogi tople predjedi so se predstavili zeliščni žličniki (peteršilj, špinača in verjetno še kaj) v družbi s svežimi in na žaru popečenimi jurčki. Ker je bila jed predstavljena v obliki juhe, je Nina v vsak krožnik še dolila perfektno in aromatično čisto jurčkovo jušno kremo. Okusi so spet kraljevali nad vsem, mi pa smo pri tem pogrešali samo še žlice, kajti kremo smo težko jedli z vilicami.

 

Žlikrofi z zelišči, jurčkovo omako in sveži pečeni jurčki na žaru.

 

Več kot slastna mandarinina torta.

 

Vmes nam je do oddiha pomagal odličen in pikantno-aromatičen metin sorbet, potem pa sta prišli glavni jedi: koščka roza pečenega španskega pujsa iberico na kremi pečene rdeče paprike s španskimi zelenimi paprikami (pimiento del padron). Okusi so se tukaj stopili v nekaj težko opisljivega, saj je imel vsak element svoj močan karakter, skupaj pa je jed postala nekaj čisto posebnega. Hrustljavo pečene račje prsi na pireju iz zelene so zavzele nasprotno, bolj tradicionalno stran daljice okusov, s katerimi se trenutno ukvarjajo pri Danilu. 

Brez sladic seveda ne gre in čaroba, mehka in slastna mandarinina tortica se je izkazala za odličen predlog! Pa še ni bilo konec – na mizo so tako kot v izbranih italijanskih restavracijah prinesli »babičine piškote« in doma narejene čokoladne pralineje, ki smo jih jadrno pohrustali. Pa tudi tukaj ni bilo konec, kajti dobili smo še sladico za zaključek, imenovan »corretto«; ki je nastal po istoimenskem kavnem napitku iz Trsta, kjer v kapučino dolijejo še kanček žganja, pri Danilu pa dodajo še vrsto dodatkov, ki se na koncu združijo v rahlo grenko in ne pretežko sladico.

Danilo je kljub menjavam generacij uspešno prestal vse preizkuse in je tudi danes v samem vrhu slovenske kulinarike. 

 

 

Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen

Mar 9, 2021Tomaž Sršen
Za vse skupaj (brez vin) smo plačali po 50 € na osebo.
  • Sledljivost materialov
  • Ambient
  • Vinska ponudba
  • Izvirnost
  • Kakovost jedi
  • Cena/kakovost
5
2 years ago Ocene gostilngostilna pri Danilu, kulinarika, ocene gostiln
Tomaž Sršen

Tomaž Sršen, odgovorni urednik – rocker, dolgoletni član in ustanovitelj bendov Martin Krpan in Rdeči baron, glasbeni urednik na RGL (Radio Glas Ljubljane), začetnik pisanja recenzij o slovenskih gostilnah za Nedelo leta 1988, še prej pa tri leta dela s pokojno Šerbi na Kanalu A pri predstavitvah gostiln v sklopu projekta Epikurejske zgodbe (z revijo Jana in Radiem glas Ljubljane). Doslej je po svetu in doma opisal in obiskal okrog 2.000 gostiln. Sommelier in učitelj sommelierstva, WSET 3, diploma za degustatorja vina na ljubljanski Biotehnični fakulteti. Obiskal in osebno izkusil mnoge najbolj znane svetovne kleti (Slovenija, Hrvaška, Italija, Francija, Španija, Portugalska, Nemčija, Avstrija, Južna Afrika, Kalifornija...) in skrbno okusil vsa vina, ki jih je popisal za revijo Dolce Vita.

Vina za moj okus: Pikolove zvezdniške penineLe maraîcher*
 iščite po portalu 
 Naključne objave 
Bruce-Springsteen
Bruce Springsteen – Born in the USA (1984)
Restavracija Grad Otočec
Restavracija Grad Otočec – Otočec
Ana Protner – 11. mariborska vinska kraljica
Darinko Ribolica
Darinko Ribolica in Silvan Peršolja iz kleti Brda
Vinsko popotovanje po Posavju
mariposa
Mariposa – Ljubljana
Bon Jovi – Slippery When Wet (1986)
Bon Jovi – Slippery When Wet (1986)
 kategorije 
  • Aktualna revija (2)
  • Dogodnik (28)
  • Dolce Vita po svetu (48)
  • Dolcevita Lifestyle (15)
  • Golf (11)
  • Kulinarika (84)
  • Music (34)
  • Novice (5)
  • Ocene gostiln (125)
  • Photography (10)
  • Razno (124)
  • Tema meseca (23)
  • Travel (1)
  • Uncategorized (2)
  • Uvodnik (1)
  • Vinski svetovalec (69)
 Naključne objave 
vina
Vina za moj okus: Pikolove zvezdniške penine
santcum
Sanctum
sardinija
Sardinija
Hotel-Navis
Hotel Navis – Opatija *****
Stara klet Bled
Radosti za dobrojedce: Stara klet Bled – Bled
maxim
Restavracija Maxim – Ljubljana
petit verdot
Posebna vina: Petit Verdot
 Naključne objave 
Miza za štiri – Zgornja Polskava
Kruh in vino – kulinarično briško popotovanje Tomaža Kavčiča
Anatolij Komm
Barbar: chef Anatolij Komm
Algarve
Potovanje na konec sveta!
Santomas
Santomas
Gostilna Francl – Zagrad
Bruce-Springsteen
Bruce Springsteen – Born in the USA (1984)
 naključne objave 
piemont
Oda Piemontu
kava
HLADNI ZVAREK (ali pot k izvirnemu okusu kave)
Čarobna majhna vasica pod Kraškim robom
V svetu slovenskih vinskih arhiv
Agli Amici – Rovinj (Hrvaška)
 KATEGORIJE 
  • Aktualna revija
  • Dogodnik
  • Dolce Vita po svetu
  • Dolcevita Lifestyle
  • Golf
  • Kulinarika
  • Music
  • Novice
  • Ocene gostiln
  • Photography
  • Razno
  • Tema meseca
  • Travel
  • Uncategorized
  • Uvodnik
  • Vinski svetovalec
 Portal za hedoniste in svetovljane! 
2008-2021 © Zavod Inštitut Mediapro in Sršen & Sršen d.o.o.