Dizzy

  • Stil
    • Dolcevita Lifestyle
    • Golf
    • Novice
  • Kulinarika
    • Kulinarika
    • Ocene gostiln
    • Vinski svetovalec
  • Tema meseca
    • Uvodniki
  • Dogodnik
  • Portal & Revija
    • Avtorji
    • O portalu in reviji
    • Oglaševanje
    • Kontakt
Home » Gostilna Zlato runo – Šujica

Gostilna Zlato runo – Šujica. Radosti za dobrojedce.

zlato-runo
zlato-runo
Čas branja: 2 min

Naslov: Šujica 2 E, Dobrovo pri Ljubljani 

telefon: 031 845 863 

splet: www.zlatoruno.si

Odprto: ZGOLJ IN SAMO PO VNAPREJŠNJI NAJAVI

 

Vsi, ki se kolikor toliko zanimajo za vina, vedo povedati, da je Gruzija pradomovina vina, saj jih tam pridelujejo že vsaj šest tisoč let.

Zelo malo ljudi v Sloveniji (vključno s spodaj podpisanim) pa ve, da imajo Gruzinci več kot zanimivo kulinariko. In 100-odstotni Gruzinec Tamazi Nozadze, ki ga je reka življenja dostavila v Ljubljano, je sklenil, da bo navzlic drugačnemu življenjskemu poslanstvu (je namreč lesarski inženir) odprl gostilno.

Ime pa je več kot simbolično – Jazon je s svojimi Argonavti prekrižaril vse Sredozemlje (med drugim so menda po Ljubljanici prišli do Vrhnike), a se na koncu zlato runo našli na ozemlju današnje Gruzije.

In tu je stična točka. Najprej je z družino (z ženo in dvema sinovoma) deloval v Zupančičevi jami, vmes pa je pridno sestavil lepo hišo v Šujici (na poti v Polhov Gradec) in se odločil, da bo gruzinsko kulinariko Slovencem predstavljal kar doma.

 

Zlato runo

Tamazi Nozadze

 

Ker smo ga izučili, da je res nesmiselno imeti gostilno odprto prav vsak dan, se je odločil, da bo goste sprejemal zgolj ob vnaprejšnjih najavah. Družina Nozadze suvereno vodi lokal. Mati je za štedilnikom, starejši sin Ilija je sommelier in goste vodi po kleti ob degustacijah gruzinskih vin (jih imajo več kot 6.000); od navadnih to tistih iz kvevrija, mlajši Giorgi pa dela v strežbi. 

Sodeč po izbiri jedi v Zlatem runu je gruzniska kulinarika zelo pisana.

Osnovne jedi so zelenjavne, veliko uporabljajo peteršilj, orehe, granatna jabolka in koriadner, mesni krožniki so podobni tistim iz predvsem azijskih dežel, ki Gruzijo obkrožajo. Potem smo dobili mešan krožnik hladnih predjedi, kot so jajčevci, polnjeni z mletimi orehi in granatnim jabolkom (lahkotno in sveže) ter še dva odlična namaza, kjer so bili orehi in granatna jabolka v glavnih vlogah – porov in namaz iz rdeče pese (bil je malo bolj pikanten).

 

Slastne hladne predjedi

Slastne hladne predjedi

 

Hačapuri

Hačapuri

 

Sledil je hačapuri, ki je neke vrste sirova pita. Okus je bil nežen, vendar so bile merice sestavin lepo razporejene. Sledil je harčo, neke vrste pikantna enolončnica s kuhano govedino, ki smo ji vsi ploskali, saj so bile kombinacije okusov spevne.

Po obliki podobna, a po vsebini drugačna jed, je bil adžapsandali, tradicionalna jed gruzijsko-armenskega porekla, ki je sestavljena iz mletega mesa, čebule, česna, kardamoma, koriandra in še množice skrivnostnih gruzinskih začimb in zelišč, ki jih Nodadzejevi dobivajo iz Gruzije. Lep, pikanten okus je prevladoval, in košček ali dva jedec poje mimogrede. 

 

Hinkali

Hinkali

 

Mesni nabodali

Mesni nabodali

 

Hinkali se imenujejo mesni žlikrofi. Trik je v tem, da jih je treba pojesti v celoti, ker je v notranjosti kuhanega testa okusna »juhica« iz mesa in začimb, iz katerih je narejena mesna kroglica. 

Gruzinci večino mesnih jedi spečejo na ražnjih, jedci pa morajo potem to meso počasi vleči dol na krožnike.

Naročili smo dve vrsti mesa – piščančjega in govejega. Skupni imenovalec je bila odlična marinada, ki je seveda temeljila na koriandru in je precej spremenila okuse. Slabost pa je bila suhost mesa, saj so se vseeno prehitro in preveč pekli na žaru. 

Zlato runo je zelo samosvoja in prijetna gostilna, kjer se boste lahko nenavadnim okusom predajali po mili volji za zelo spodoben denar.

Aja – pa koriander morate imeti radi, drugače vam ne bo všeč. 

 

Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen

Oct 19, 2022Tomaž Sršen
Za vse jedi (brez vin) smo plačali po 35 € na osebo.
  • Sledljivost
  • Ambient
  • Vinska karta
  • Kvalitetajedi
  • Cena/kvaliteta
4
2 years ago Ocene gostilnocene gostiln
Tomaž Sršen

Tomaž Sršen, odgovorni urednik – rocker, dolgoletni član in ustanovitelj bendov Martin Krpan in Rdeči baron, glasbeni urednik na RGL (Radio Glas Ljubljane), začetnik pisanja recenzij o slovenskih gostilnah za Nedelo leta 1988, še prej pa tri leta dela s pokojno Šerbi na Kanalu A pri predstavitvah gostiln v sklopu projekta Epikurejske zgodbe (z revijo Jana in Radiem glas Ljubljane). Doslej je po svetu in doma opisal in obiskal okrog 2.000 gostiln. Sommelier in učitelj sommelierstva, WSET 3, diploma za degustatorja vina na ljubljanski Biotehnični fakulteti. Obiskal in osebno izkusil mnoge najbolj znane svetovne kleti (Slovenija, Hrvaška, Italija, Francija, Španija, Portugalska, Nemčija, Avstrija, Južna Afrika, Kalifornija...) in skrbno okusil vsa vina, ki jih je popisal za revijo Dolce Vita.

Gostilna Grgosova špilja – Samobor (Hrvaška)Kralj Ferdinand
 iščite po portalu 
 Naključne objave 
Cappuccino – različici, ki ju je sprejemljivo uživati tudi po 11. uri
JE JEZUS KRISTUS V RESNICI ŽIVEL?
dunajski-ples
Ta veseli dan ali Marina gre na ples
Mugshots – zaporniške fotografije
Trattoria-Il-Calandrino
Trattoria Il Calandrino – Sarmeola pri Padovi (Italija)
Radosti in zadrege sommelierjeve žene: skrivnost v vinski kleti
Restavracija Cap Aureo (hotel Grand Park) – Rovinj
Restavracija Cap Aureo (hotel Grand Park) – Rovinj
 kategorije 
  • Aktualna revija (4)
  • Dogodnik (29)
  • Dolce Vita po svetu (55)
  • Dolcevita Lifestyle (17)
  • Golf (13)
  • Kulinarika (94)
  • Music (42)
  • Novice (5)
  • Ocene gostiln (188)
  • Photography (10)
  • Razno (143)
  • Tema meseca (31)
  • Travel (1)
  • Uncategorized (2)
  • Uvodnik (1)
  • Vinski svetovalec (138)
 Naključne objave 
koncerti - frank zappa
Najbolj odmevni in nepozabni koncerti v ljubljanski hali Tivoli
benetke
Benetke
Thin Lizzy – Live and Dangerous (1978)
Gostilna Pirc
Gostilna Pirc – Rova
Burgundija
Burgundija
acdc
AC/DC – BACK IN BLACK (1980)
andaluzija
V deželi plutovcev in slastnega pršuta
 Naključne objave 
batič
Enkrat Batič – vedno Batič!
Mugshots – zaporniške fotografije
veneto
Veneto
lastnika kleti Edi in Ivi Svetlik in enolog Matjaž Lemut
Maximilian I. je že v steklenicah
Restavracija-Spajza-–-Ljubljana
Restavracija Špajza – Ljubljana
Wienerkocher – Dunajski kuhar
74158
74158
 naključne objave 
Vinarstvo Meum
Vinarstvo Meum
Erzetič – Damski rose
(Skoraj) vsi pršuti sveta
Wienerkocher – Dunajski kuhar
Prazniki na slovenskem – Njihov skupni imenovalec je denar
 KATEGORIJE 
  • Aktualna revija
  • Dogodnik
  • Dolce Vita po svetu
  • Dolcevita Lifestyle
  • Golf
  • Kulinarika
  • Music
  • Novice
  • Ocene gostiln
  • Photography
  • Razno
  • Tema meseca
  • Travel
  • Uncategorized
  • Uvodnik
  • Vinski svetovalec
 Portal za hedoniste in svetovljane! 
2008-2025 © Inštitut Mediapro