Pod vodstvom Marije Terezije so v času Avstro –Ogrske monarhije naredili prvo klasifikacijo vin na svetu.
Pisalo se je leto 1787, kar je skoraj 70 let pred znamenito klasifikacijo v Bordeauxu, katero so opredelili »šele« leta 1855.
Že pred časom monarhije je bil ta teritorij zelo znan po kvalitetni pridelavi tako sadja, kot samega vina. Klasifikacija je sestavljena iz devetih razredov, po katerih so razvrščene vasi, ki so dajale najboljše pridelke. Teritorij Brd, Collia, Vipavske doline… je zalagal cesarstvo s svojimi kvalitetnimi pridelki, bodisi sadjem, zelenjavo, vinom. Trenutno se to območje devetih razredov nahaja v Sloveniji ter Italiji in pokriva sedem vinskih rajonov… Goriška brda, Vipava, Kras, Collio, Colli Orientali, Aquileia in Izonzo.
Iz vsega napisanega dejstva se je pod idejnim vodstvom Marinič – Louis de Noue rodila želja in pobuda, da bi obudili to klasifikacijo in širnemu svetu pokazali, da so na tem območju že naši predniki vedeli, da ta teritorij daje možnosti za pridelavo vin izjemnih kakovosti. V novem združenju je trenutno 25 zelo pomembnih in priznanih vinarjev… Antinori, Frescobaldi, Villa Russiz, Rocca Bernarda, Marjan Simčič, Jakončič, Štekar, Klet Brda, Marinič… Vinarji v združenju morajo pridelovati svoja vina po točno določenih pogojih. Vino mora biti pridelano v skladu z ekološkimi ali biodinamičnimi smernicami s spontano fermentacijo ter zorenjem v barikovih sodih, pred samim stekleničenjem mora odležati še eno leto v inoks posodi.
400 let star samostan Kostanjevica pri Novi Gorici so izbrali kot klet Marije Terezije. Pod samostanom združenje predstavlja svoje vinarje in njihova vina ter priredi degustacijo barikovih sodov. Vsak vinar v združenju podari svoj sod za dobrodelne namene katerih sredstva gredo za rekonstrukcijo poslikav na sami kapeli samostana. Pred kratkim se je odvila že tretja licitacija. Gre za projekt vina, prijateljstva in miru. Tisto, kar se ta trenutek dogaja v Ukrajini ali Palestini, se je dogajalo na tem območju skozi stoletja ali celo tisočletja. Vse velesile nekega časa so se vojskovale na tem našem teritoriju. Zadnjih 80 let na srečo nimamo vojne, pred tem pa so si vojne sledile ena za drugo, kar naj bo veliko opozorilo zdajšnji in naslednjim generacijam.
In to vino je z licitacije, ki ga je uspelo kupiti mojemu prijatelju za že omenjen dober namen. Gre za 100 odstoten merlot in steklenico, ki nosi številko 176 od napolnjenih 288 steklenic. Po 14 dnevni spontani fermentaciji in mlečnokislinskem razkisu je vino zorelo leto in pol v rabljenih sodčkih barik. Sod, ki se je izkazal kot najboljši, je šel na licitacijo in iz tega najboljšega soda imam ta trenutek to vino v kozarcu. Na koncu je sledil pretok v inoks posodo, kjer je pred flaširanjem zorel še leto dni.
Ta merlot je srednje intenzivne barve rubina s svetlejšim robom. Vonjamo vijolice, slive, ribez ter malce dimnih in zorjenih lesnih not. Že v nosu se razkrije razkošje sadja, sočnosti, poželjivosti. Tudi ob prvem požirku doživimo sadni napad na naše brbončice. Pa hip za tem izjemne, zares izjemne kisline, ki pridajo nepozabno pitnost. Vino je nekje med srednjim in polnim telesom, zelo suho, s čudovito gladko, gibko, svileno teksturo in dobesedno perfektnim taninskim oprijemom. Po nekaj požirkih se sadje malce umakne in na plano pridejo še zaznave zorenja v lesu, kadil, cigare, čokolade. Briljantno. Moram, enostavno moram še enkrat omeniti zares neverjetne kisline, katere celotno zgodbo nekako pospremijo v fin in eleganten ter predvsem dolg pookus. Vem, da se bo bralo povsem noro in protislovno, vendar je ta merlot za moje zaznave in dojemanje vina pridelan bolj v maniri burgundskega, kot pa bordojskega sloga. Tudi alkoholi, ki so se zaustavili na 12.5 % so bolj burgundski in šampanjski, kot pa bordojski. Pa že sedaj neverjetna eleganca, finesa, harmonija, vino je absolutno pripravljeno za pitje in uživanje. Po mojem mnenju mogoče res ne bo dočakal 30, 40 let, kot največji bodybuilderji, saj nima tolikšne alkoholne stopnje, potentnosti, robustnosti. Ampak ta trenutek mi je za to prav malo mar. Ta trenutek ja ta merlot izjemen, zato komaj čakam, da končam ta sestavek in si natočim nov kozarec. Ker kdo pa še danes zori in čaka na steklenice vina 10, 20, 30 let.