Veliko vino lahko ob pomoči narave pridela zgolj velika, strastna oseba. Če ta oseba nosi v sebi še tisto nekaj več, pa se lahko zgodijo stvari, ki presežejo tudi samo veličino vina.
Miha Batič je spet na široko odprl svoje srce in bo s pomočjo svojega vina in vas, drage bralke in bralci, pomagal nekomu, ki resnično potrebuje pomoč.
Zdaj je zgolj še na nas, da se tudi sami odzovemo in pomagamo po svojih močeh. Hvala.

Miha Batič
VINO
Kot mi je potrdil Miha, je vino predvsem garaško delo. Bolj malo je romantike, kot jo želijo prikazati v katerem izmed filmov ali nadaljevank.
Že res, da gre za nekaj najlepših trenutkov, ko se dobi prava družba ob kozarcu žlahtne kapljice. Da pridemo do te kapljice, pa sta prej potrebna disciplina in trdo delo, tako v samem vinogradu kot pozneje v kleti.
Sam lahko dodam, da mora biti vinar v vinogradu predvsem kmet, v kleti pa umetnik, da s svojo umetniško žilico iz pridelanega grozdja ustvari najžlahtnejšo pijačo na svetu.
V samem vinu se čuti, kdo je dal vanj svojo dušo, svoje srce. In zato ob slehernem vinu, ki pride iz kleti Batič, čutim prav posebno, pozitivno energijo.

Nejc Komar
Sleherna vinska klet tako stremi k vinu, pod katerega se lahko s ponosom podpiše.
Pri Batičevih predstavljajo ta vina pod imenom Rezerva. Gre za tisto nekaj več, ki ni zgolj v njihovih rokah, ki ga ne pridelajo vsako leto, ampak zgolj takrat, ko se vse poklopi, tako v naravi kot nato v kleti.
Nazadnje so imeli takšno rdeče vino Angel Rezerva 3. Šlo je za ne letniško mojstrovino, v kateri so bili združeni letniki 2006, 2007 in 2009.
Prav to Rezervo sem predstavil pred šestimi leti v vaši in naši reviji, ki jo ravnokar prebirate.
Pri združevanju posameznih odličnih letnikov je lažje priti do velikega vina, saj posamezen letnik daje svojo, posebno barvo, ki se na koncu združijo v umetnino. Posamezne sorte in posamezni letniki dajo večjo širino in globino glede na primarne in sekundarne note.
Več kot deset let je bila tako v njihovi hiši želja po novem, tako velikem rdečem vinu, ki bi ceno brezkompromisno zagovarjal s svojo kakovostjo. Po vseh teh letih pa je letnik 2020 končno pokazal tisto nekaj več.
Tisto, za kar bodo v kleti lahko jamčili, da bo pokončno stalo in obstalo. Sam letnik 2020 ni bil letnik presežkov, kot recimo letošnji, ki je bil verjetno najtoplejši v zadnjih tridesetih letih in je predvsem rdeče grozdje čudovito dozorelo.
Ne moremo ga primerjati niti z lanskim letnikom, ko je bilo mogoče poleti bolj hladno, vendar bodo ob izjemno lepi in topli jeseni pridelali čudovita rdeča vina. Verjetno so tudi sami dovolj dozoreli, da so iz letnika 2020 potegnili praktično vse, kar je bilo mogoče.
Na koncu vsega tudi ni nujno, če dobiš v klet bogato grozdje, da boš iz njega pridelal bogato vino. Tako premore letnik 2020 več elegance, kot so je imela njihova vina v zadnjih desetih letih.
Grozdje so obrali v vinogradu Šmihel, napolnili pa so 33 steklenic volumna 3 litre iz francoskega hrastovega barik sodčka Louis Latour, ki se je izkazal kot najboljši.
Čeprav so v današnjem času sodi barik med površnimi poznavalci (a teh je največ) na slabem glasu, pa se vseeno v njih rdeče vino zelo lepo razvija, saj potrebujejo več mikrooksidacije kot bela vina.
Sicer posedujejo šest vinogradov merlota, v katerih so zasajeni trsi starosti 6 do 51 let. Merlot Šmihel ni med najstarejšimi, gre za južno lego z minimalno obremenitvijo.
Skozi poletje so zredčili več kot 60 odstotkov grozdja, kar je na koncu dalo dve toni pridelka na hektar. Ker je bilo grozdje perfektno zrelo in predvsem zdravo, tudi v kleti niso imeli problemov pri sami pridelavi in donegovanju.
Še enkrat več se je tudi v tem primeru pokazalo, da se vino pridela v vinogradu, v kleti potrebuje zgolj minimalne posege in čas.
ETIKETA
Pred dvema letoma je bila prvič podobna dobrodelna akcija, katere izkupiček je šel od prodanih steklenic za družino v stiski.
Takrat je priznani umetnik prispeval svoje delo, ki je krasilo etikete teh steklenic.
Zdaj se je Batiču porodila nova, drugačna ideja pri izbiri motiva za prednjo etiketo.
Tudi letos je imel najprej namen sodelovati s priznanim umetnikom, ki bi prispeval svoje delo, pa vendar … Pa vendar so se nato zadeve v njegovem razmišljanju zasukale malce v drugo smer.
Na etiketi bi sicer spet imeli sliko velikega umetnika, ne bi pa bilo tistega pravega zadovoljstva, ki bi Miho povezovale s to etiketo. To bi bilo kot industrijsko delo, s katerim se sam ne bi mogel dovolj identificirati.
Sicer nova zamisel z marketinškega vidika mogoče ni najbolj optimalna, vendar so večkrat pomembnejši pravi občutki in mirno srce. Torej, od zdaj naprej bo etiketa vezana na nekoga, ki je hote ali nehote nekaj dal samemu vinu skozi svoj čas, prijateljevanje, kakšen popiti kozarec z Miho.
Naj bo tudi to en delček tistega, kar dela vino veliko. Odločitev je tako padla, da je sliko, ki krasi vino in bo šlo v dobrodelne namene, narisal Nejc Komar.
Podal je tudi misel, ki bo ime vina … vem, da me še vedno ljubiš. Čeprav Nejc ne izhaja iz umetniške sfere, pa bo vsekakor dal akciji svoj, poseben pečat.
Tako bo tudi Miha najbolj srečen, ko se bo čez več let ozrl nazaj in pogledal etikete. Te mogoče ne bodo od velikih imen umetnosti, ampak ga bo vsaka spomnila na nekoga, ki mu je naredil njegovo življenje lepo.
VEM, DA ME ŠE VEDNO LJUBIŠ – MERLOT REZERVA 2020
Grozdje za to Rezervo so potrgali konec septembra 2020.
Zaradi iskanja polnosti okusa je maceracija potekala brez kontrole temperature tri tedne. Vino je nato zorelo dve leti v že omenjenih francoskih barik sodčkih, novembra pa je bilo napolnjeno v steklenice.
Mogoče bi se lepše slišalo, če bi v sodih zoreli tri, štiri leta, vendar bi s tem prihajalo do prevelike mikrooksidacije in predolgega stika z lesom, ki bi prekrilo vino.
Merlot Rezerva 2020 je globoke, praktično neprosojne barve rubina s svetlejšim, vijoličnim robom.
Vonji, ki jih prejmemo v nosna prekata, so na eni strani zelo kompleksni, na drugi strani pa ekstremno fini in natančni. Prevzamejo nas note po praženem, slive in temno gozdno jagodičevje, likviricija, malce popra, zaokroženo z noto zorenja v lesu.
V ustih je ta merlot suh, bogatega, polnega telesa. Pa brez skrbi, kljub potentnosti tekočine le-ta ne deluje robato ali grobo, temveč mehko in žametno. Osupne neverjetna harmonija, vse je na svojem, pravem mestu.

Merlot Rezerva 2020
Vino je dobesedno gosto, ponudi nam globino in širino, hkrati pa praktično popoln kislinski oprijem poskrbi za čudovito sočnost in pitnost.
Tanini so seveda prisotni, občuteni, vendar se že sedaj prijetno mehčajo in sladijo.
Eleganca in finesa dobesedno osupneta, zaokroženost je praktično popolna, saj nič ne sili iz napoja, vse je v čudovitem sozvočju. Kot bi poslušali simfonijo perfektno uigranega orkestra, v katerem nobeno izmed glasbil ne prevlada, ampak skupaj tvorijo neponovljivo doživetje.
Na prste ene roke lahko naštejem slovenske rdečine, pri katerih sem se ob srkanju spomnil na znamenite bordojce. Neverjeten občutek, ko pride do efekta, kot bi te nekdo udaril z jekleno pestjo, ki je zavita v žamet.
Ponazoriti želim, kaj nam je zmožno ponuditi to vino. Zmožno nam je ponuditi neverjetno moč, energijo, ki pa je kljub vsemu mehka, nežna. Kdor je že okusil kaj takšnega, točno ve, o čem pišem, saj gre za edinstven, neponovljiv občutek, ki nam ga je sposoben dati opojen svet vina.
Če bi me kdo vprašal, ob kateri hrani bi ga ponudil, bi mu odgovoril, da se s tem ne bi obremenjeval. Zraven kozarca bi si zgolj prižgal cigaro in razmišljal o tem, kako je lahko življenje lepo. Ta merlot je maratonec, ki je šele začel teči svojo pot.
Tekel pa ne bo zgolj klasičnega, 42-kilometrskega maratona, ampak bo tekel ultramaraton. Vem, da se bo bralo malce strašljivo, vendar sem prepričan, da bo večino tistih, ki ta trenutek prebirate te vrstice, to vino preživelo.
Napovedujem mu 30, 40 let čilega in zdravega življenja. Ob okušanem sem lahko zgolj močno hvaležen, da mi je bilo dano okusiti tako čudoviti dar narave. Gre za veliko vino v pravem pomenu besede pridelano na sonaraven način.
Besedilo in fotografije: Gorazd Selič