Naslov: Bracanija 1
Splet: morgan.hr
Telefon: +385 (0)52 774 520
Odprto: od 12 – 22; ob ponedeljkih zaprto
Ko sem bil pred leti prvič pri Morganu, so se imenovali še „Konoba Morgan“, zdaj pa so evoluirali v vilo s sobami in bazenom ter restavracijo.
Kulinarika je več ali manj enaka – preprosta in zelo okusna istrska kuhinja z občasnimi smiselnimi dodatki.
Pozdravi iz kuhinje so bili med vegatarijanskimi (narezan korenček v zeliščnem olju) in spodobno pašteto z sadno marmelado. Prvi krožnik je bil kombinacija stare kulinarike z novimi vplivi – goveji tatar, carpaccio iz mlade ovčke, carpaccio španskega pujsa in divjačinski carpaccio. Seveda je Španec raztural, pa tudi vse ostalo je bilo fajn.
Sledila je kremasta juha iz artičok, ki je bila premalo slana. To sem sicer popravil, saj je znano, da sol človek v jed lahko doda, odvzeti pa je ne more. Korektno.
Glavna jed je bil konfitiran odojek s krompirjevo zloženko. Konfitiranje je staro hranjenje določenih mesnin v masti, ki jo človek potem kuha in ne peče. S tem mesnina obdrži originalen okus in ni presušena.
V našem primeru so bili koščki odojka navzven lepo hrustljavi in znotraj sočni. Fino!
Čokoladna torta je bila izvrstna – majhna, sočna in polna okusov. Sicer ne vem, zakaj je bil zraven crumble – morda zaradi mode, zaradi okusa pa prav gotovo ne.
Pa še pravi port ruby so postregli!
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen