Vega Sicilia – Unico 2009 je eden izmed najboljših in najbolj znanih svetovnih vin, ki prihaja iz španske regije Ribera del Duero.
Moje prvo srečanje z njim je bilo pred dobrima dvema desetletjema v Madridu, ko sem službeno potoval v Španijo. Ker sem že takrat ljubil vina, sem si potovanje podaljšal za dva dni in se s sposojenim avtom in mojo takratno spremljevalko odpeljal v Madridu najbližjo vinsko regijo – v Ribero del Duero.
Ko sem imel organizirane že vse obiske kleti, sem iz Vege dobil mail, da naju glavni promotor vabi na kosilo z njihovimi vini v restavracijo v Madridu.
Prespala sva v hotelu vinske kleti Torremilanos, si ogledala njihovo ponudbo in šla še do nekaj kleti. Kljub temu se je vse lepo izšlo in od takrat dalje sem z vinsko kletjo Torremilanos v zelo prijateljskem odnosu.
Dobili smo se v madridski restavraciji, kjer nama je možakar predstavil posestvo in vina.
Pablo Alvarez je sicer že staro posestvo kupil leta 1980 s posojilom 1.000 pezet in enim delavcem. Honorarno mu je pomagal enolog Mariano Garcia, ki pa je ustvaril enkratno vino, ki ga je Alvarez kot „posebno atrakcijo“ prodajal bankam in zavarovalnicam.
Tam so bili tako navdušeni, da so vsako leto vina naročevali in v začetku vin sploh ni bilo na prostem trgu, potem pa so začeli uvajati »nakupovalne vrste« in še danes je tako.
Najprej smo okušali vino z imenom Valbuena 5, katerega sestava je enaka kot Unico (prvo vino kleti).
Osnova so sadeži mlajših trt, a enakih sort – tempranillo oz. tinto fino oz. tinto del pais (v večini) z dodatkom cabernet sauvignona in malbeca. Vinifikacija je drugačna, saj vino zori v rabljenih hrastovih sodih in navduši z lepo sadnostjo in nežnimi tanini.
Unico, prvo vino kleti, pa naju je popolnoma navdušil.
Podrobnosti se ne spominjam, sem pa pred nekaj dnevi odprl letnik 2009 (eden izmed najboljših letnikov), ga dekantiral in zvečer sva se mu z ženo posvetila.
Bogata rubinasto rdeča barva s še vedno rdečimi robovi nič kaj ne kaže svojih let.
Vonj je bil fascinanten.
Obilica rdečih in črnih gozdnih sadežev, lepe začimbe (črni koren – bronhi, žajbelj, in črni poper), pikica mineralnosti in na koncu vanilja od novih sodov.
Okus je bil rahlo balzamičen, a plemenit. Tanini so bili šibki, a poskočni in so dokazovali, da je vino še vedno v formi.
Prav vse brbončice so bile zadovoljene, pookus pa je bil dolg in sem ga čutil še dobro minuto po požirku.
Odlično vino – sicer zelo drago, a tako to je.
Vredno vsakega evra. Pri nas jih prodaja Evino po 576 € za steklenico. James Suckling je letniku 2022 prilepil kar 99 točk.
Tomaž