Dizzy

  • Stil
    • Dolcevita Lifestyle
    • Golf
    • Novice
  • Kulinarika
    • Kulinarika
    • Ocene gostiln
    • Vinski svetovalec
  • Tema meseca
    • Uvodniki
  • Dogodnik
  • Portal & Revija
    • Avtorji
    • O portalu in reviji
    • Oglaševanje
    • Kontakt
Home » Trattoria Vodnjanka – Pula/Hrvaška

Trattoria Vodnjanka – Pula/Hrvaška

Trattoria Vodnjanka – Pula/Hrvaška
Čas branja: 2 min

Naslov: Vitezičeva ulica 4, Pula
Splet: www.facebook.com/p/Trattoria-Vodnjanka-100082961960816/
Telefon: +385 98 175 7343
Odprto: od 12 – 22; ob ponedeljkih zaprto

 

Od nekdaj velja, da so najbolj avtentične gostilne tiste, ki niso na glavnih ulicah, pač pa v zakotju, v uličicah, ki jih poznajo samo domačini in kakšen turist, ki je bolj kot ne zašel.

 

To je tudi puljska Vodnjanka, ki jo vodi Moris Civitico, odličen kuhar, ki tako nadaljuje z delom v četrti generaciji. Tam vam bodo ponudili vse, kar so tisti dan dobili na ribji tržnici, saj vse (po)znajo.

 

Moris Civitico.

Moris Civitico.

 

Skromno in domače urejena notranjost (nepogrešljivi karirasti rdeče – beli prti) vam bodo povedali, da ste na pravem mestu. Prvi krožnik mešanih hladnih poslastic je tak, kot mora biti – polni in čisti okusi lepot Jadrana – marinirana trilja, sardela na šavor, druga sardela je preko noči zorela v okisani rdeči sladki papriki, šnjur je bil hipno popečen in sipa je v solati dočakala svoj konec.

 

Prvo veliko presenečenje je bila kirnja (velika bela riba južno dalmatinskih globin) z botargo na pečenih ohrovtovih listih. Ta botarga pa ni bila tista, originalna iz Sardinije ali Sicilije (ikre mečaric v črevu in sušene na soncu), pač pa jih je kuhar posušil kar doma, jih naribal nad ribo in začinil. Okus je bil revolucionaren, rahlo pikanten in zaradi ohrovta osvežilen.

 

Botarga iz kirnje na pečenem ohrovtu.

Botarga iz kirnje na pečenem ohrovtu.

 

Dve ribi so tisti dan pripravljali v kuhinji – morsko žabo v pečici in skatov rep s krompirjem. Oboje je bilo slastno in uravnoteženih okusov, svoje pa so dodali tudi stročji fižolčki v kisu.

 

Pečena morska žaba in morski skat s krompirjem v pečici.

Pečena morska žaba in morski skat s krompirjem v pečici.

 

Preskok na mesovje – košček telečje pečenke v naravni omaki s pečeno polento in nekaj koščki svežine v obliki v kisu fermentiranih rdečih redkvic, ki so bile – mimogrede – več kot okusne.

 

Pečena teletina s pečeno polento in mariniranimi rdečimi redkvicami.

Pečena teletina s pečeno polento in mariniranimi rdečimi redkvicami.

 

Sladica dneva je bila slastna torta na osnovi skute in lešnikov z nektarino v reduciranem teranu od češnjah, polnjenih z jagodami. Briljantno!

 

Meni dneva.

Meni dneva.

 

Če boste v mestu najbolj ohranjene rimske arene, je obisk te gostilne prava izbira.

 

Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen

Jul 9, 2024Tomaž Sršen
Cena za vse (brez vin) je bila 55 € po osebi.
  • Ambient
  • Vinska ponudba
  • Postrežba
  • Kvaliteta
  • Cena/kvaliteta
4.5
10 months ago Ocene gostilndomače, izven Slovenije, klasično, ribje, sodobno
Tomaž Sršen

Tomaž Sršen, odgovorni urednik – rocker, dolgoletni član in ustanovitelj bendov Martin Krpan in Rdeči baron, glasbeni urednik na RGL (Radio Glas Ljubljane), začetnik pisanja recenzij o slovenskih gostilnah za Nedelo leta 1988, še prej pa tri leta dela s pokojno Šerbi na Kanalu A pri predstavitvah gostiln v sklopu projekta Epikurejske zgodbe (z revijo Jana in Radiem glas Ljubljane). Doslej je po svetu in doma opisal in obiskal okrog 2.000 gostiln. Sommelier in učitelj sommelierstva, WSET 3, diploma za degustatorja vina na ljubljanski Biotehnični fakulteti. Obiskal in osebno izkusil mnoge najbolj znane svetovne kleti (Slovenija, Hrvaška, Italija, Francija, Španija, Portugalska, Nemčija, Avstrija, Južna Afrika, Kalifornija...) in skrbno okusil vsa vina, ki jih je popisal za revijo Dolce Vita.

Larmandier – Bernier LatituteBatič – Pinela selekcija 2020
 iščite po portalu 
 Naključne objave 
Michelinovi vodiči po svetu in pri nas
Vinarstvo Meum
Vinarstvo Meum
Ošterija Debeluh – Brežice
Ošterija Debeluh – Brežice
Italijanska »angleška juha«
Vina za moj okus: Goričko in vina Gjerkeš
Mlečnik
Mlečnik – Chardonnay 2000
Santomas-vina
Santomas
 kategorije 
  • Aktualna revija (4)
  • Dogodnik (29)
  • Dolce Vita po svetu (55)
  • Dolcevita Lifestyle (17)
  • Golf (13)
  • Kulinarika (94)
  • Music (42)
  • Novice (5)
  • Ocene gostiln (183)
  • Photography (10)
  • Razno (143)
  • Tema meseca (31)
  • Travel (1)
  • Uncategorized (2)
  • Uvodnik (1)
  • Vinski svetovalec (133)
 Naključne objave 
Gostilna-Grgosova-špilja
Gostilna Grgosova špilja – Samobor (Hrvaška)
Tom Kerridge, pub Hand & Flowers : ozvezdeni birt
Alex Atala
Punk kuhar: Alex Atala
KRETA – ZA LJUBITELJE NARAVE IN DOBRE HRANE
Mladen Dabanovič: »Danes vem, da sem bil dober vratar«
mariposa
Mariposa – Ljubljana
kolesa
Z električnimi kolesi po Brdih
 Naključne objave 
Restaurant Pergola – Savudrija/Zambratija (Hrvaška)
Hotel-Tauernherz-–-Obertaueren
Hotel Tauernherz – Obertaueren (****)
golf
Blejski golfski raj
Gostilna-pri-Florjanu
Dani Satler – gostilna pri Florjanu, Maribor
Babradillo – Medium dry
Slovenski vinski mazohisti
Melancani-parmigiana
Melancani parmigiana
 naključne objave 
Michelinovi vodiči po svetu in pri nas
benetke
Benetke
Jesenski golf pri sosedih
Ducal
Placito Risano – Črni Kal
Placito Risano – Črni Kal
 KATEGORIJE 
  • Aktualna revija
  • Dogodnik
  • Dolce Vita po svetu
  • Dolcevita Lifestyle
  • Golf
  • Kulinarika
  • Music
  • Novice
  • Ocene gostiln
  • Photography
  • Razno
  • Tema meseca
  • Travel
  • Uncategorized
  • Uvodnik
  • Vinski svetovalec
 Portal za hedoniste in svetovljane! 
2008-2024 © Inštitut Mediapro