Naslov: Vitezičeva ulica 4, Pula
Splet: www.facebook.com/p/Trattoria-Vodnjanka-100082961960816/
Telefon: +385 98 175 7343
Odprto: od 12 – 22; ob ponedeljkih zaprto
Od nekdaj velja, da so najbolj avtentične gostilne tiste, ki niso na glavnih ulicah, pač pa v zakotju, v uličicah, ki jih poznajo samo domačini in kakšen turist, ki je bolj kot ne zašel.
To je tudi puljska Vodnjanka, ki jo vodi Moris Civitico, odličen kuhar, ki tako nadaljuje z delom v četrti generaciji. Tam vam bodo ponudili vse, kar so tisti dan dobili na ribji tržnici, saj vse (po)znajo.

Moris Civitico.
Skromno in domače urejena notranjost (nepogrešljivi karirasti rdeče – beli prti) vam bodo povedali, da ste na pravem mestu. Prvi krožnik mešanih hladnih poslastic je tak, kot mora biti – polni in čisti okusi lepot Jadrana – marinirana trilja, sardela na šavor, druga sardela je preko noči zorela v okisani rdeči sladki papriki, šnjur je bil hipno popečen in sipa je v solati dočakala svoj konec.
Prvo veliko presenečenje je bila kirnja (velika bela riba južno dalmatinskih globin) z botargo na pečenih ohrovtovih listih. Ta botarga pa ni bila tista, originalna iz Sardinije ali Sicilije (ikre mečaric v črevu in sušene na soncu), pač pa jih je kuhar posušil kar doma, jih naribal nad ribo in začinil. Okus je bil revolucionaren, rahlo pikanten in zaradi ohrovta osvežilen.

Botarga iz kirnje na pečenem ohrovtu.
Dve ribi so tisti dan pripravljali v kuhinji – morsko žabo v pečici in skatov rep s krompirjem. Oboje je bilo slastno in uravnoteženih okusov, svoje pa so dodali tudi stročji fižolčki v kisu.

Pečena morska žaba in morski skat s krompirjem v pečici.
Preskok na mesovje – košček telečje pečenke v naravni omaki s pečeno polento in nekaj koščki svežine v obliki v kisu fermentiranih rdečih redkvic, ki so bile – mimogrede – več kot okusne.

Pečena teletina s pečeno polento in mariniranimi rdečimi redkvicami.
Sladica dneva je bila slastna torta na osnovi skute in lešnikov z nektarino v reduciranem teranu od češnjah, polnjenih z jagodami. Briljantno!

Meni dneva.
Če boste v mestu najbolj ohranjene rimske arene, je obisk te gostilne prava izbira.
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen