Dizzy

  • Stil
    • Dolcevita Lifestyle
    • Golf
    • Novice
  • Kulinarika
    • Kulinarika
    • Ocene gostiln
    • Vinski svetovalec
  • Tema meseca
    • Uvodniki
  • Dogodnik
  • Portal & Revija
    • Avtorji
    • O portalu in reviji
    • Oglaševanje
    • Kontakt
Home » Trattoria Al Cacciatore (La Subida) – Cormons/Krmin (Italija)

Trattoria Al Cacciatore (La Subida) – Cormons/Krmin (Italija). RADOSTI ZA DOBROJEDCE.

la-subida
Čas branja: 4 min

Naslov: Via Subida 52, Cormons/Krmin

Splet: www.lasubida.it

Telefon: +39 0481 60531

Odprto: vsak dan od 19. do 22. ure; ob sobotah in nedeljah tudi od 12. – 14. in od 19. – 22.; ob ponedeljkih in torkih zaprto

 

Joško Sirk in njegova La Subida imata legendarni status. Zamejec, katerega družina sicer izvira iz slovenskega Višnjevika v Brdih, je le nekaj metrov od italijansko – slovenske meje naredil legendarni projekt.

Samo posestvo se imenuje La Subida in obsega ljubke bungalove s gostilnico La Subida. Glavna stvar pa je restavracija Al Cacciatore (Pri lovcu; Joško je namreč strasten lovec), ki še že vrsto let ponaša z eno Michelinovo zvezdico. Zaradi bližine meje, slovenskega jezika, ki odmeva po gostilni (poleg italijanščine in nemščine) je ta restavracija zelo priljubljena pri slovenskih dobrojedcih.

 

 

La Subida

Chef Alessandro Gavagna, njegova žena Tanja Sirk in Mitja Sirk- Joškova otroka. Ata Joško je šel pohajat.

 

Pa ne samo to – že več kot dve desetletji so se tisti, ki zdaj vodijo slovensko gastronomsko zgodbo, hodili k njemu v uk in so ta znanja presneli k sebi domov.

Ampak to niso bile kopije receptur, kot bi morda kdo zmotno mislil – to je bil koncept, ki ga je Sirk razvil že pred več kot dvema desetletjema – uporabljaj lokalne sestavine in stare recepture ter jih sestavi z novimi kulinaričnimi tehnikami. Pri nas so se na ta način pri njemu učili Ana Roš, Tomaž Kavčič, Janez Bratovž in še mnogi drugi. To je zdaj osnovno vodilo sodobnih najbolj izpostavljenih kuharskih mojstrov po svetu, toda Joško je na nek samosvoj vizionarski način to počel že pred četrt stoletja. Zdaj se je upokojil, toda ekipa, ki ga je nasledila, ni padla daleč od njega. Alessandro Gavagna, prekaljeni kuharski mojster je z njim ves ta čas in skupaj sta naredila ta koncept. Joškova hči Tanja se je od malega učila v kuhinji in strežbi, za nameček pa se je še poročila z Gavagno. Mitja Sirk enakopravno sodeluje v kreativnih procesih, za nameček pa še prideluje svoja vina (hišni „tokaj“ je izvrsten!). Od očeta je prevzel tudi proizvodnjo legendarnega Sirkovega kisa iz grozdja. Mama Loredana pa še aktivno pomaga v strežbi in je nekakšna dobra vila gostilne. 

Že sama dobrodošlica (bil sem del večje družbe) je bila spektakularna. Na dvorišču sta gorela dva kontrolirana žara, kjer je Alessandro takoj po obveznih hrustljavih frikah popekel miniaturne z zelišči marinirane jelenove fileje na malih ražnjih, postregel briljantno sirovo juho (nežno, a vseeno sirasto in nič preveč nabito), sledili so polži na nabodalu in vmes je Tanja narezala nekaj rezin Gigijevega pršuta, ki je že tako ali tako del Sirkove podobe.   

 

 

La Subida

jelenov (lopatarjev) file z oparjeno špinačo, lešnikovo kremo in praženimi lešniki.

La Subida

Domači špageti iz rožičeve moke z jabolčnimi krhlji in oreščki.

Pečen fazan na kremi iz rabarbare in kremi iz kuhanega vina s črno soljo in naribanimi mandlji.

Pečen fazan na kremi iz rabarbare in kremi iz kuhanega vina s črno soljo in naribanimi mandlji.

Ena od štirih sladic – sveži gozdni sadeži na drobnih meringah.

Ena od štirih sladic – sveži gozdni sadeži na drobnih meringah.

 

Po slastnem in elegantno prijaznem začetku so nas posadili za mizo in predstava se je pričela.

Prvi krožnik je vseboval pečene fazanove rezine, ki so jih položili na dokaj sladko kremo iz rabarbare in kremo iz kuhanega vina. Črna sol je vse okuse genialno povezala, hrustljavi element pa so dodali naribani mandlji na vrhu.  

Vlivance s svežimi in naribanimi svežimi jurčki s parmezanom so postregli v steklenih kozarcih za vlaganje in vse skupaj so pred strežbo malce podimili. Ampak sveta preprostost nas je pustila brez besed. Tako lepe, polne, slastne in harmonične jedi že dolgo nismo imeli priložnost okusiti! Nežni dim je bil edina začimba in bilo ga je ravno prav. Lahko rečem, da je vsebina v trenutku izginila iz kozarcev. Genialno!

Sledili smo pot testenin, ki jih Alessandro Gavana s svojo ekipo dela tam, v domači kuhinji. Skoraj pozabljeni material je moka iz rožičev, iz katerih delajo izvrstne špagete. Te so pazljivo skuhali na zob (al dente), jim dodali nežno omako, suhe jabolčne krhlje ter oreščke. No, pri Italijanih brez dotika parmezana ne gre in izkazalo se je, da je tudi to vrhunska kombinacija. Trik je v močni hrustljavosti špagetov samih po sebi, ki se v ustih združi z oreščki, res majhne mere slajših jabolčnih krhljev pa jed lepo zaokrožijo. 

Že na začetku obeda smo se ob ogledu jedilnega lista čudili, kaj na bi bil „lopatar“. No, skrivnost je bila kmalu pojasnjena – to je jedel, ki mu lovci zaradi bujnega rogovja pravijo lopatar. Torej – precizno pečen jelenov file na žaru (na zunaj hrustljavo, znotraj krvavo in mehko) se je na asketski površini krožnika družil z oparjeno špinačo, lešnikovo kremo in pečenimi lešniki. Jasno, tudi tukaj je bilo vsega ravno prav, nič ni štrlelo ali motilo velike harmonije in brbončice so več kot zadovoljno predle dalje.    

Pri sladicah se člani kuhinje in družine Sirk ne zadovoljijo zgolj z  eno. Pravzaprav smo imeli kar štiri, ki so jih mojstrsko nosili na mizo – od najlažjih, skoraj sorbetu podobnih do najbolj sladke – drobnih mering, prekritih s svežimi gozdnimi sadeži.    

Moj zadnji obisk na posestvu La Subida je bil pred štirimi leti in tudi takrat sem bil tako kot vedno – zelo navdušen. In zelo nadušen sem bil tudi zdaj. Upam, da so vam plašnice glede slovensko – italijanske meje že davno padle iz glave in še enkrat – vam obisk te gostilne zelo, zelo priporočam. Še posebej vsem, ki veste, kaj je dobra in avtohtona hrana….

 

 

Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen

Jan 27, 2022Tomaž Sršen
Za mali degustacijski meni smo (brez vin) plačali po 55 € na osebo.
  • Ambient
  • Vinska ponudba
  • Izvirnost
  • Kakovost jedi
  • Cena/kakovost
5
1 year ago Ocene gostilnLa Subida, ocene gostiln
Tomaž Sršen

Tomaž Sršen, odgovorni urednik – rocker, dolgoletni član in ustanovitelj bendov Martin Krpan in Rdeči baron, glasbeni urednik na RGL (Radio Glas Ljubljane), začetnik pisanja recenzij o slovenskih gostilnah za Nedelo leta 1988, še prej pa tri leta dela s pokojno Šerbi na Kanalu A pri predstavitvah gostiln v sklopu projekta Epikurejske zgodbe (z revijo Jana in Radiem glas Ljubljane). Doslej je po svetu in doma opisal in obiskal okrog 2.000 gostiln. Sommelier in učitelj sommelierstva, WSET 3, diploma za degustatorja vina na ljubljanski Biotehnični fakulteti. Obiskal in osebno izkusil mnoge najbolj znane svetovne kleti (Slovenija, Hrvaška, Italija, Francija, Španija, Portugalska, Nemčija, Avstrija, Južna Afrika, Kalifornija...) in skrbno okusil vsa vina, ki jih je popisal za revijo Dolce Vita.

Hiša Marica – ŠmartnoSantomas
 iščite po portalu 
 Naključne objave 
Po strmih in kamnitih vinogradih
jamšek
Jamšek 1887: čarovniki iz Manč
Restaurant Brič – Dekani
Pop's Place
40. najboljša picerija v Evropi
kava
HLADNI ZVAREK (ali pot k izvirnemu okusu kave)
Influencerji v napadu
Antonio-Carluccio
Antonio Carluccio: moj paštarski učitelj
 kategorije 
  • Aktualna revija (2)
  • Dogodnik (29)
  • Dolce Vita po svetu (53)
  • Dolcevita Lifestyle (16)
  • Golf (13)
  • Kulinarika (92)
  • Music (40)
  • Novice (5)
  • Ocene gostiln (151)
  • Photography (10)
  • Razno (136)
  • Tema meseca (30)
  • Travel (1)
  • Uncategorized (2)
  • Uvodnik (1)
  • Vinski svetovalec (81)
 Naključne objave 
Erzetič – Damski rose
armenija
106 let stara Armenka s kalašnikovim (1990)
Kuala Lumpur
Skušnjave z Malajskega polotoka
O življenjskih potrebah in radostih
Nepozabne in legendarne skladbe v zgodovini rock glasbe | (2. del)
hotel
Posta Zirm Hotel – Corvara
Baskija
Brezmejna Španija
 Naključne objave 
martin-birch
Martin Birch – eden od tvorcev težkega rocka – je odšel učit pokojnike na drugo stran
Gostilna-pri-zabarju
Gostilna pri Žabarju – Ljubljana
Radosti za dobrojedce: gostilna Rajh, Bakovci
Gašper Čarman – Evino
Gašper Čarman – Evino
Tomaž Kavčič – gostilna Pri Lojzetu, dvorec Zemono
frelih
Pri dolenjskih prvakih
Hiša Marica – Šmartno
 naključne objave 
parador
Parador!
Monty Python’s Flying Circus (Leteči cirkus Montya Pythona)
mimoza
Sezona mimoz
Gostilna pri Lojzetu/dvorec Zemono
guerila
Guerila
 KATEGORIJE 
  • Aktualna revija
  • Dogodnik
  • Dolce Vita po svetu
  • Dolcevita Lifestyle
  • Golf
  • Kulinarika
  • Music
  • Novice
  • Ocene gostiln
  • Photography
  • Razno
  • Tema meseca
  • Travel
  • Uncategorized
  • Uvodnik
  • Vinski svetovalec
 Portal za hedoniste in svetovljane! 
2008-2021 © Zavod Inštitut Mediapro in Sršen & Sršen d.o.o.