Naslov: Lokvina 3, Kastav
Splet: kukuriku.hr
Telefon: +385 (0)51 691 519
Odprto: od 12 – 23; ob nedeljah zaprto
Po slovensko bi Kukuriku pomenilo Kikiriki. Ime izhaja iz priimka lastnika, ki je Kukurin. Od nekdaj, ko je bila gostilna še na stari lokaciji ob glavni cesti v Kastavu, smo ob odličnih avtohtonih jedeh zrli na Kvarnerski zaliv in izdatno vzdihovali. Leta 2009 so se v tej gostilni zbrali skoraj vsi hrvaški politični opozicijski partnerji in svojo koalicijo poimenovali Kukuriku. No, politiki so se razpršili, Nenad Kukurin pa je za svojo gostilno našel novo lokacijo prav v centru vasi, kjer ne morete parkirati, v zgornjih prostorih pa je uredil prav zgleden hotel, ki je eden najbolj stilskih v celem Kvarnerju.

Lastnik Nenad Kukurin.
Jedi so izbrane, prav po izročilu starih mam in nekatere tudi iz fantazije sodobne kulinarike.
Po slastnem pozdravu iz kuhinje je nastopil izvrsten tunov carpaccio z domačo skuto, sledil pa mu je krožnik surovih in v kisu mariniranih rib, ki je razložil, da bomo pač jedli ribe.

Tunov carpaccio.
Da Istrani ne čakajo samo belih tartufov (njihova sezona je od polovice oktobra do konca leta) je potrdil naslednji krožnik klasike – široki rezanci s tartufi, ki je bil izjemno dober.
Da kuharji oz. lastnik kar precej hodijo po Sredozemlju priča naslednji krožnik, ki nosi korenine iz Sicilje, kjer domuje jed z imenom arancini. Gre za kroglice, polnjene z rižem in sirom mozzarelo, ki jih na koncu ocvrejo. V tej restavraciji pa rižu dodajo škampove repke (saj smo vendar na Kvarnerju!) in kroglice postavijo v slastno morsko omako. Zelo okusno!

Kvarnerski arancin.
Arbun je sicer bela, a vseeno dokaj redka riba, ki se pečena na žaru poda v kombinaciji s kuhano zelenjavo. Okusi so bli močnejši, a so se vseeno prilegali idealni vinski spremljavi vinarije Mi2.

Arbun z zelenjavo.