Dizzy

  • Stil
    • Dolcevita Lifestyle
    • Golf
    • Novice
  • Kulinarika
    • Kulinarika
    • Ocene gostiln
    • Vinski svetovalec
  • Tema meseca
    • Uvodniki
  • Dogodnik
  • Portal & Revija
    • Avtorji
    • O portalu in reviji
    • Oglaševanje
    • Kontakt
Home » Restavracija Shambala – Ljubljana

Restavracija Shambala – Ljubljana

Restavracija Shambala – Ljubljana
Čas branja: 3 min

Naslov: Križevniška ulica 12, Ljubljana

Splet: www.shambala.si

Telefon: 031 843 833

Odprto: vsak dan od 12. ure do 22.30, ob nedeljah in praznikih zaprto

 

Shambala je od leta 2009, ko je začela z delovanjem, ljubljanska stalnica.

Glavna posebnost je, da so drugačni – usmerili so se širše – na Jugovzhodno Azijo, kjer je kulinaričnih posebnosti res veliko. Najbolj zanimivo je, da se glavna ponudba jedi ni kaj bistveno spreminjala.

Čeprav so zamenjali kar nekaj kuharjev, je osnova ostala enaka, saj jo pametno nadzoruje lastnica Manja Pavšič, ki skrbi za stalno kakovost. V zadnjih letih so se določene jedi kar precej spremenile, predvsem pa zato, ker osnovne sestavine dobijo iz trgovin pri nas in ne več iz Avstrije, kot je bilo na začetku. 

 

Shambala

Vodja Jernej Deržič in kuhar Aljoša Čebron.

 

Izbiro tokratnega menija smo prepustili veteranu Jerneju Deržiču, ki do potankosti pozna ponudbo in zna dobro svetovati.

Za začetek smo (kot po navadi) planili na vietnamske zvitke, ki so krasna in lahkotna jed. Vsak zvitek je bil polnjen z drugimi sestavinami (s škampi in zelišči, s piščancem in zelišči ter z zeleno papajo in kislim mangom). To je bil odličen začetek, zelo lahkoten in poln nežnih okusov, ki jih je šampanjec zelo lepo odpeljal s seboj. 

Potem smo začeli z močnejšimi okusi.

Piščanec v omaki teriyaki s porom in arašidovo kremo je bil iz drugega sveta. Razlika ni bila v pikantnosti, kajti ta jed še ni bila iz teh krogov, toda presenetljiva polnost in bogatost okusov je navdušila!

 

Vietnamski zvitki z raznimi omakami.

Vietnamski zvitki z raznimi omakami.

 

To jed bi brez težav jedli tudi zadrti ljubitelji slovenske narodne kuhinje!

Kari omake so predvsem na Tajskem zelo popularne in tudi v Shambali ne manjkajo. Jedi so v obliki juh, možnost pa je priprava z zelenim ali rdečim karijem. Jernej nam je lepo priporočil tisto izpeljanko z zelenim karijem, ki je bila lažje in zmerno pekoča.

Pravzaprav gre na neke vrste juho, z razno azijsko zelenjavo (limonska trava, koriander in janeževa zvezda, kokosovo mleko) in piščancem. Dodatek je bil na pari kuhan riž, ki ga je lahko vsak jedec po svoji meri in okusu dodal v juho. Lepo je, da je pikantnosti ravno toliko, da se vsi okusi čutijo in jed je odlična!

 

Shambala

Marinirani »black tiger« gamberi na žaru.

 

Tudi gamberi v singapurski omaki so navdušili, saj je preciznost kuharja spet prišla do izraza.

Sladkobnost gamberov se je lepo povezala s pikantnimi dodatki (razen s peklenskimi čiliji na sredi; ki pa jih je bilo preprosto umakniti).

Osnovne sestavine omake so: sezamovo olje, čili, brendi in sladkor, kar rezultira v veliko harmoničnost, ob dušenem rižu pa si spet lahko vsak nivelira moč jedi. 

 

Gamberi v singapurski omaki.

Gamberi v singapurski omaki.

 

Za zadnjo glavno jed smo si izbrali ali klasično jed te restavracije.

V limonski travi mariniran biftek s taro (azijskim) krompirjem, ki je na videz podoben pomfriju. Tudi ta jed je bila na mestu, glavno težavo pa smo opazili, da vse glavne jedi prinesejo naenkrat, vendar jih naenkrat ne moremo jesti. Zato je bil ta biftek v času našega naskoka nanj mrzel in slastnost jedi je skočila čez ograjo. 

 

Legendarni v limonski travi mariniran biftek s taro krompirjem.

Legendarni v limonski travi mariniran biftek s taro krompirjem.

 

Zato pa imajo izvrstne sladice, ki se ne spreminjajo.

Čokoladni sufle z mangovim sladoledom in beli (kokosov) sladoled z vročim jagodnim prelivom. 

Shambala je še vedno v formi z jedmi, kot so od nekdaj bile.

Ne glede na poplavo azijske kulinarike v Ljubljani je še vedno v vrhu.

 

 

Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen

Apr 14, 2023Tomaž Sršen
Za vse tole (brez vin) smo plačali po 45 € na osebo.
  • Sledljivost materialov
  • Ambient
  • Vinska ponudba
  • Izvirnost
  • Kakovost jedi
  • Cena/kakovost
4
2 years ago Ocene gostilnocene gostiln
Tomaž Sršen

Tomaž Sršen, odgovorni urednik – rocker, dolgoletni član in ustanovitelj bendov Martin Krpan in Rdeči baron, glasbeni urednik na RGL (Radio Glas Ljubljane), začetnik pisanja recenzij o slovenskih gostilnah za Nedelo leta 1988, še prej pa tri leta dela s pokojno Šerbi na Kanalu A pri predstavitvah gostiln v sklopu projekta Epikurejske zgodbe (z revijo Jana in Radiem glas Ljubljane). Doslej je po svetu in doma opisal in obiskal okrog 2.000 gostiln. Sommelier in učitelj sommelierstva, WSET 3, diploma za degustatorja vina na ljubljanski Biotehnični fakulteti. Obiskal in osebno izkusil mnoge najbolj znane svetovne kleti (Slovenija, Hrvaška, Italija, Francija, Španija, Portugalska, Nemčija, Avstrija, Južna Afrika, Kalifornija...) in skrbno okusil vsa vina, ki jih je popisal za revijo Dolce Vita.

Ta veseli dan ali Marina gre na plesGostilna Šiker – Močna
 iščite po portalu 
 Naključne objave 
Gašper Čarman - Evino z Decanterjevimi odličji
Gašper z Decanterjevimi odličji
ocena-gostiln-gostilna-jakob-franc-ljubljana
Gostilna Jakob Franc – Ljubljana
Santomas, zgodba vrhunskih vin in dela več generacij
zlato-runo
Gostilna Zlato runo – Šujica
kotlet
VSI IMAMO RADI POHANCE
Restaurant Marina – Novigrad (Hrvaška)
Zloraba glasbe ali vojna napoved človeški zavesti s frekvencami
 kategorije 
  • Aktualna revija (4)
  • Dogodnik (29)
  • Dolce Vita po svetu (55)
  • Dolcevita Lifestyle (17)
  • Golf (13)
  • Kulinarika (94)
  • Music (42)
  • Novice (5)
  • Ocene gostiln (183)
  • Photography (10)
  • Razno (143)
  • Tema meseca (31)
  • Travel (1)
  • Uncategorized (2)
  • Uvodnik (1)
  • Vinski svetovalec (133)
 Naključne objave 
Ošterija Pr' Noni
Ošterija Pr’ Noni – Ljubljana
Marseillaise
Marseillaise
tunizija
Tunizijska kulinarika nikoli ne razočara
Dunajčanom brezplačna cepljenja proti gripi, tudi na tramvaju
sommelier
Sergij Cesar – prvi sommelier Slovenije
gostilna-krištof
Gostilna Krištof – Predoslje
Wienerkocher – Dunajski kuhar
 Naključne objave 
Domiselno urejena notranjost.
Restavracija Putr – Trzin
JACK NICHOLSON
JACK NICHOLSON
Amfiteatar – Pula/Hrvaška
Amfiteatar – Pula/Hrvaška
OA (Netflix)
OA (Netflix)
Uspešen 22. Festival vin
colnar
Vina za moj okus: Colnar
prekmurje
Prekmurje – najlepši skriti zaklad Slovenije
 naključne objave 
Tom Kerridge, pub Hand & Flowers : ozvezdeni birt
saksida
Turistična kmetija Saksida – Dornberk
Zgodovina nas ni naučila nič | Tomaž Sršen
Restavracija hotel Marina – Izola
Restavracija hotel Marina – Izola
sidra
O kavi… za radovedneže
 KATEGORIJE 
  • Aktualna revija
  • Dogodnik
  • Dolce Vita po svetu
  • Dolcevita Lifestyle
  • Golf
  • Kulinarika
  • Music
  • Novice
  • Ocene gostiln
  • Photography
  • Razno
  • Tema meseca
  • Travel
  • Uncategorized
  • Uvodnik
  • Vinski svetovalec
 Portal za hedoniste in svetovljane! 
2008-2024 © Inštitut Mediapro