Naslov: Augusta Ferrija 44, Rovinj
Splet: www.hotel-spiritosanto.si
Telefon: +385 99 4354 333
Odprto: od 18 – 22; ob sredah zaprto
Rovinj je dejansko v samem vrhu istrske turistične ponudbe.
Velik del tega je naredilo podjetje skupina Adris, katere največji del je je skupina Maistra, ki se je osredotočila na turizem in hotele. Ampak v Rovinju je še mnogo tega. Recimo hotel Sveti Duh (Santo Spirito) v starem delu mesta, do katerega z avtom ne morete priti. Ampak nič hudega – do tja vas odpelje električno golf vozilo, sam hotel pa je v kategoriji majhnih, a lepo urejenih. Lastnika sta zakonski par iz Slovenije, bolj natančno iz Kranja, ki sta poskrbela tudi za najbolj majhne podrobnosti.
Restavracija je v kleti, ki daje poseben občutek zgodovinske atmosfere. Čeprav hotel obstaja že precej let, so s kulinariko pričeli to leto in lahko rečem, da se je chef Nikola Vuković spretno lotil dela.
Glede na kratek čas obratovanja je jedi na meniju dokaj malo, a so vse sveže in pazljivo pripravljene. Huje je pri vinih, saj imajo le dve beli, ki ju točijo v kozarec in eno rdeče. Za ostale opcije mora gost naročiti celo steklenico.
Ker je oljčno olje tipično za Istro, je seveda del pogrinjka. Olje je bilo fino, vendar so kot pozdrav iz kuhinje prinesli lepo garnirano maslo. Dve maščobni zadevi za začetek?
Kot smo ugotavljali med aktualno istrsko ponudbo igra pomembno vlogo mesni carpaccio (21 €) , ki je bil soliden; kaj več pa ne.
Topli krožnik je bi sestavljen iz opečenih kapesant (jakobovih pokrovač) in fileja brancina (29 €) in je lepo legel v želodčke.
Naslednja jed je bila slavospev italijanskim jedem – ravioli, polnjeni s škampi v škampovi omaki (44 €). V originalu (kot piše na jedilnem listu) bi morali biti ravioli polnjeni z jastogom, pa je Nikola Vukovič malo improviziral. Ker jastoga očitno ni bilo, je za polnilo uporabil škampe, ki so bili tudi osnova omake, s katero so bili preliti. Spet 2x enako?!
Glavna riba je bila pri naslednjem krožniku orada s pečeno zelenjavo (33 €), ki je bolehala tako kot brancin prej za prepečenostjo. Koža je lepo hrustala, a meso je bilo preveč suho.
Glavna mesna jed so bile goveje ličnice, nekaj ur kuhane v sous-vidu (27 €). Bile so odlične, mehke in omaka je bila izvrstna. Lep konec spodobne večerje!