Naslov: Julija Dalmatinaca 1, Šibenik
Splet: www.pelegrini.hr
Telefon: +385 22 213 701
Odprto: vsak dan od 18.30 – 21.30; ob nedeljah zaprto
Ko sem bil pred osmimi leti prvič v tej restavraciji, so se mi (tako kot ostalim gostom) še nekaj dni po obisku svetile oči.
Kaj lahko Jadran oz. morje ponudi?! Kaj lahko nek chef brez omejitev v glavi naredi? Od takrat se mi je ta gostilna vsedla v spomin; čeprav jih je zdaj kar nekaj v tem stilu v nam bližji Istri. Ampak samo po stilu, saj je Rudolf Štefan vrhunski profesionalec brez meja v glavi.
V tem času se je takrat majhna restavracija še razširila ven, na staro grajsko/cerkveno dvorišče oz. teraso, ki je zaradi vedno močnejšega sonca modro odprta šele v večernih urah.
Ponudba šampanjca na kozarec je bila v tistem večeru Bollinger in še enkrat smo ugotavljali, da nam je obisk v kleti naredil odlično osnovo, saj gre za enega (meni) najljubših.
Potem pa se je začelo: najprej s slastnimi in duhovito sestavljenimi pozdravi iz kuhinje, katerim je sledila falanga neverjetno lepo dodelanih jedi iz morja.
Rudolf Štefan je tekom svoje dolge kariere prišel do spoznanja, da ima Jadransko morje v kombinaciji s starimi kuharskimi izročili in njegovim svetovljanskim znanjem neskončne možnosti pri pripravi jedi. Njemu se to zdi samoumevno, „dresiranim“ kuharjem pa nedosegljivo. Da kuhar pride do tega stanja, so potrebne mnoge spremembe nastavkov v glavah in drugačen pogled na kulinariko. Kar je Štefanu samoumevno, je drugim nedosegljivo.
Prav vse jedi imajo svojo zgodbo, svojo teksturo in okus, ki osvaja. Vedno več sestavin jedi je iz polj, katerih lastnik je chef, ki v sodelovanju z vinarjem iz Imotskega prideluje večino vin, ki jih ponujajo – seveda v večini, saj je zaradi marž tudi njegov zaslužek večji.